Przyroda na wyciągnięcie ręki: Co wiesz o... potrzeszczu?

Potrzeszcz (Emberiza calandra) – gatunek małego ptaka z rodziny trznadli. W Polsce liczny ptak lęgowy, najliczniej występuje w krajobrazie rolniczym zachodniej części kraju, zwłaszcza w Wielkopolsce.

potrzeszcz
gailhampshire; creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0

W latach 2013–2018 krajowa populacja potrzeszcza liczyła 1 745 000 – 2 116 000 par lęgowych. W latach 2000–2016 populacja tego ptaka wzrosła o ponad 60%, najwięcej procentowo w Polsce północno-wschodniej, gdzie kiedyś ptak ten był skrajnie nieliczny.

Zamieszkuje zachodnią, południową i środkową Europę, Afrykę Północną oraz Azję aż po północno-zachodnie Chiny. W zasadzie osiadły, ale część ptaków z północy migruje zimą bardziej na południe. 

Większy od wróbla. Wymiary średnie: długość ciała 17–19 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 26–32 cm, masa ciała 32–67 g. 
Obie płci ubarwione jednakowo. Upierzenie brązowoszare z kreskowaniem, bez wyraźnych cech charakterystycznych, spód ciała jaśniejszy. Dziób masywny, z różowawą żuchwą. Brak bieli na sterówkach. 

Śpiew – krótki, często powtarzany motyw o szeleszczącym i trzeszczącym brzmieniu (stąd polska nazwa ptaka). Śpiewa, siedząc na płocie lub innym dobrze widocznym miejscu.

Zamieszkuje otwarte tereny: pola uprawne, łąki i pastwiska, bez drzew lub z małą ich liczbą. Unika lasów i terenów silnie zadrzewionych.

Gniazdo, zawsze na ziemi – w kępie traw, w łanie koniczyny, w zachwaszczonym kartoflisku. Lęgi w maju i bardzo licznie powtarzane, po utracie pierwszego, w czerwcu. W zniesieniu 4–6 jaj o tle biało- lub jasnobrązowym z dość dużymi plamkami w kolorze ciemnobrązowym. Od zniesienia ostatniego jaja wysiadywanie trwa 12–14 dni, a zajmuje się nim wyłącznie samica. Pisklęta opuszczają gniazdo po ok. 9–13 dniach, ale nie potrafią jeszcze wtedy latać i kryją się w gęstej trawie w pobliżu gniazda.
Pożywienie to nasiona zbóż i chwastów, ale również drobne owady.

Liczebność światowej populacji, dla Europy z 2015 roku, wstępnie ocenia się na 180–320 milionów dorosłych osobników. Globalny trend liczebności populacji uznawany jest za spadkowy. Na terenie Polski gatunek ten jest objęty ścisłą ochroną gatunkową. 

 

 


Źródło: niezalezna.pl

#Potrzeszcz

ps
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo