Z OSTATNIEJ CHWILI

Sejm będzie dalej pracował nad projektem budżetu na 2023 rok • • •

Czy można przedawkować witaminę B2? Sprawdź czym grozi jej niedobór

Witamina B2, należąca do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Witamina ta nie jest syntetyzowana w organizmie człowieka, dlatego bardzo istotna jest jej właściwa podaż wraz z dietą. 

Zdjęcie autorstwa Anna Shvets z Pexels

Czym jest witamina B2?

Witamina B2, nazywana również ryboflawiną, jest witaminą rozpuszczalną w wodzie. Składa się z izoaloksazyny i rybozy. Witamina B2 występuje w dwóch aktywnych odmianach jako mononukleotyd flawinowy (FMN) oraz dinukleotyd flawinoadeninowy (FAD).

Ryboflawina jest koenzymem enzymów oddechowych (dehydrogenaz, oksydaz) oraz bierze udział w procesach utleniania i redukcji. Uczestniczy również w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, błon śluzowych i układu odpornościowego. Witamina B2 wpływa również korzystnie na funkcjonowanie narządu wzroku, zapobiegając rozwojowi zaćmy.

Gdzie znajdziemy witaminę B2?

Witaminę B2 znajdziemy w wielu produktach żywieniowych tj.:

  • wątróbka, 
  • mleko i jego przetwory, 
  • jajka, 
  • produkty zbożowe 
  • drożdże piwowarskie 


Mniejsza ilości tej witaminy jest w warzywach tj. szpinak, brokuły, zielony groszek oraz w owocach. 
Ryboflawina jest syntetyzowana w niewielkich ilościach przez florę bakteryjną przewodu pokarmowego człowieka. Z kolei dieta bogata w błonnik pokarmowy przyczynia się do stymulacji biosyntezy witaminy B2 w jelitach. 

Ważne: Witamina B2 jest odporna na działanie wysokich temperatur, dlatego też nie ulega zniszczeniu pod wpływem obróbki termicznej. Ulega wyłącznie pod wpływem promieniowania ultrafioletowego.

Jakie jest zapotrzebowanie na witaminę B2?

Zapotrzebowanie na witaminę B2 zależy od różnych czynników takich jak wiek, płeć i stan fizyczny. 
Zalecane dzienne spożycie witaminy B2 według rekomendacji ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego: 

Dzieci:
1-3 lata – 0,5 mg
4-6 lat – 0,6 mg
7-9 lat – 0,9 mg

Chłopcy:
10-12 lat – 1,0 mg
13-18 lat – 1,3 mg

Dziewczęta:
10-12 lat – 1,0 mg
13-18 lat – 1,1 mg 
Mężczyźni – 1,3 mg
Kobiety – 1,1 mg
Kobiety w ciąży – 1,4 mg
Kobiety karmiące piersią – 1,6 mg

Niedobory witaminy B2

Niedobory witaminy B2 mogą pojawić się na skutek złego żywienia. Narażone są również osoby starsze oraz nadużywające alkohol. 

Objawy niedoboru witaminy B2:

  • stany zapalne w kącikach ust (zajady),  
  • łojotokowe zapalenie skóry,  
  • złuszczanie naskórka,  
  • zapalenie czerwieni wargowej,  
  • zapalenie języka,  
  • pieczenie oczu pod powiekami,  
  • łzawienie,  
  • zaćma, 
  • zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego i hormonalnego.

Nadmiar witaminy B2

Nadmiar witaminy B2 jest wydalany z moczem oraz żadne badania nie stwierdziły objawów wynikających z nadmiaru. Niektóre źródła podają również, że organizm człowieka nie jest w stanie wchłonąć jednorazowo dużej dawki witaminy. Z tego też względu zalecana jest dawka zgodna z zaleceniami lekarza.

 

 



Źródło: Aptekagemini.pl, niezalezna.pl

#witamina B2 #Niedobory witaminy B2 #Nadmiar witaminy B2 #układu odpornościowego

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo