Ananas i jego właściwości

Ananas pochodzi i rośnie dziko w Brazylii. Jest jednak uprawiany tam, gdzie temperatura przekracza 20 stopni Celsjusza, m.in. w Chinach, Malezji, na Filipinach i na Hawajach. Świeży owoc ten jest bardzo bogaty we właściwości odżywcze, lecznicze i oczyszczające. 

Security/pixabay

Jedząc ananasy sporo zyskujemy, gdyż zawiera cukry, błonnik, potas magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan, witaminy: A, B1, B2, B6, PP, C, kwas foliowy oraz bromelainę, która jest najbardziej znacząca. Ananas jest bardzo dobry na odchudzanie. Błonnik w nim zawarty usuwa toksyczne produkty przemiany materii. Dzięki niemu mamy uczucie sytości. Także bromelaina wspomaga procesy trawienne. Co ciekawe, jest w stanie rozłożyć tysiąckrotnie więcej protein niż sama waży. Dlatego dobrze zjeść po posiłku plaster ananasa.

Bromelaina w ananasie ma działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, zapobiega powstawaniu zakrzepów, rozkłada białka. 

Pomaga w:
•    pomocniczo w chorobach wieńcowych – ze względu na właściwości przeciwzakrzepowe,
•    przy zapaleniach stawów oraz innych stanów zapalnych – ma działanie przeciwbólowe, podobne do ibuprofenu, może zwalczać gorączkę,
•    wspomaga gojenie ran, oparzeń, siniaków, opuchnięć, ukąszeń – ma działanie odkażające, badania wykazują, że ma zdolność do usuwania martwych tkanek z ran po oparzeniach, nie uszkadzając przy tym zdrowych,
•    pomocniczo przy alergiach i chorobach dróg oddechowych,
•    przy problemach trawiennych.

Jak kupić dojrzały i świeży ananas?

Kupując ananas warto zwrócić uwagę na zapach - jest on bardzo słodki. Świeży ananas nie powinien być obity, nie posiadać miękkich miejsc, a skórka ma kolor złotawożółtą. Gdy waga ananasa jest większa, tym lepiej. Oznacza to, że owoc ma mięsisty soczysty miąższ. 

Kto nie może jeść ananasów?

Przede wszystkim osoby, które mają alergię na pszenicę, seler, marchew, koper włoski czy pyłki trawy. Takie osoby mogą mieć również alergię na bromelainę, która znajduje się w ananasie. Tego owocu oraz soku nie powinny spożywać również osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy, chorzy na nadkwaśność. Chorzy cierpiący z powodu wątroby i nerek.

Ananas a  ciąża 

Zdaniem niektórych osób niedojrzały ananas jest szkodliwy dla kobiet w ciąży. Może przyśpieszyć poród czy wywołać poronienie. Zawarta w owocach bromelaina, nadmienrie stymuluje szyjkę macicy (nie ma na to dowodów naukowych). Lekarze jednak uprzedzają, że kobiety w ciąży nie powinny jeść go codziennie i w dużych ilościach. 

 

Źródło: niezalezna.pl

#ananas #jak obrać ananas #kiedy ananas jest dojrzały #Bromelaina w ananasie

Mariola Łukawska
Wczytuję komentarze...



Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo