Jaka jest najlepsza dieta dla ucznia? Prawdziwy sekret tkwi w… szczegółach

W związku z powrotem uczniów do nauki w trybie stacjonarnym rodzice muszą wrócić także do… szkolnej diety. Chodzi o to, aby zapewnić uczniom zbilansowaną i bogatą w wartości odżywcze dietę. To właśnie odpowiednia dieta i właściwie skomponowane posiłki pomogą uczniom w zdrowym, prawidłowym rozwoju, wzmocnią sprawność fizyczną, odporność na stres i pomogą w lepszym samopoczuciu. O czym należy pamiętać komponując dietę dla ucznia? Oto kilka propozycji.

Zdjęcie autorstwa Vanessa Loring z Pexels

Dbaj o regularne posiłki i postaw na różnorodność

Regularność posiłków to podstawa w diecie każdego ucznia. Dietetycy zalecają by było to 5 posiłków dziennie, z czego najważniejszym jest śniadanie. Powinno ono zawierać 25% dziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze

Badania wykazują, że dzieci, które jedzą śniadania czują i uczą się lepiej, są zdrowsze i szczuplejsze. Regularne śniadania dostarczają uczniom odpowiednią dawkę glukozy, której poziom po nocnej przerwie znacznie spada. Tymczasem w czasie porannych zajęć w szkole właściwa dawka glukozy, będącej źródłem energii, jest wręcz niezbędna. 

No dobrze, a co z pozostałymi posiłkami w ciągu dnia? Powinny być  one jedzone co 3-4 godziny. Zagwarantuje to optymalne dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych. 

Ważne jest, aby dieta ucznia była urozmaicona. Warto sięgnąć po produkty ze wszystkich grup piramidy żywieniowej. Koniecznie należy pamiętać o produktach zbożowych, najlepiej pełnoziarnistych, takich jak: makarony, ryż (najlepiej ciemny) , pieczywo pełnoziarniste i kasze. Nie zapomnij o mleku i produktach mlecznych, produktach białkowych (ryby, mięso, jaja) produktach zawierających nienasycone kwasy tłuszczowe (orzechy, nasiona, oliwa z oliwek, oleje roślinne). 

Fundament diety każdego ucznia. Sięgnij po warzywa i owoce

Warzywa i owoce to element niezbędny w diecie uczniów. Są one źródłem licznych witamin, minerałów, fitoskładników, makro i mikro elementów, będących warunkiem prawidłowego rozwoju układu odpornościowego, ruchowego i nerwowego. 

Najlepszą formą przyswajania składników odżywczych zawartych w warzywach i owocach są świeżo wyciskane soki oraz pyszne koktajle.

Najlepsze dla uczniów będą soki tłoczone w wyciskarkach wolnoobrotowych. Pozyskiwane w ten sposób napoje, najlepiej z całych owoców i warzyw to gwarancja zachowania wszystkich wartości odżywczych w nich zawartych. Tak pozyskany sok zachowa jednolitą, aksamitną konsystencję, nie rozwarstwi się (jak ma to miejsce w przypadku soków z sokowirówek) – i co również ważne – będzie wybornie smakował. Świeżo tłoczone soki to także doskonały sposób na „przemycenie” wartości odżywczych zawartych w mniej popularnych wśród dzieci i młodzieży warzywach i owocach.
- przekonuje Robert Zimnoch, dystrybutor Kuvings w Polsce.

Jeśli chodzi o „przyswajalność” zawartych w warzywach i owocach składników, świeżo wyciskane soki nie mają sobie równych. W przypadku zjedzonych warzyw i owoców w formie stałej przyswajamy tylko 17% zawartych w nich składników odżywczych, natomiast przy wypiciu szklanki soku jest to aż 75%. Wchłanialność jest więc około 5 razy większa.

Choć przepisów na warzywne i owocowe soki nie brakuje, warto pamiętać, że każdy może tworzyć swoje ulubione kompozycje i łączyć warzywa i owoce wedle uznania.

Zapomnij o śmieciowym jedzeniu. Pamiętaj o nawodnieniu

Jednym z najgorszych nawyków dzieci w wieku szkolnym są słodkie, gazowane napoje, w które zaopatrują się podczas przerw, a często w ogóle zapominają o piciu w trakcie dnia spędzonego w szkole. 

Należy pamiętać, że uczeń (i nie tylko) powinien wypijać min. 1,5 litra płynów dziennie w postaci wody lub np., wspomnianych już świeżo wyciskanych soków.

Prawdziwą zmorą w diecie uczniów są oczywiście wszelkie odmiany tzw. „śmieciowego jedzenia”. Wszelkiego rodzaju przekąski w postaci chipsów, chrupek, snacków mają dużo soli i tzw. pustych kalorii. Pozbawione są natomiast wartości odżywczych, zapychając jedynie żołądek i powodując uczucie sytości. Udowodniono, że uczniowie regularnie jedzący tzw. „fast foody” mają gorsze wyniki w nauce. Nie jest żadną tajemnicą, że to właśnie „śmieciowe jedzenie” spożywane regularnie – może doprowadzić do nadwagi, nerwowości i problemów z koncentracją.

Przepis na koncentrację

Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na zdrowe soki, które pomogą uczniom rozpocząć dzień pełen energii i dobrego samopoczucia, a dodatkowo będą wspierać proces uczenia się i koncentrację.

„Pomarańczowa rewolucja”

  • 3 duże marchewki
  • 2 nektarynki (bez pestek)
  • 2 pomarańcze
Idealny sok poprawiający koncentrację i ułatwiający zapamiętywanie, dzięki bogactwu beta-karotenu i kwasu foliowego.

„Power Apple”

  • 3 twarde jabłka
  • pół ogórka
  • garść świeżych liści mięty
Jabłka zawierają dużą dawkę fruktozy, także sok ten jest dobrym źródłem energii. Ogórek obfituje w magnez - minerał, który wspomaga tworzenie się neuroprzekaźników w mózgu. A mięta jest świetnym dostawcą cynku, który wzmaga czujność.

„Zielone jabłuszko”

  • 300 g szpinaku
  • 2 twarde jabłka
  • nać pietruszki
Szpinak to skarbnica żelaza, wspomaga krew w transporcie tlenu, a co za tym idzie nasz mózg lepiej funkcjonuje, co pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację.

 

Źródło: Niezalezna.pl, bromo.pl, lifestyle.newseria.pl

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo