Niacynamid w kosmetykach. Czym jest, jak go stosować i na co pomaga?

W ostatnim czasie bardzo popularny stał się niacynamid, który jest substancją aktywną. Posiada bardzo szerokie spektrum działania, a efekty widać stosowania są bardzo szybko widoczne.

Zdjęcie autorstwa Grisha Chernigowsky z Pexels

Czy jest niacynamid?

Przede wszystkim niacynamid jest pochodną witaminy B3 (nazywana również witaminą PP, niacyną i nikotynamidem). Ważną rolę odgrywa w tworzeniu aminokwasów oraz kwasów nukleinowych. W kosmetyce odgrywa dużą rolę. Może być stosowany w pielęgnacji cery każdego rodzaju łącznie z wrażliwą i trądzikową. Niacynamid jest składnikiem hipoalergicznym oraz bezpieczny w stosowaniu.

Niacyna posiada wiele właściwości:

  • ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne – wstrzymuje stany zapalne, dlatego też dobrze sprawdzi się w przypadku cery trądzikowej. Pomaga ograniczyć namnażanie się bakterii, które są odpowiedzialne za rozwój stanu zapalnego i powstawanie zaognionych zmian trądzikowych.
  • regulacja gruczołów łojowych – substancja ta pomaga w regulacji, dzięki czemu zmniejsza nadprodukcję sebum i nadmierne przetłuszczanie się cery
  • zwęża pory - regularne stosowanie niacynamidu w znacznym stopniu zwęża pory, dzięki czemu istnieje mniejsze ryzyko namnażania się bakterii i rozwoju trądziku. Cera staje się gładsza i delikatniejsza
  • ma działanie przeciwstarzeniowe – stosowanie niacynamidu spowalnia procesy, w których dochodzi do starzenia się skóry. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne i doskonale chroni przed działaniem wolnych rodników. Stymuluje także produkcję kolagenu i elastyny, dzięki czemu skóra staje się bardziej jędrna i elastyczna.
  • pomaga w odbudowie bariery hydrolipidowej skóry – niacyna bierze udział w syntezie lipidów i ceramidów, które wchodzą w skład płaszcza hydrolipidowego skóry stanowiącego jej warstwę ochronną
  • ma działanie nawilżające - dzięki zachowanej równowadze hydrolipidowej łatwiej jest utrzymać prawidłowy poziom nawilżenia głębszych warstw skóry
  • rozjaśnia przebarwienia i zapobiega powstawianiu nowych – pochodna witaminy PP hamuje syntezę melaniny, która jest odpowiedzialna za powstawanie plam pigmentacyjnych. Regularne stosowanie rozjaśni zmiany potrądzikowe.

Gdzie znajdziemy niacynamid?

Niacynamid jest składnikiem wielu kosmetyków. Znajdziemy ją w produktach:

  • nawilżających, 
  • regenerujących, 
  • przeciwzmarszczkowych, 
  • rozjaśniających przebarwienia, 
  • przeciwtrądzikowych
  • łagodzących

Jeżeli chodzi o kosmetyki, w których składzie można znaleźć niacynę to przede wszystkim są to: 

  • żele do mycia, 
  • preparaty punktowe, 
  • kremy

Jak stosowanie niacynamid?

Każdy kosmetyk, który w składzie zawiera niacynamid posiada różne stężenia. Zanim na stałe zostanie wprowadzony do naszej pielęgnacji cery twarzy, należy zacząć ze stężeniem na poziomie od 3% do 5%. Kosmetyki z tym składnikiem należy wprowadzać stopniowo przez kilka dni w tygodniu. Przy jego stosowaniu pamiętajmy o obserwacji skóry. Jeżeli skóra będzie reagował dobrze można zwiększyć częstotliwość stosowania tego preparatu lub też włączyć wyższe stężenie. 

Z czym można łączyć niacynamid?

Niacynamid stosowany z innymi kosmetykami dobrze wypływa na naszą cerę. Połączony z kwasem hialuronowym, wykazuje silne właściwości nawilżające. Należy zawsze sprawdzać jakich kosmetyków obecnie używamy, gdyż wiele z nich może już zawierać w składzie ten kwas. 

Niacynamid połączony z cynkiem jest bardzo skuteczny w walce z trądzikiem. Cynk wspomaga regenerację skóry i przyspiesza gojenie ran.

Niacynamid warto łączyć z retinolem. Pochodna witaminy B3 stymuluje produkcję lipidów, ceramidów, a także kolagenu i elastyny. Co też pomaga w minimalizowaniu skutków ubocznych stosowania retinolu

Z czym nie można łączyć niacynamidu?

Niacynamidu przede wszystkim nie łączymy z kwasami (np. AHA i BHA) ze względu na różne pH. Niskie pH kwasów w znacznym stopniu obniża jego skuteczność. 

Niacyny nie łączymy również z witaminą C w postaci kwasu askorbinowego. Oba składniki używane w tym samym czasie zmniejszają swoją skuteczność. Dodatkowo w wyniku ich połączenia powstaje także kwas nikotynowy, który podrażnia skórę
Z kolei pochodne witaminy C połączone z niacynamidami odżywiają skórę i rozjaśniają. 

Jeżeli chcemy uniknąć „interakcji” między składnikami aktywnymi, należy stosować je oddzielnie, np. niacynamid rano, a kwasy lub witaminę C wieczorem. 

 

 



Źródło: Niezalezna.pl, aptekagemini.pl, ezeberka.pl

#Niacynamid #pochodna witaminy B3 #witamina PP #stosowanie #przetłuszczanie się cery #cynk #regeneracja skóry #kwas nikotynowy

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo