Jaki grill wybrać i jak bezpiecznie grillować? Poznaj rodzaje grilla
Grillowanie to znakomity sposób na spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Wspólne grillowanie w gronie znajomych to doskonała okazja, by spędzić przyjemnie czas i udoskonalić umiejętności kulinarne. Jakie są rodzaje grilla i czym kierować się przy jego wyborze? Jaki grill najlepszy do ogrodu, a jaki na piknik na łące?


Jak bezpiecznie grillować?
- nigdy nie używaj grilla w zamkniętym pomieszczeniu, także w namiocie, domku kempingowym, na łodzi,
- zanim rozpalisz grill zainstaluj go zgodnie z instrukcjami producenta i ustaw na stabilnym, poziomym podłożu,
- do rozpalania i ponownego rozpalania po zgaśnięciu nie używaj spirytusu ani benzyny,
- sprawdź zalecenia producenta dotyczące rodzaju i ilości paliwa,
- używaj wyłącznie podpałek spełniających wymagania normy PN-EN 1860-3,
- dopiero gdy grill będzie rozgrzany, a paliwo utrzymywane w formie rozżarzonej przez co najmniej 30 minut, możesz ułożyć jedzenie na ruszcie,
- nie przyrządzaj potraw zanim paliwo nie pokryje się powłoką popiołu,
- nie przesuwaj grilla w czasie pracy,
- chroń dzieci i zwierzęta domowe przed dostępem do gorącego grilla,
- nie używaj grilla jednorazowego wielokrotnie,
- grill jednorazowy przed jego wyrzuceniem musi być całkowicie wystudzony.
Cechy bezpiecznego grilla:
- krawędzie i naroża nie mają zadziorów,
- nie mają chropowatych powierzchni
- nie mają ostrych zakończeń
Jakie są metody grillowania
Na grillu można upiec wszystko trzeba tylko wiedzieć jak to dobrze zrobić. Istnieje kilka metod dobrego grillowania, aby potrawy były smaczne i soczyste.
Grillowanie bezpośrednie
Ta metoda jest stosowana w przypadku dań, które wymagają szybkiej obróbki cieplnej (max. 30 minut). Temperatura grillowania w metodzie bezpośredniej jest jednakowa, co pozwala na wspólne przygotowanie wszystkich składników obiadu.
Metoda pośrednia
Metoda ta jest alternatywa dla metody bezpośredniej. Sprawdza się ona podczas pieczenia większych kawałków mięsa, całego kurczaka lub indyka, a także potraw, które składają się z kilku składników, a ich aromaty wzajemnie się przenikają. Ten sposób wymaga nieco więcej czasu, jednak pozwala na wyczarowanie prawdziwych kulinarnych dzieł sztuki.
Grill elektryczny
Grille elektryczne są idealnymi grillami na balkon. Są one łatwe w obsłudze i pozwalają cieszyć się grillowanymi potrawami przez cały rok. Sprawdzą się szczególnie wtedy, gdy musimy szybko uruchomić grill i utrzymać na długo stałą temperaturę. Należy jednak pamiętać, że grill ten potrzebuje dostępu do prądu.
Mięso przygotowane na grillu elektrycznym jest soczyste i chrupiące, nie przywiera do rusztu, jest równomiernie usmażone i dużo zdrowsze niż w przypadku tradycyjnego grilla, z uwagi na beztłuszczowy charakter smażenia.
Największą zaletą elektrycznego grilla jest brak dymu, dzięki czemu możemy je wykorzystać do grillowania na balkonie.
Grill gazowy
Grill gazowy coraz bardziej cieszy się popularnością. Zawdzięcza to swoim źródłem ognia, czyli palniki zasilane gazem. Dzięki temu grill nagrzewa się bardzo szybko, a temperatura pieczenia jest równa i stała na całej powierzchni rusztu, którą dodatkowo możemy regulować pokrętłami, tak jak w zwykłej kuchence gazowej.
Jedzenie jest odgrodzone od palników aromatyzerem, czyli pofałdowaną blachą, na którą spływają soki i tłuszcz. Płyny te parują, nadając potrawom charakterystyczny, wyjątkowy smak. W dodatku brak kontaktu mięsa z ogniem i dymem skutkuje mniejszą ilością szkodliwych substancji, dzięki czemu nasze grillowanie będzie o wiele zdrowsze.
Grill węglowy
Nie da się ukryć, że najpopularniejsze są grille węglowe, które odnajdą się w wyposażeniu zwolenników tradycyjnego grillowania. To sprzęty mobilne, które możemy zabrać, dokąd tylko chcemy, co jest zdecydowanie ich największą zaletą. Do ich obsługi wystarczy worek węgla i podpałka.
Wady grilla węglowego:
- częste problemy z rozpaleniem nawet u doświadczonych grillmasterów,
- wydzielanie się dymu, który wiatr roznosi na dużą odległość,
- substancje zawarte w podpałkach są szkodliwe dla zdrowia,
- zróżnicowany smak potraw zależny, od rodzaju użytego węgla,
- nierównomierne smażenie, zwłaszcza przy większym wietrze,
- konieczność mozolnego czyszczenia po każdym grillowaniu
Grill betonowy
Dla miłośników grillowania we własnym ogrodzie jest grill betonowy z dużym paleniskiem. Grill taki doskonale znosi wysokie i niskie temperatury oraz różne warunki atmosferyczne.
Grill z pokrywką
Grille z pokrywą utrzymują stałą i równomierną temperaturę nie tylko na ruszcie, lecz także w całej przestrzeni grillującej. Decydując się na grill wyposażony w pokrywę, będzie można dłużej utrzymać żądaną temperaturę, a dzięki odpowiedniej cyrkulacji powietrza wewnątrz grilla, potrawy upieką się znacznie szybciej.
Źródło: Niezalezna.pl, leroymerlin.pl

