Pieczywo podczas diety. Czy można jeść chleb?

Przechodząc na dietę lub chcąc odżywiać się zdrowo, wiele osób rezygnuje z chleba tłumacząc to jako puste kalorie. Nic bardziej mylnego. Ziarna składają się z trzech części: bielma, otrębów i zarodka. Biała mąka wytwarzana jest tylko z bielma, podczas gdy cała pszenica zawiera wszystkie trzy elementy. A wiele składników odżywczych zboża znajduje się w otrębach i zarodkach. Dlatego chleb pełnoziarnisty, oprócz witamin z grupy B i żelaza, dostarcza witaminę E, minerały - takie jak cynk i magnez, flawonoidy i inne przeciwutleniacze, białko i błonnik. 

Zdjęcie autorstwa Maria Fernanda Perez z Pexels

Pieczywo na diecie – czy można?

Jedna kromka chleba dostarcza średnio około 60-100 kcal, w zależności od rodzaju wypieku i wagi zaplanowanej porcji. Warto tutaj zaznaczyć, że kaloryczność białego i ciemnego pieczywa jest zbliżona. 
Optymalna ilość pieczywa, które możemy spożywać także będąc na redukcji wagi, to mniej więcej trzy kromki – przy umiarkowanej aktywności fizycznej. Trzeba pamiętać, że nie przytyjemy od samego pieczywa, jeżeli postaramy się, by jego ilość mieściła się w naszym dziennym bilansie kalorycznym. Codziennie spożycie chleba w umiarkowanych ilościach jest cennym źródłem witaminy B oraz minerałów.
W ostatnim czasie bardzo popularne stało się chrupkie pieczywo, które wiele osób wybiera jako zamiennik tradycyjnego chleba czy bułek. 
Pojedynczy wafel takiego chleba jest zdecydowanie lżejszy od kromki zwykłego chleba co oznacza, że ma mniej kalorii. Jednak chrupkie pieczywo coraz częściej jest traktowane jako przekąska i niektóre osoby mogą zatracić się w zjadanej ilości. Takie pieczywo ma mniej błonnika oraz posiada wyższy indeks glikemiczny niż to tradycyjne. Po posiłku z jego udziałem szybciej będziemy znowu głodni i opuści nas energia.

Jakie pieczywo wybierać na diecie?

Ciemny chleb jest bogatszy w witaminy, składniki mineralne i błonnik pokarmowy. Przez co chętniej jest włączany do jadłospisu w diecie redukcyjnej. A co z białym pieczywem? Oczywiście, że nadal może zostać w jadłospisie, ale starajmy się o różnorodność. Pełnoziarniste możemy zamieniać na jasne przy czym lepiej będzie jeśli dni kiedy jemy jasne pieczywo jest mniej. 

Idealnie sprawdza się pieczywo na zakwasie. Odznacza się wyższą wartością odżywczą i niższym indeksem glikemicznym, niż biały chleb drożdżowy. Dobrze wpływa również na mikroflorę naszego przewodu pokarmowego.

Należy zwracać uwagę na to co wybieramy na kanapkę. Bo jeżeli wybierzemy zdrowy chleb, a na nim umieścimy tłuste sery czy wędliny, majonez, masło w dużej ilości, gotowe sosy czy smalec, to taki posiłek jest zdecydowanie bardziej kaloryczny i sprzyja nabieraniu masy. 

Warto zatem dobierać do chleba czy bułek takie dodatki, które pozwalają na dostarczanie wartościowych składników odżywczych. Należy postawić na warzywa, pasty ze strączków, kiełki, chude wędliny, nabiał czy jajka. 

Zbilansowana dieta, ułożona zgodnie z naszym zapotrzebowaniem kalorycznym (w przypadku redukcji – nieco mniejszym), pozwoli nam schudnąć zdrowo i trwale, bez ryzyka efektu jojo.

Czy chleb bezglutenowy jest zdrowszy?

Pamiętajmy, aby zawsze czytać etykiety produktów. Kupując zafoliowane pieczywo bezglutenowe warto przeczytać etykietę. Kupując gotowy chleb bezglutenowy w piekarni poprośmy o etykietę ze składem. Nie wszyscy wiedzą, że takie wypieki mogą zawierać więcej cukru i ulepszaczy, które mogą jeszcze bardziej zaszkodzić. 

Gluten nadaje pieczywom i innym wypiekom ich kształt i sprężystość. Producenci często wymieniają go na dodatki, takie jak guma ksantanowa lub skrobia kukurydziana, aby uzyskać podobną konsystencję. Dodatkowa ilość cukru lub tłuszczu ma za zadanie poprawić smak. 

Jeśli zdecydujemy się unikać glutenu, najlepiej wybrać chleb z pełnowartościowych alternatyw, takich jak mąka gryczana, komosa ryżowa, len, chia lub mąka ryżowa.

Czy chleb na drożdżach jest zdrowy?

Chleb na zakwasie wyrasta wskutek fermentacji, co niesie ze sobą wiele korzyści dla naszego organizmu. Ale co z drożdżami?

Całkowita rezygnacja z drożdży jest uzasadniona w momencie uczulenia na ten składnik lub w przypadku osób, które mają zdiagnozowaną grzybice. 

Pieczywo wypiekane na drożdżach jest bogate w witaminy z grupy B, biotynę. Jest ono źródłem białka i błonnika oraz zawiera cenne minerały takie jak: fosfor, potas, żelazo i wapń, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. 
Dobrym pomysłem jest również samodzielne przygotowanie chleba w domu. 

Czy mrożone pieczywo jest zdrowe?

Mrożenie nadwyżek pieczywa jest najlepszym sposobem na przechowywanie żywności i niemarnowania jej. Pieczywo w czasie mrożenia zachowuje swoje składniki odżywcze to też jest tak samo zdrowe jak wcześniej.

 

 


Źródło: lifestyle.newseria.pl, niezalezna.pl

#pieczywo #białe pieczywo #gluten #pieczywo bezglutenowe #Mrożenie nadwyżek pieczywa

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo