Armia Putina kradnie sprzęt Apple Ukraińcom. Nie wiedzą jednak, że... można go zablokować

Urządzenia przenośne firmy Apple (iPhone, iPad, MacBook czy Apple Watch) stały się łakomym kąskiem dla rosyjskich złodziei, nazywanych żołnierzami. Jak wiadomo, bandyci od Putina plądrują miasta oraz wsie objęte wojną. W tym przypadku odzyskanie skradzionego sprzętu jest raczej niemożliwe, ale... warto pamiętać o tym, że w prosty sposób możliwe jest jego zdalne zablokowanie. Poniżej wyjaśniamy, jak to zrobić.

Zdjęcie ilustracyjne
pixabay.com/kieutruongphoto

"Tryb utracony" - jak włączyć?

Aby zablokować dostęp do danego urządzenia firmy Apple, używa się funkcji "Tryb Utracony". Jego włączenie jest możliwe z ustawień swojego konta, po zalogowaniu na specjalną stronę dostępną W TYM MIEJSCU.

Po zalogowaniu się za pomocą swojego Apple ID, po krótkiej chwili zobaczymy mapę z zaznaczonym położeniem zarejestrowanych na naszego konto sprzętów. Należy wtedy wybrać skradzione urządzenie.

Aby to zrobić - klikamy na pozycję "Wszystkie urządzenia" w górnej części ekranu i znajdujemy nasz smartfon, tablet bądź laptop. Po jego wybraniu, z lewej strony pojawi się nazwa, zdjęcie, a także trzy dostępne opcje.

  • Odtwórz dźwięk (ikona głośnika) — jej wybranie spowoduje uruchomienie głośnego dzwonka ułatwiającego odnalezienie sprzętu
  • Tryb Utracony (ikona radaru)
  • Wymaż iPada/iPhone'a (ikona kosza na śmieci) — służy do wymazywania lokalnych danych dostępnych na wybranym urządzeniu

Po wybraniu opcji "Tryb Utracony" w zależności od typu urządzenia oraz ustawionego poziomu zabezpieczeń możemy zostać poproszeni o podanie kodu, hasła do konta Apple ID lub ustawienie nowego hasła.

Włączam "Tryb Utracony" - co stanie się potem?

  • na nasz adres mailowy otrzymamy potwierdzenie wykonania operacji
  • otrzymamy możliwość napisania wiadomości, która zostanie wyświetlona na ekranie urządzenia potencjalnemu złodziejowi/osoby, która znalazła sprzęt
  • urządzenie przestanie wyświetlać komunikaty czy odtwarzać dźwięki (możliwe jest dalsze odbieranie połączeń)
  • na urządzeniu dezaktywuje się usługa Apple Pay (zablokowana zostanie możliwość płatności za pomocą wgranych kart)
  • jeśli na urządzeniu wyłączono usługi lokalizacji, to zostaną one czasowo włączone ponownie

"Tryb utracony" - da się go wyłączyć?

Tak. I jest to niezwykle proste! "Tryb Utracony" można wyłączyć przez tę samą stronę, na której się go włączyło. Zamiast opcji włączenia dostępna będzie opcja wyłączenia.

 

 



Źródło: niezalezna.pl, komputerswiat.pl

#Apple #wojna #Ukraina #Rosja

Anna Zyzek
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo