Cudowne właściwości oleju z poziomki? Badają to naukowcy

Naukowcy z Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu badają właściwości olejów z niekonwencjonalnych źródeł olejarskich. Tym razem pod lupę wzięli olej z poziomki. Okazuje się, że ten mały leśny owoc jest skarbnicą witamin oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.

CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=193836

W przesłanym przez służby prasowe uczelni komunikacie poinformowano, że dr Magdalena Grajzer z Katedry i Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu zbadała bioaktywność oleju z poziomki tłoczonego na zimno i ekstrahowanego z wykorzystaniem dwutlenku węgla.

Jest to metoda, która pozawala na pozyskanie wyciągów roślinnych cechujących się czystością i niewywierających negatywnego wpływu na środowisko. Dwutlenek węgla zapewnia także czystość pozyskanego ekstraktu. Nie ma potrzeby używania niebezpiecznych chemikaliów i rozpuszczalników.
- powiedziała cytowana w komunikacie dr Grajzer.

Dodała, że ten sposób ekstrakcji cechuje wysoka selektywność, co oznacza, że wraz z produktem nie są ekstrahowane dodatkowe składniki i zanieczyszczenia. 

Według wstępnych badań, olej z poziomek ekstrahowanych z użyciem dwutlenku węgla okazał się cennym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych o niskim stosunku kwasów z rodzin n-6 do n-3. Współczesne zalecenia żywieniowe wyraźnie wskazują na potrzebę zwiększania spożycia kwasów tłuszczowych z rodziny n-3 w stosunku do n-6. Według polskiej literatury proporcja ta powinna wynosić 1:5 (n3:n6).
- napisano w komunikacie.

Zawartość kwasu alfa linolenowego w tym oleju wynosiła z kolei 41 proc. Kwas alfa linolenowy należy do cennej dla zdrowia grupy wielonienasyconych tłuszczów omega-3. Są one niezbędne do zachowania prawidłowych funkcji organizmu człowieka, który nie jest w stanie wytworzyć ich samodzielnie, dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem.

Oprócz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych olej ten jest bogatym źródłem tokoferoli, karotenoidów i steroli - nietłuszczowych substancji bioaktywnych. Wspomniane substancje bioaktywne mają zdolność do „wymiatania” wolnych rodników. Służą do ochrony organizmu przed procesami nowotworowymi oraz starzeniem. Sterole roślinne z kolei są znane ze swoich właściwości obniżających stężenie cholesterolu. Uważa się, że sterole roślinne wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwrzodowe i przeciwnowotworowe.
- powiedziała dr Grajzer.

Wyjaśniła, że kolejnym ważnym krokiem w poznaniu wartości terapeutycznej, jaką może posiadać olej z poziomki jest zbadanie aktywności biologicznej, wykorzystując badania na liniach komórkowych. 

Oceniając cytotoksyczność, działania przeciwzapalne i biodostępność komórkową olejów można wstępnie ocenić jego terapeutyczne działania w profilaktyce chorób, zwłaszcza cywilizacyjnych.
- powiedziała dr Grajzer.

 


Źródło: Niezalezna.pl, PAP

MaŁu
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo