Zaczynasz sezon na grilla? Przegląd akcesoriów, które ułatwią grillowanie

Na hasło grillowanie każdy wyobraża sobie pieczone kiełbaski lub karkówkę. Ale czy to wszystko. To urządzanie posiada dużo większe możliwości kulinarne, aby jednak to było możliwe warto zaopatrzyć się w przydatne akcesoria do grillowania.

Zdjęcie autorstwa Thiago Rebouças z Pexels

Przydatne akcesoria do rozpalania grilla

Szuflada do węgla
W przypadku tradycyjnych węglowych grilli uciążliwe jest rozpalanie. Warto zaopatrzyć się w poręczną szuflę do węgla. Dzięki niej układanie węgla drzewnego na grillu będzie wygodniejsze, tak samo, jak późniejsze wybieranie popiołu.

Komin do rozpalania grilla
To urządzenie zapewni podpałce, węglowi czy brykietowi dopływ powietrza i odpowiednią temperaturę, co przyspieszy rozpalanie. Ponadto komin chroni podpałkę przed silnymi podmuchami wiatru.

Dmuchawa
Dostarczenie dodatkowego strumienia powietrza również przyspiesza rozpalanie żaru. Tutaj przyda się dmuchawa, która może przybierać różne formy:

  • wachlarz do grilla - jest on dość niewygodny, ponieważ wymaga ręcznego wachlowania dla podsycania żaru. 
  • miech do rozpalania grilla - dużo wygodniejsze i wydajne narzędzie, którego można użyć także do rozpalania kominka. Dzięki metalowemu zakończeniu nie trezba się bać, że miech ulegnie uszkodzeniu od wysokiej temperatury. 
  • dmuchawa ręczna do rozpalania grilla - podmuch powietrza wytwarzany jest za pomocą turbiny napędzanej korbką.

Bezpieczny grill – akcesoria ochronne

Grillowanie powinno być przede wszystkim bezpieczne. Osoba grillująca powinna zawsze mieć na sobie fartuch do grillowania. Dzięki niemu uchroni ubranie i skórę przed plamami z pryskającego tłuszczu. Rękawice kuchenne ułatwią przenoszenie gorących półmisków i ochronią przed poparzeniem.

Niezastąpione sztućce do grilla

Rozpoczynając grillowanie zawsze pamiętajmy o sztućcach. Będą potrzebne szczypce, którymi można chwytać grillowane jedzenie i z łatwością obracać je na drugą stronę lub przekładać na talerz. 
Drugą ważną rzeczą jest łopatka do grillowania. To alternatywa dla szczypców, która ułatwia przekładanie i zdejmowanie bardzo małych kawałków jedzenia.
Z kolei widelec do grillowania z długimi dwoma ząbkami jest doskonały do nabijania mięsa.

Przyda się również pędzelek silikonowy, dzięki któremu można wygodnie nanosić tłuszcz i glazurę na grillowane produkty

Czy ruszt jest potrzebny?

Jeżeli ktoś jest miłośnikiem grillowania i smakoszem mięsa powinien zaopatrzyć się w ruszt i stojak. Stojak do pieczenia kurczaka sprawi, że to mięso będzie smaczniejsze. Stojak taki wykorzystać będzie można również do grillowania warzyw. Natomiast stojak do podudzi pozwoli przygotować mięso delikatne i soczyste, które nie przywiera do rusztu. 

Bardzo przydatny bywa ruszt do grillowania ryb, który pozwala opiec potrawę w całości, bez przywierania. 
Przydatne bywają także specjalne uchwyty do kukurydzy na grilla. Do bezpiecznego grillowania przyda się również podnośnik/uchwyt do rusztu.

 

 



Źródło: Niezalezna.pl; leroymerlin.pl

#Rękawice kuchenne #fartuch do grillowania #grillowane jedzenie #grillowane warzywa

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo