Potrawy Wielkanocne – jakich dań nie powinno zabraknąć na świątecznym stole. PRZEPISY
Zgodnie z tradycją święta Wielkanocne zostały ustanowione na pamiątkę męki i zmartwychwstania Chrystusa. Z tego powodu obchodzi się je bardzo uroczyście w kościele oraz w domach. W Niedziele Wielkanocną zasiada się do szczególnego śniadania, na którym powinno znaleźć się kilka tradycyjnych dań.


Tradycyjne potrawy na Wielkanoc
- żurek,
- zupa chrzanowa,
- jajka faszerowane (na różne sposoby),
- gotowana biała kiełbasa (spożywana często z dodatkiem chrzanu lub ćwikły),
- sałatka jarzynowa,
- domowy pasztet,
- schab ze śliwką,
- mięso w galarecie/nóżki,
- babka drożdżowa,
- mazurek (z masą kajmakową lub z czekoladą),
- makowiec,
- sernik
Symbolika Wielkanocnego stołu
Obowiązkowym punktem każdego świątecznego śniadania jest dzielenie się pokarmem poświęconym w koszyczku. Najczęściej głowa rodziny odmawia modlitwę i dzieli członków rodziny poświęconym jajkiem ze święconki.
Każdy z poświęcony pokarm ma swoje własne znaczenie, a ich obecność w koszyczku nie jest przypadkowa. Sam akt święcenia, przynoszenia święconki do domu, a następnie jej spożywania był dla niegdyś dużo ważniejszy niż dzisiaj, ponieważ wierzono, że odpędza złe moce.
Symbolika pokarmów w święcące:
- baranek –nawiązuje do zmartwychwstałego Chrystusa; aktualnie najczęściej występuje w formie cukrowej, ale niegdyś formowany był z masła.
- jajko – symbol nowego życia czy zwycięstwa Chrystusa nad śmiercią
- chleb – symbol oraz zwiastun dobrobytu i pomyślności w nadchodzącym roku
- kiełbasa/wędlina – symbolizuje płodność, ale także dostatek; wierzono, że włożenie ich do koszyczka może być również gwarantem zdrowia dla domowników.
- sól – zgodnie z wierzeniami ma chronić żywność przed zepsuciem, a w sensie metaforycznym osłaniać również człowieka przed siłami zła; symbolizuje oczyszczenie i prawdę.
- ciasto/babka – ten pokarm akurat nie ma zbyt wiele wspólnego z symboliką religijną, ale przyjęło się niegdyś, że jest to oznaka umiejętności i zaradności pani domu.
- chrzan – wierzono, że jego mocny smak wzmacnia także zdrowie i poprawia sprawność fizyczną.
Mini babeczki Wielkanocne
Składniki:
- 2 jajka
- 100 g oleju roślinnego lub masła
- skórka i sok z 1/2 cytryny
- 1/2 szklanki drobnego cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki (skrobi) ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do dekoracji:
- cukier puder lub lukier cytrynowy
- gotowe posypki i dekoracje świąteczne
Przygotowanie:
Jajka ocieplić włożyć do miski, zalać bardzo ciepłą wodą z kranu i odstawić na kilkanaście minut. Jeżeli używamy masła to należy je wcześniej roztopić i przestudzić do letniego. Następnie do oleju lub masła dodać startą skórkę i sok z cytryny i odstawić.
W tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
Do miski wbić jajka, dodać cukier oraz cukier wanilinowy i ubijać na średnich, a następnie wysokich obrotach, przez około 8 minut, na jasną, gęstą oraz puszystą masę.
W drugiej misce przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wymieszać.
Do ubitych jajek dodać w 3 partiach mieszankę mąki i miksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Do powstałego ciasta wlać mieszankę tłuszczu z cytryną i zmiksować krótko i na małych obrotach, do połączenia się składników w jednolite ciasto.
Gotową masę wyłożyć do foremek najlepiej w kształcie mini babek i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 20 - 25 minut (do suchego patyczka, w zależności od wielkości i kształtu foremek).
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować i udekorować ozdobami świątecznymi.
Faszerowane jajka
Składniki:
- 6 rzodkiewek
- 1 łyżka majonezu
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 ogórek gruntowy
- 1 łyżka szczypiorku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Ogórek, rzodkiewki i szypiorek drobno pokroić. Ugotowane jajka przekroić na pół i ostrożnie wyjąć żółtka.
Następnie żółtka połączyć z majonezem i warzywami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować kulki i wkładać je do białek.
Przed podaniem faszerowane jajka posyp szczypiorkiem.
Tradycyjny Wielkanocny mazurek
Składniki:
- 500 g mąki krupczatki
- 250 g masła
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 2 szklanki cukru
- 2 łyżki cukru pudru
- trochę migdał do dekoracji
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie:
Mąkę połączyć z 2 szklankami cukru i posiekanym, zimnym masłem. Dodać jajko oraz żółtka. Zagnieść́ ciasto na jednolitą masę. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą̨ i odłożẏć do lodówki na pół godziny.
Po schłodzeniu kawałek ciasta odłóżyć na wykończenie brzegów mazurka. Resztę̨ rozwałkować na grubość́ 5 mm i ułóżyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Z odłożonego ciasta uformuj cienkie wałeczki i ułóżyć je wzdłuż brzegów mazurka, aby były wyższe.
Przygotowany spód, piec 10-15 minut w temperaturze 220°C.
Do dużego rondla wlać śmietanę̨, wsypać cukier puder i cukier wanilinowy. Gotować na małym ogniu doprowadzając do wrzenia, cały czas mieszając.
Po zdjęciu z ognia ucierać masę przez chwilę drewnianą łyżką, a następnie rozprowadzić na zimnym spodzie ciasta. Całość́ udekorować migdałami. Trzymać w chłodnym miejscu.
Źródło: Niezalezna.pl, Kwestiasmaku.pl

