Morwa biała - oto prawdziwy skarb natury

Morwa biała jest cenną rośliną, której skład doceniany jest przez naukowców. Przeprowadzone przez nich badania pokazują, że morwa wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi, ogranicza też ryzyko wystąpienia miażdżycy. Jakie właściwości ma morwa? Warto przyjmować tabletki z morwą białą?

zdjęcie ilustracyjne/ pixabay.com/@ulleo

Morwa biała to roślina wykazująca szereg właściwości leczniczych, co czyni ją niezwykle uniwersalną. Zawarte w niej substancje - oprócz obniżania poziomu cukru we krwi - ograniczają także wchłanianie cukrów prostych. Stąd też morwa postrzegana jest jako naturalny środek na odchudzanie. Efekty pojawia się, ale tylko po regularnym stosowaniu suplementów zawierających morwę.

Morwa wykazuje szereg działań: przeciwutleniające, antybakteryjne, przeciwwirusowe czy detoksykacyjne. Roślina ta z powodzeniem wykorzystywana jest w profilaktyce przeciwmiażdżycowej i antynowotworowej, wspomaga leczenie cukrzycy, obniża poziom cholesterolu we krwi. Wspomaga też proces odchudzania.

Właściwości morwy białej - jakie jeszcze?

Morwę białą wyróżnia fakt, że każda część rośliny ma inne właściwości lecznice. Prawdziwy skarb kryje się zarówno w liściach, owocach, korzeniu oraz samej korze korzenia.

Zalet jest cała masa. Morwa biała:

  • wspomaga odchudzanie,
  • przeciwdziała miażdzycy,
  • działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo.
  • działa  przeciwnowotworowo,
  • zmniejsza anemię i obfite krwawienia,
  • oczyszcza organizm z toksyn,
  • działa przeciwgorączkowo,
  • ma działanie moczopędne.

Warto zapamiętać! Suszone owoce morwy białej działają wzmacniająco i regenerująco organizm. Konfitura z morwy białej zabezpiecza komórki przed uszkodzeniami, opóźniając proces ich starzenia.

Co z liśćmi morwy białej? Te zawierają witaminy z grupy B – tiaminę (B1), ryboflawinę (B2) oraz pirydoksynę (B6), a także kwas nikotynowy (witamina PP). Wszystkie korzystnie wpływają na pracę mózgu. 

Wyciąg z korzeni morwy hamuje rozwój nowotworów, zaś kora korzenia zapobiega rozwojowi cukrzycy, wirusów, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco.

Morwa biała na odchudzanie

Czytając o diecie i odchudzaniu, prawdopodobnie natkniemy się na morwę. Jej liście hamują aktywność enzymów, które odpowiedzialne są za rozkład cukrów złożonych do prostych. Innymi słowy - cukry te nie wchłaniają się w układzie pokarmowym. To z kolei hamuje odkładanie się tkanki tłuszczowej. Sama morwa ogranicza uczucie łaknienia. Wszystko to sprawia, że roślina świetnie sprawdza się jako uzupełnienie w diecie odchudzającej.

Na rynku znaleźć można całą masę środków, posiadających w swoim składzie morwę białą. To tabletki, herbaty, soki czy suszone owoce.

Najlepsze efekty przyniesie zaparzanie suszonej morwy i regularne picie jej naparu.

Morwa biała - komu nie służy?

Suplementacja morwy białej może wiązać się z wystąpieniem niepożądanych skutków ubocznych. Może też wchodzić w reakcję z innymi lekami. Sama morwa ma istotny wpływ na poziom glukozy we krwi więc nie powinny nadużywać jej osoby cierpiące na cukrzycę.

Przyjmowanie morwy nie jest wskazane dla kobiet w ciąży oraz karmiących piersią. Morwy powinny też unikać wszyscy uczuleni na składniki suplementów.

 


Źródło: medonet.pl, wapteka.pl, niezalezna.pl

Natalia Wasilewska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo