Jaki toster najlepszy do domu? Jak wybrać odpowiedni?

Chrupiące, ciepłe pieczywo rano. Kanapka na słodko lub słono. Pomysłów jest wiele. Toster w kuchni to powinna być podstawa każdego wyposażenia. Nie trzeba rano wychodzić po świeże pieczywo, wystarczy ten wczorajszy odgrzać. To proste ten mały sprzęt, to prawdziwa potęga w kuchni.

Zdjęcie autorstwa Photography Maghradze PH z Pexels

Jakie są rodzaje tosterów?

Na rynku znajdziemy wiele opiekaczy do kanapek i tosterów. Są to jednak dwa różne urządzenia. Nie należy ich klasyfikować jako jedno. Jak sama nazwa wskazuje opiekacz do kanapek jest opiekaczem pieczywa. Z kolei toster posiada kieszonki do wkładania pieczywa. 

Toster dzielimy na:
toster kompaktowy (jednoszczelinowy lub dwuszczelinowy)
– te tostery posiadają krótkie kieszenie pojedyncze lub podwójne. Jest to małe rządzenie, dzięki czemu zmieści się w każdej kuchni. Łatwe do przechowywania. Idealny dla singli, kogoś kto mało będzie używał takiego urządzenia. 
toster z długimi kieszonkami – te tostery posiadają jedną lub dwie długie kieszenie, dłuższą niż średnia kromka. Można opiekać każdy rodzaj pieczywa, swobodnie się tam zmieści. Idealnie sprawdzi się w większej rodzinie.
toster czteroszczelinowy – ten rodzaj tosterów zajmuje dużo miejsca. Jak nazwa wskazuje posiada cztery szczeliny z długimi kieszeniami. 
toster przemysłowy – duże urządzenie używane w gastronomii, bez sprężyny, ale z timerem. Opieka wiele tostów na raz. 

Jakie funkcje ma toster i na co zwracać uwagę?

Przy wyborze tostera należy zwrócić uwagę na kilka funkcji, które mogą okazać się później bardzo przydatne. Mowa tutaj o rozmrażaniu pieczywa, szybkim sprzątaniu, wielkości. 

kieszonki – tostery różnią się przestrzenią do opiekania pieczywa. Przed zakupem należy zwrócić uwagę na rozmiar kieszonek, ile zmieści się tostów, bułek czy kromek. Dobrym pomysłem jest zastanowienie się co jemy najczęściej i dostosowanie zakupu pod nasze preferencje. 
moc i stopień zarumienienia – kompaktowe tostery mogą pobierać moc na poziomie 800 watów.

Rozbudowane mają około 1200-1400 watów. Z kolei przemysłowe mają jeszcze większą moc, jednak one mają inne zastosowanie niż w domu. 

tacka na okruchy – tacka na okruchy w tosterze jest bardzo ważna. Tacka zbiera od dołu okruchy z pieczywa znajdującego się w środku. Z czasem okruchów nazbiera się tak dużo, że samo wytrząsanie nie pomoże. 
funkcja podnoszenia – zdarza się, że opiekane pieczywo zaklinuje się w tosterze. Aby nie grzebać w tosterze i nie wyciągać pieczywa innym narzędziem kuchennym, dobrze jest, gdy nasz toster ma specjalny klips do podnoszenia chleba do góry. 
funkcja rozmrażania – bardzo przydatna opcja do mrożonego pieczywa. Nadmiar pieczywa można zamrozić, a rano odgrzać w tosterze i cieszyć się ciepłym, świeżym pieczywem. 
funkcja centrowania kromek – ta opcja daje nam to, że chleb będzie idealnie zarumieniony, równomiernie z każdej strony.
nasadka do podpiekania bułek – dzięki niej pieczywo można lekko podgrzać (nie jest niezbędna)
zwijarka do kabla – dobrze jest, gdy toster posiada miejsce do schowania kabla, dzięki temu zaoszczędzimy miejsce w kuchni lub szafce. 

Z jakiego materiału najlepszy toster?

Obecnie na rynku znajduje się wiele tosterów. Bywają ze stali nierdzewnej, są one mniej fantazyjne. 

Tostery wykonane są również z aluminium i tworzywa sztucznego. To właśnie wśród nich można wybierać we wzorach, kolorach i dopasować do aranżacji kuchennej. 
Wszystko jednak zależy od gustu.

 

 


Źródło: niezalezna.pl

#toster #toster czteroszczelinowy #toster przemysłowy #toster z długimi kieszonkami

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo