Tajemnicza moc malin. Na gorączkę, biegunkę i… na zdrowie!

Maliny są owocami bardzo soczystymi i aromatycznymi. Owoc, ale i także liście mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, zielarstwie a także medycynie. Najbardziej aromatyczne maliny są te dziko rosnące. 

Zdjęcie autorstwa Pixabay z Pexels

Jakie właściwości zdrowotne mają maliny?

Maliny są bardzo bogate w witaminy posiadają m.in.: C, E, B1, B2, B6 i substancje mineralne jak: potas, wapń, magnez i żelazo. W owocach malin znajdziemy również kwasy organiczne tj. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe. 

Liście malin zawierają garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne, związki żywicowe, sole mineralne.

Swoje właściwości zdrowotne posiada również łodyga, o której się raczej nie mówi. Zawiera ona witaminy z grupy B, witaminę C i E, minerały, magnez, wapń, żelazo i potas. 

Maliny - wartości odżywcze (w 100 g)
Wartość energetyczna - 52 kcal
Białko ogółem - 1.20 g
Tłuszcz - 0.65 g
Węglowodany - 11.94 g (w tym cukry proste 4.42 g)
Błonnik - 6.5 g
Witaminy

Witamina C – 26.2 mg
Tiamina – 0.032 mg
Ryboflawina – 0.038 mg
Niacyna - 0.598 mg
Witamina B6  - 0.055 mg
Kwas foliowy -  21 µg
Witamina A – 33 IU
Witamina E – 0.87 mg
Witamina K - 7.8 µg

Minerały

Wapń – 25 mg
Żelazo - 0.69 mg 
Magnez - 22 mg
Fosfor - 29 mg 
Potas - 151 mg
Sód – 1 mg 
Cynk - 0.42 mg

Maliny i właściwości prozdrowotne

Naukowcy twierdzą, że zawarte w malinach kwasy ferulowe i beta-sitosterolu hamują rozwój nowotworu łagodnego i złośliwego. Z kolei czarne maliny łagodzą raka przełyku i hamują formowanie się guzków jamy ustnej. Sam wyciąg z malin ma zmniejszyć namnażanie się komórek rakowych w wątrobie. 

Owoc maliny posiada niski indeks glikemiczny, dlatego też bez problemu mogą je spożywać osoby chore na cukrzycę czy insulinoodporność. 

Na owoc ten muszą uważać alergicy oraz rodzice małych dzieci, które rozpoczynają dietę (po 6 miesiącu życia). Maliny tak jak truskawki posiadają salicylany, które wywołują alergię. 

Owoce malin oraz liście są wspaniałym naturalnym środkiem przeciwgorączkowym. Napar z suszonych malin lub syrop ze świeżych owoców wywołuje wydzielanie potu po 30-60 minutach od podania. Owoce te pomagają również w problemach żołądkowych. Działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. 

Napar z liści malin wywołuje rozkurcz mięśni gładkich m.in. macicy, a więc łagodzi bóle menstruacyjne. Naparu z liści nie mogą pić kobiety w ciąży, właśnie z powodu właściwości rozkurczowych. 

Jak zbierać, suszyć i mrozić maliny?

Maliny dojrzewają w lipcu i sierpniu. Jako że są bardzo delikatne, szybko się gniotą, puszczają sok, zlepiają i pleśnieją, dlatego należy zbierać je ostrożnie do płaskich pojemników. Następnie należy szybko suszyć lub przetwarzać owoce na syrop

Pamiętajmy, że maliny swoją świeżość w lodówce zachowają około dwóch dni. 

Inaczej sytuacja wygląda w przypadku owoców mrożonych. Zapas malin można trzymać w zamrażalniku praktycznie przez cały rok. Przed mrożeniem należy je delikatnie przepłukać, osuszyć najlepiej wykładając na płasko na ręcznikach papierowych potem przełożyć na płaskie naczynie i włożyć do zamrażalnika. Zamrożone maliny przełożyć do woreczka foliowego. W ten sposób można cieszyć się smakiem malin nawet zimą.

 

Źródło: poradnikzdrowie.pl, niezalezna.pl

#maliny #substancje mineralne #Liście malin #Owoc maliny #bóle menstruacyjne

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo