Sezon na rabarbar – poznaj jego właściwości
Rabarbar to doskonale znana nam roślina. Zawiera wiele substancji o prozdrowotnym działaniu na nasze zdrowie. Dzięki nim rabarbar działa korzystnie na nasz wzrok, wykazuje działanie przeciwnowotworowe, a także wpływa na naszą cerę. Pamiętamy rabarbar z przydomowych ogródków oraz spożywanie go na surowo z odrobiną cukru. Rabarbar znalazł także swoje zastosowanie w kuchni. Jakie właściwości ma rabarbar? Rabarbar to owoc czy warzywo?


Rabarbar - owoc czy warzywo?
Zastanawiając się nad odpowiedzią, czy rabarbar to owoc czy warzywo, warto zwrócić uwagę na jego walory smakowe. To właśnie one budzą wątpliwości czy to owoc czy warzywo. W Polsce rabarbar uznawany jest za warzywo, jednak w USA już jako owoc.
Rabarbar – warzywo sezonowe
Rabarbar może nieco przypominać seler naciowy. Obie te rośliny mają podobną strukturę, chrupkość i soczysty smak. Smakiem rabarbaru możemy cieszyć się od połowy kwietnia do końca czerwca.
Czerwone, różowe czy zielone ogonki liściowe, czyli część jadalna rośliny, mają kwaśny i cierpki smak. Im bardziej czerwona i dojrzała łodyga rabarbaru, tym smak rabarbaru jest słodszy.
Rabarbar – wartości odżywcze
Poza walorami smakowymi rabarbar posiada wiele wartości odżywczych. Dostarcza organizmowi wiele witamin, składników mineralnych, błonnik pokarmowy, dlatego też to warzywo polecane osobom z problemami trawiennymi, zaparciami oraz osobom na diecie odchudzającej. Rabarbar to warzywo niskokaloryczne, 100 g zawiera 21 kcal.
Włączając rabarbar do swojego jadłospisu dostarczymy m.in.:
-
witaminę C,
-
kwas foliowy,
-
witaminy z grupy B,
-
witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E i K),
-
fosfor,
-
cynk,
-
wapń,
-
potas,
-
sód,
-
magnez,
-
żelazo.
Rabarbar – właściwości zdrowotne
Rabarbar wykazuje przede wszystkim korzystny wpływ na układ trawienny, a jego spożywanie pozwala na uzupełnienie niedoborów witamin i składników mineralnych. Pozytywnie wpływa także na wygląd naszej cery oraz samopoczucie. Co jest również ważne, rabarbar zawiera rapontygeniny, czyli polifenole o działaniu przeciwnowotworowym.
-
Rabarbar wykazuje działanie przeciwzapalne;
-
Rabarbar jest źródłem fitoestrogenów;
-
Rabarbar reguluje trawienie;
-
Rabarbar poprawia wygląd cery;
-
Rabarbar poprawia apetyt, obniża temperaturę i wspomaga organizm w walce z sezonowymi infekcjami.
Rabarbar – wpływ na wzrok i skórę
Rabarbar jest także dobrym źródłem luteiny, związku, który ma duży wpływ na zdrowie oczu i skóry. Luteina gromadzi się w plamce oka, filtruje światło niebieskie oraz może chronić plamkę żółtą przed uszkodzeniami wolnorodnikowymi. Zdrowa plamka umożliwia prawidłowe widzenie centralne. Jej stan ulega pogorszeniu wskutek wieloletniej ekspozycji na światło i czynniki stresowe, przyczyniające się do jej zwyrodnienia. Zwiększone spożycie luteiny poprawia nawodnienie i elastyczność skóry oraz ogranicza peroksydację lipidów w skórze.
Rabarbar w kuchni
Jakie zastosowanie w kuchni ma rabarbar? Do czego można użyć rabarbaru? Świeże, słodko-kwaśne oraz chrupiące łodygi rabarbaru znajdują swoje zastosowanie w różnych daniach i deserach. Może stanowić składnik galaretek, sorbetów, dżemów, soków, kompotów czy syropów. Rabarbar przede wszystkim świetnie nadaje się do tart, ciast drożdżowych czy strudli, nadając im słodki smak.
Rabarbar - szkodliwość kwasu szczawiowego i przeciwwskazania
Czy każdy może spożywać rabarbar? Dla kogo rabarbar jest niewskazany? Należy pamiętać, że nawet najzdrowsze warzywa należy spożywać w umiarze. Albowiem rabarbar zawiera duże ilości kwasu szczawiowego, który może przyczyniać się do powstawania kryształów szczawianów w nerkach. Duże ilości kwasu szczawiowego mogą spowodować utratę wapnia, magnezu oraz żelaza. Dlatego też większe ilości rabarbaru powinny unikać osoby cierpiące na choroby nerek.
Kobiety w ciąży oraz osoby z hemoroidami powinny także uważać na przedawkowanie preparatów na bazie rabarbaru, gdyż mogą spowodować przekrwienie narządów miednicy.
Z większym spożyciem rabarbaru powinni uważać mężczyźni z niskim poziomem testosteronu, gdyż roślina dodatkowo może przyczynić się do jego obniżenia.
Ostrożne powinny być także kobiety karmiące piersią. Wraz z ich mlekiem dziecko przyjmuje składniki, które są zawarte w roślinie i mają działanie przeczyszczające. Dlatego jeśli chcemy uniknąć biegunki u dziecka, najlepiej zrezygnować z jego spożywania.
Źródło: zywienie.medonet.pl, niezalezna.pl

