Syrop z czosnku – na co pomaga i jak go zrobić?

Syrop z czosnku to naturalny domowy lek na przeziębienie i grypę. Dzięki swoim właściwościom leczy infekcje i wzmacnia organizm już od pierwszych objawów. Syrop można wykonać samemu w domu bez obawy, że coś może pójść nie tak. 

Zdjęcie autorstwa Karolina Grabowska z Pexels

Właściwości czosnku

Czosnek doceniany był od zawsze i należy do grupy naturalnych antybiotyków. Działa antybakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Zawiera związki siarki, które hamują rozwój bakterii, takich jak pałeczki okrężnicy, otoczkowców i paciorkowców. 

Zawiera wiele cennych składników odżywczych, m.in.:

  • witaminy z grupy B;
  • witaminę C;
  • witaminę A;
  • potas;
  • magnez;
  • żelazo;
  • siarkę;
  • selen;
  • flawonoidy;
  • olejki eteryczne bogate w siarczkę i allicynę


Ciekawostka: Allicyna wykazuje działanie bakterio- i grzybobójcze oraz pobudza czynność białych krwinek. Działanie allicyny porównywane jest do działania penicyliny. Allicyna odpowiada również za charakterystyczny zapach czosnku, wyczuwalny w oddechu oraz pocie osoby, która go spożyła.

Czy syrop z czosnku pomaga?

Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, dlatego też skutecznie leczy infekcje dróg oddechowych. Łagodzi kaszel, zmniejsza ból gardła, chroni i udrażnia drogi oddechowe oraz ułatwia odkrztuszanie

Właściwości czosnku na surowo lub w syropie:

  • obniża ciśnienie tętnicze;
  • reguluje poziom cukru we krwi;
  • zmniejsza ból;
  • wykazuje działanie przeciwzakrzepowe;
  • dobrze wpływa na układ trawienny: łagodzi wzdęcia, zwiększa wydzielania żółci, ułatwia trawienie, reguluje florę bakteryjną, chroni przed zgagą;
  • zwalcza pasożyty;
  • obniża gorączkę;
  • poprawia funkcjonowanie mózgu;
  • niszczy wolne rodniki;
  • działa antynowotworowo.

Jak zrobić syrop z czosnku i jak podawać?

Jak sama nazwa wskazuje „syrop z czosnku” nie jest zachęcający. Syrop jest ostry i ma dziwny smak. Dzieci jak i dorośli niechętnie po niego sięgają. Możemy zmienić jego smak i złagodzić poprzez dodanie miodu i cytryny. 

Potrzebne składniki to:

  • 1 główka czosnku;
  • 3 łyżki miodu naturalnego;
  • sok z 1 cytryny;
  • szklanka przegotowanej, ostudzonej wody.

Sposób wykonania:

Czosnek
obieramy i przeciskamy przez praskę. Następnie przekładamy go do czystego słoika. Dodajemy miód, sok z cytryny oraz wodę, całość mieszamy. Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (może być lodówka). Po 48 godzinach cedzimy syrop przez drobne sitko lub gazę i przelewamy do czystego słoika. Syrop z czosnku możemy trzymać w lodówce maksymalnie przez dwa tygodnie. 

Gotowy syrop z czosnku możemy podawać dzieciom od drugiego roku życia. Dzieciom młodszym nie powinno podawać się czosnku, gdyż powoduje on wzdęcia. Syrop można podawać już w momencie zaobserwowania pierwszych objawów infekcji. Taki syrop można przyjmować również profilaktycznie, w celu zwiększenia odporności. 

Syrop spożywamy 2 -3 razy dziennie po 1 lub 2 łyżeczki. 

 

 



Źródło: niezalezna.pl

#Syrop z czosnku #czosnek #Właściwości czosnku

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo