Owsianka – czyli pomysły na śniadanie mistrzów

Owsianka dla jednych ulubione śniadanie, a dla drugich koszmar z dzieciństwa. Jak sprawić, aby płatki owsiane, tak bogate w składniki odżywcze, przypadły do gustu każdemu? Przepis na owsiankę nie musi być nudny, a z odpowiednimi składnikami łatwo wyczarować coś więcej niż mleko i płatki.

Zdjęcie autorstwa Life Of Pix z Pexels

Przepis na owsiankę to przepis na wspaniałe śniadanie

Płatki owsiane to solidna porcja energii na cały dzień. Ze 100 gramów produktu przyswajamy aż 370 zdrowych kalorii. To także bogate źródło potasu, wapnia, cynku i magnezu, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Chociaż wielu ludzi kojarzy owsiankę jako trend promowany przez dietetyków, tak naprawdę płatki owsiane znane były już w średniowieczu i stanowiły podstawę żywności dla wielu Europejczyków. Przepis na owsiankę w tradycyjnej formie – z mlekiem i podanej na ciepło – zna każdy, chociaż nie wszyscy go lubią. Na szczęście nie jest to jedyny sposób serwowania płatków owsianych. Można je wzbogacić o owoce, które lubimy, bakalie, podać z jogurtem a nawet upiec. Każdy znajdzie coś dla siebie, przemycając do codziennej diety ogromną porcję witamin i minerałów.

Przepis na owsiankę znaną i lubianą

Wielu kucharzy jest zgodnych, że nie ma potraw i produktów nielubianych, są tylko te źle przyrządzone. Przepis na owsiankę można praktycznie dowolnie modernizować, ale jeśli zostać jak najbliższej jej pierwotnej formy, najlepiej jest wzbogacić go o ulubione produkty. Najpierw warto jednak rozważyć zakupodpowiednich płatków. Do wyboru mamy zwykłe płatki owsiane, które przed zjedzeniem trzeba ugotować, płatki górskie dodatkowo rozdrabnianie, które nie wymagają tak długiej obróbki termicznej oraz płatki błyskawiczne od razu gotowe do spożycia. Do przygotowania bardzo szybkiego śniadania najlepiej sprawdzą się te ostatnie, z kolei płatki owsiane wymagające gotowania stworzą wspaniale kremowe danie.

Przepis na owsiankę z kakao i bananem

Składniki:
5 czubatych łyżek płatków owsianych,
1 banan,
czubata łyżka gorzkiego kakao,
½ łyżeczki cynamonu,
szczypta chili lub pieprzu cayenne dla podkręcenia metabolizmu (opcjonalnie).

Przygotowanie:
Do garnka przekładany płatki owsiane, kakao, cynamon, chili i banan (można go dodatkowo rozgnieść widelcem). Całość zalać wodą i dokładnie wymieszać. Doprowadzić do bulgotania i gotować 3-6 minut. 

Przepis na owsiankę z nasionami

Składniki:
3 czubate łyżki płatków owsianych,
1/2 łyżeczki gorzkiego kakao,
1/4 szklanki wrzącej wody,
1/2 szklanki mleka (może być roślinne),
po łyżce ulubionych nasion (może być dynia, słonecznik, sezam)
orzechy,
ulubiony owoc,
odrobina miodu

Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać wrzątkiem. Po kilku minutach dodać nasiona i orzechy, całość wymieszać wraz z odrobiną miodu. Na górę położyć pokrojone owoce.

Przepis na owsiankę pieczoną w foremkach

Składniki:
100 ml mleka
0,5 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
Płaska łyżeczka rodzynek, żurawiny i wiórek kokosowych,
1 małe jajko,
orzechy włoskie,
1 banan,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka masła,
2 łyżki cukru,
szczypta cynamonu i proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Mleko zagotować z cukrem i przełożyć do miski miksera planetarnego Ariete. Dodać płatki owsiane i poczekać, aż napęcznieją. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać na wolnych obrotach. Masę przełożyć do foremek. Piec przez 15 minut w temperaturze 180⁰C.

 

Źródło: lifestyle.newseria.pl, niezalezna.pl

#owsianka #owsiana na śniadanie #przepis na owsiankę

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo