Z OSTATNIEJ CHWILI

Salah Abdeslam został skazany na dożywocie za udział w zamachach terrorystycznych z listopada 2015 roku.  • • • Katarzyna Kawa przegrała z rozstawioną z numerem trzecim tunezyjską tenisistką Ons Jabeur 4:6, 0:6 w drugiej rundzie wielkoszlemowego Wimbledonu • • •

Ocet jabłkowy – jakie ma zastosowanie?

Ocet jabłkowy to produkt, który w ostatnim czasie stał się bardzo popularny, zwłaszcza wśród osób zainteresowanych zdrową żywnością. Ocet jabłkowy ma szerokie zastosowanie, zwłaszcza w kuchni dodawany jest do wielu potraw i sprawdza się jako naturalny konserwant. Ocet wytwarzany z jabłek ma swoje zastosowanie we wspomaganiu odchudzania oraz obniżania poziomu glukozy we krwi. Jakie właściwości ma ocet jabłkowy? Jak spożywać ocet jabłkowy? Czy ocet może spożywać każdy?

zdjęcie ilustracyjne/ pixabay.com/@Servetphotograph

Ocet jabłkowy znany jest już od dawna, ciągle zyskując na popularności. Powstaje w procesie fermentacji, o kolorze bursztynowym i charakterystycznym i wyrazistym smaku i zapachu. Najczęściej ocet jabłkowy możemy znaleźć w kuchni, a spożywany w odpowiednich ilościach jest bezpieczny dla organizmu, dodatkowo wykazując korzystne działanie dla zdrowia. Albowiem wykorzystywany jest także jako środek wspomagający odchudzanie, środek obniżający poziom glukozy we krwi czy jako preparat kosmetyczny.  

Ocet jabłkowy – co zawiera? 

Ocet jabłkowy jest bogatym źródłem wielu składników o pozytywnym wpływie na organizm. W jego skład wchodzą aminokwasy, enzymy, pektyny czy związki polifenolowe. Ocet jabłkowy to także źródło:

  • witamin z grupy B,
  • beta-karotenu,
  • biotyny,
  • pektyny,
  • kwasu foliowego,
  • witaminy C,
  • pierwiastków potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania: fosforu, sodu, potasu, wapnia, magnezu czy żelaza.

Ocet jabłkowy – właściwości

Ocet jabłkowy produkowany jest z jabłek, które są kopalnią witamin i składników odżywczych. Dzięki procesowi naturalnej fermentacji ocet dodatkowo obfituje w żywe kultury bakterii oraz enzymy, dzięki którym ocet jabłkowy:

  • pobudza przemianę materii oraz zwiększa uczucie sytości,
  • reguluje pracę układu pokarmowego,
  • pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru we krwi,
  • ma działanie antybakteryjne i antyseptyczne,
  • pomaga obniżyć ciśnienie krwi i cholesterol,
  • korzystnie wpływa na florę bakteryjną,
  • stosowany na skórę poprawia jej ukrwienie oraz reguluje pracę naczyń krwionośnych.

Ocet jabłkowy – zastosowanie

Octem jabłkowym warto wzbogacić dietę jeżeli chcemy zadbać o swoje zdrowie i sylwetkę. Z powodzeniem może mieć swoje zastosowanie w kuchni zamiast tradycyjnego octu. Natomiast stosowany kosmetycznie będzie sprzymierzeńcem pięknej cery i błyszczących włosów.

Jak stosować ocet jabłkowy?

  • do dressingów, jako dodatek do oliwy z oliwek, 
  • do sosów, dipów i marynat,
  • do przygotowania domowego napoju energetycznego,
  • jako wsparcie przy odchudzaniu – rozcieńczony z wodą i pity na czczo,
  • do przeciwłupieżowej płukanki nadającej blask włosom,
  • do mycia świeżych warzyw i owoców,
  • do przemywania skóry.

Jak spożywać ocet jabłkowy?

Podstawową zasadą skuteczności octu jabłkowego jest umiar w jego stosowaniu. Ten produkt spożywczy o wyrazistym smaku i zapachu dodaje charakteru potrawom, dlatego doprawia się nim sałatki, pasty i sosy. Stosowany jest również do marynowania mięs lub grzybów. Warto wiedzieć, że czysty ocet jabłkowy obciąża układ pokarmowy i drażni śluzówkę, dlatego też zaleca się spożywanie go w formie rozcieńczonej.

Osoby korzystające sporadycznie z octu jabłkowego w formie dodatku do niektórych potraw nie powinny obawiać się jego negatywnych konsekwencji. Naturalny dodatek octu w jadłospisie można uznać za zdrowe urozmaicenie codziennej diety, ale przy umiarkowanych spożywaniu.

Istnieje kilka zastrzeżeń, które należy wziąć pod uwagę, jeśli planujemy wprowadzić ocet jabłkowy do naszej codziennej diety lub zastosować jedną z popularnych kuracji. Przeciwwskazaniem do spożywania octu jabłkowego jest przede wszystkim ciąża! Ocet może powodować zgagę oraz przewlekłe dolegliwości układu pokarmowego, szczególnie żołądka czy wątroby. 

Negatywne skutki spożywania octu to:

  • bóle brzucha,
  • uszkodzenie szkliwa,
  • problemy z gospodarką jonową,
  • zgaga,
  • hipoglikemia.

Jak stosować ocet jabłkowy? Jak pić ocet jabłkowy? Jeśli chcemy spożywać ocet jabłkowy w formie płynu, najlepiej będzie sporządzić roztwór składający się z jednej łyżki octu jabłkowego oraz szklanki przygotowanej wody. Tak przygotowany roztwór pomoże w procesie odchudzania. Możesz go pić przed posiłkiem, maksymalnie 3 razy dziennie, bądź tylko raz dziennie np. rano. Dla większości osób takie rozwiązanie będzie wystarczające. 

Ze względu na fakt, że regularne picie octu jabłkowego może przyczyniać się do niszczenia szkliwa zębów, zaleca się jego spożywanie przez słomkę do picia. Po wypiciu takiego roztworu zaleca się wypłukanie jamy ustnej czystą wodą. 

Ocet jabłkowy – przeciwskazania

Kto powinien unikać picia octu jabłkowego?

  • kobiety w ciąży,
  • osoby z zapaleniem żołądka,
  • osoby z zapaleniem jelit,
  • osoby z zapaleniem gardła,
  • osoby chorujące na wrzody żołądka,
  • osoby z nadżerkami i stanami zapalnymi w przewodzie pokarmowym,
  • osoby zmagających się z problemami z wątrobą,
  • osoby mających skłonność do zgagi.

Jaki ocet jabłkowy kupić?

Wybierając ocet jabłkowy zwróć uwagę na czy jest:

  • niepasteryzowany,
  • niefiltrowany, 
  • produktem naturalnej fermentacji,
  • naturalnie mętny,
  • wolny od konserwantów, sztucznych dodatków i barwników,
  • produkowany z całych jabłek a nie soku, obierków czy cydru. 

 


Źródło: medonet.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo