Te owoce i warzywa mają najwięcej witamin

Według badań Kantar jedzenie warzyw i owoców jest dla Polaków najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie. Tak deklaruje aż 71% konsumentów. Połowa respondentów, aby zapewnić sobie witaminy polega wyłącznie na warzywach i owocach (51%). Suplementy diety są źródłem witamin dla 19% badanych, natomiast 15% wybiera naturalne produkty wzbogacone witaminami, np. wzbogacone soki czy płatki śniadaniowe. Nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin, jedzą ich za mało. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy.

Zdjęcie autorstwa Viktoria Slowikowska z Pexels

Zdecydowana większość Polaków (81%) robi coś, żeby zapewnić właściwy poziom witamin w swoim organizmie. O to by zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin w organizmie kobiety dbają częściej niż mężczyźni (86% wobec 76%). Dbałość o dostarczanie organizmowi witamin rośnie też wraz z poziomem wykształcenia oraz zamożnością. Dla 19% Polaków, poziom witamin w organizmie nie jest ważny.
- tłumaczy Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

Jak wynika z badania, tylko co dziesiąty (10%) badany wybiera jedynie suplementy lub produkty wzbogacone witaminami by zadbać o odpowiedni poziom witamin w organizmie. Dla co piątego (20%) respondenta takie produkty są jedynie uzupełnieniem diety zawierającej warzywa i owoce.

Jednak nawet wśród osób, które deklarują, że dla zapewnienia sobie odpowiedniego poziomu witamin w organizmie jedzą warzywa i owoce przeważa grupa, która nie zjada ich w zalecanej ilości. Zaledwie w przypadku 9% z nich jest to co najmniej połowa każdego posiłku.

Korzystajmy z bogactwa polskich owoców i warzyw. Ostatni miesiąc lata to dobry czas na poprawę nawyków żywieniowych i budowanie odporności. Musimy dostarczać antyoksydantów, w codziennej diecie muszą być warzywa i owoce. Szczególnie dbać o dietę bogatą w owoce i warzywa powinni ozdrowieńcy. Polecam owoce jagodowe, na czele z aronią, której zbiory właśnie się rozpoczynają.
- mówi prof. n. farm. Iwona Wawer, autorka książek o aronii, m.in. „Aronia superowoc”.

 

 

Źródło: Niezalezna.pl, Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, PAP MediaRoom

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo