Na polskich stołach króluje… fast food! Jak często zamawiasz gotowe posiłki?

Polacy częściej zamawiają gotowe jedzenie? Dane na ten temat nie są jednak szczególnym powodem do dumy. Okazuje się bowiem, że gotowe posiłki najczęściej zamawiane są w restauracjach typu fast-food; drugie pod względem popularności są w równym stopniu restauracje, stacje benzynowe, sklepy convenience czy piekarnie - wynika z badań zrealizowanych przez ARC Rynek i Opinia.

Free-Photos/pixabay.com/service/license/

Dodano, że po uruchomieniu lokali gastronomicznych częściej zamawiamy posiłki na miejscu w restauracji niż przez internet.

Jak wskazano w badaniu, po otwarciu gastronomii Polacy częściej korzystają z gotowych posiłków. Odsetek osób w wieku 18-65 lat zamawiających jedzenie danego dnia wzrósł o 5 p.p. z 32 proc. w kwietniu 2021 r. do 38 proc. w czerwcu 2021 r., co - jak wskazano - może mieć związek z powrotami do pracy oraz częstszymi podróżami.

Wśród zamawianych gotowych posiłków dominują szybkie i niedrogie przekąski, z których można skorzystać na stacjach paliw czy w sklepach convenience. Ich popularność jest taka sama jak posiłków zamawianych w restauracjach.
- zaznaczono. 

Dodano, że mężczyźni dwa razy częściej niż kobiety korzystają z posiłków na stacjach paliw. Z kolei sklepy convenience są najbardziej popularne wśród najmłodszej badanej grupy wiekowej (18-24). Z restauracji i barów najczęściej korzystają zaś osoby w wieku 25-34 lata.

O ile w kwietniu tego roku 22 proc. respondentów zamawiało jedzenie na wynos bezpośrednio przychodząc do restauracji, o tyle teraz takie osoby stanowią 55 proc. 

Wcześniej dominującym sposobem składania zamówień było zamawianie przez internet, natomiast obecnie jego znaczenie w tym obszarze zmalało.
- stwierdzono.

25 proc. respondentów przyznaje, że w ciągu ostatniego tygodnia jadło gotowy posiłek na miejscu - w barze, restauracji czy cukierni. Najpopularniejszym miejscem wśród nich są restauracje typu fast-food. Bary i food-trucki oraz restauracje typu fast food częściej odwiedzają mężczyźni niż kobiety - wynika z badania.

Pandemia koronawirusa zmieniła także kulinarne nawyki Polaków. Wiele osób polubiło gotowe jedzenie z dowozem czy odbiorem osobistym. 

Pytanie, na ile odsetek osób, które kupują gotowe posiłki z dowozem będzie wyższy po pandemii niż przed pandemią.
- mówi dr Adam Czarnecki z ARC Rynek i Opinia.

Badania zrealizował ARC Rynek i Opinia metodą CAWI. W dniach 21-28 kwietnia br. przebadano 1020 osób, a między 10 a 17 czerwca - 1011 respondentów. Próby były reprezentatywne pod względem płci, wieku, wielkości miejscowości zamieszkania, wykształcenia oraz regionu GUS próby populacji Polaków w wieku 18-65 lat. 
 

 

Źródło: niezalezna.pl, PAP

#kuchnia #dieta #lifestyle

Mariola Łukawska
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo