„Bitwa Regionów” – polska kuchnia w najlepszym wydaniu

Trwa nabór zgłoszeń do VI edycji konkursu kulinarnego dla Kół Gospodyń Wiejskich „Bitwa Regionów”. Po roku przerwy spowodowanej pandemią Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zaprasza do rywalizacji w nowej formule: jury będzie oceniać pomysł na potrawę regionalną oraz jej prezentację w formie krótkiego filmu wideo.

– Jesteśmy solidarni z rolnikami i dlatego przygotowujemy dania regionalne z lokalnych produktów, do czego zachęcamy Koła Gospodyń Wiejskich (KGW) poprzez konkurs „Bitwa Regionów”. Tegoroczna, szósta edycja będzie odbywała się w warunkach trwającej epidemii COVID-19 i podobnie jak nasze życie przeniesie się częściowo do przestrzeni wirtualnej. Zapraszamy uczestniczki do prezentacji potraw w formie multimedialnej

  – zachęca Grzegorz Puda, minister rolnictwa i rozwoju wsi.

Idea konkursu zrodziła się z zamiłowania do polskiej kuchni regionalnej i rodzimego folkloru oraz chęci promocji polskiej żywności. W ubiegłych latach „Bitwa Regionów” cieszyła się ogromną popularnością. W piątej edycji w 2019 r. wzięło udział prawie 800 KGW. Najlepsze danie – nadzianą roladę z kaczki w towarzystwie gołąbków z modrej kapusty – przygotowała drużyna z Gorzykowa w woj. wielkopolskim.

– Koła Gospodyń Wiejskich pokazują, że polska wieś to nie tylko bogactwo tradycji, ale również smaków. Ta troska o zachowanie lokalnych przepisów przyczynia się do promocji lokalnego dziedzictwa i społeczności. Taki cel przyświeca również konkursowi „Bitwa Regionów”

– podkreśla Anna Gembicka, sekretarz stanu w MRiRW, pełnomocnik rządu ds. lokalnych inicjatyw społecznych.

Konkurs odbywa się pod honorowym patronatem ministra rolnictwa i rozwoju wsi.

W tym roku pula nagród wyniesie ponad 35 tys. zł. Nabór zgłoszeń trwa do 30 czerwca 2021 r.

Więcej informacji na www.bitwaregionow.pl oraz profilu Polska Smakuje na Facebooku.

 

 

Źródło: niezalezna.pl

#Polska

Michał Gradus
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo