Potrawy Wielkanocne – jakich dań nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. PRZEPISY

Zgodnie z tradycją święta Wielkanocne zostały ustanowione na pamiątkę męki i zmartwychwstania Chrystusa. Z tego powodu obchodzi się je bardzo uroczyście w kościele oraz w domach. W Niedziele Wielkanocną zasiada się do szczególnego śniadania, na którym powinno znaleźć się kilka tradycyjnych dań. 

Zdjęcie autorstwa Karolina Grabowska z Pexels

Tradycyjne potrawy na Wielkanoc 

  • żurek,
  • zupa chrzanowa,
  • jajka faszerowane (na różne sposoby), 
  • gotowana biała kiełbasa (spożywana często z dodatkiem chrzanu lub ćwikły), 
  • sałatka jarzynowa,
  • domowy pasztet, 
  • schab ze śliwką, 
  • mięso w galarecie/nóżki,
  • babka drożdżowa, 
  • mazurek (z masą kajmakową lub z czekoladą),
  • makowiec, 
  • sernik

Symbolika Wielkanocnego stołu

Obowiązkowym punktem każdego świątecznego śniadania jest dzielenie się pokarmem poświęconym w koszyczku. Najczęściej głowa rodziny odmawia modlitwę i dzieli członków rodziny poświęconym jajkiem ze święconki

Każdy z poświęcony pokarm ma swoje własne znaczenie, a ich obecność w koszyczku nie jest przypadkowa. Sam akt święcenia, przynoszenia święconki do domu, a następnie jej spożywania był dla niegdyś dużo ważniejszy niż dzisiaj, ponieważ wierzono, że odpędza złe moce.

Symbolika pokarmów w święcące:

  • baranek –nawiązuje do zmartwychwstałego Chrystusa; aktualnie najczęściej występuje w formie cukrowej, ale niegdyś formowany był z masła. 
  • jajko – symbol nowego życia czy zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią 
  • chleb – symbol oraz zwiastun dobrobytu i pomyślności w nadchodzącym roku
  • kiełbasa/wędlina – symbolizuje płodność, ale także dostatek; wierzono, że włożenie ich do koszyczka może być również gwarantem zdrowia dla domowników
  • sól – zgodnie z wierzeniami ma chronić żywność przed zepsuciem, a w sensie metaforycznym osłaniać również człowieka przed siłami zła; symbolizuje oczyszczenie i prawdę. 
  • ciasto/babka – ten pokarm akurat nie ma zbyt wiele wspólnego z symboliką religijną, ale przyjęło się niegdyś, że jest to oznaka umiejętności i zaradności pani domu. 
  • chrzan – wierzono, że jego mocny smak wzmacnia także zdrowie i poprawia sprawność fizyczną.

Mini babeczki Wielkanocne 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 100 g oleju roślinnego lub masła
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do dekoracji:

  • cukier puder lub lukier cytrynowy
  • gotowe posypki i dekoracje świąteczne

Przygotowanie:
Jajka ocieplić włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut. Jeżeli używamy masła to należy je wcześniej roztopić i przestudzić do letniego. Następnie do oleju lub masła dodać startą skórkę i sok z cytryny i odstawić.

W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C.

Do miski wbić jajka, dodać cukier oraz cukier wanilinowy i ubijać na średnich, a następnie wysokich obrotach, przez około 8 minut, na jasną, gęstą oraz puszystą masę.

W drugiej misce przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wymieszać.

Do ubitych jajek dodać w 3 partiach mieszankę mąki i miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Do powstałego ciasta wlać mieszankę tłuszczu z cytryną i zmiksować krótko i na małych obrotach, do połączenia się składników w jednolite ciasto.

Gotową masę wyłożyć do foremek najlepiej w kształcie mini babek i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20 - 25 minut (do suchego patyczka, w zależności od wielkości i kształtu foremek).
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować i udekorować ozdobami świątecznymi. 

Faszerowane jajka

Składniki:

  • 6 rzodkiewek
  • 1 łyżka majonezu 
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 łyżka szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Ogórek, rzodkiewki i szypiorek drobno pokroić. Ugotowane jajka przekroić na pół i ostrożnie wyjąć żółtka. 

Następnie żółtka połączyć z majonezem i warzywami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować kulki i wkładać je do białek. 
Przed podaniem faszerowane jajka posyp szczypiorkiem. 

Tradycyjny Wielkanocny mazurek

Składniki:

  • 500 g mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 1 jajko 
  • 2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru pudru
  • trochę migdał do dekoracji
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

 
Przygotowanie:
Mąkę połączyć z 2 szklankami cukru i posiekanym, zimnym masłem. Dodać jajko oraz żółtka. Zagnieść́ ciasto na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą̨ i odłożẏć do lodówki na pół godziny. 
Po schłodzeniu kawałek ciasta odłóżyć na wykończenie brzegów mazurka. Resztę̨ rozwałkować na grubość́ 5 mm i ułóżyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Z odłożonego ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóżyć je wzdłuż brzegów mazurka, aby były wyższe. 
Przygotowany spód, piec 10-15 minut w temperaturze 220°C. 

Do dużego rondla wlać śmietanę̨, wsypać cukier puder i cukier wanilinowy. Gotować na małym ogniu doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając. 

Po zdjęciu z ognia ucierać masę przez chwilę drewnianą łyżką, a następnie rozprowadzić na zimnym spodzie ciasta. Całość́ udekorować migdałami. Trzymać w chłodnym miejscu.

 

 



Źródło: Niezalezna.pl, Kwestiasmaku.pl

#Wielkanoc #stół wielkanocny #potrawy wielkanocne #babka wielkanocna #mazurek wielkanocny #zupa chranowa #biały barszcz

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo