Podziel się swoim 1,5% podatku na wsparcie mediów Strefy Wolnego Słowa. Dziękujemy za solidarność! Dowiedz się więcej »

Witamina D. Na czym polega jej fenomen?

Przez długi czas witamina D kojarzona była jedynie z dobroczynnym wpływem na układ kostny. Wiadomo było, że jej niedobór u dzieci może prowadzić do krzywicy, a u osób dorosłych do osteoporozy. Z czasem okazało się, że receptory dla witaminy D obecne są praktycznie w każdej komórce organizmu. A to sygnał, że jej wpływ na zdrowie człowieka jest znacznie szerszy, niż dotychczas sądzono.

zdjęcie ilustracyjne/ pixabay.com/@frolicsomepl

Czym jest witamina D?

Witamina D należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, choć należy pamiętać, że pierwotnie jest ona prohormonem, wytwarzanym przez ludzki organizm. W organizmie spełnia bardzo ważną rolę, przede wszystkim w gospodarce wapniowo-fosforanowej, a także w utrzymaniu prawidłowej funkcji i struktury kośćca.

Badania wskazują, że witamina D bierze udział w wielu decydujących procesach: 

  • wpływa na odporność, wygasza stany zapalne;
  • może chronić przed rozwojem cukrzycy;
  • wykazuje działanie przeciwnowotworowe;
  • reguluje pracę serca oraz naczyń krwionośnych;
  • działa ochronnie na kości, zapobiega ich demineralizacji;
  • zapobiega osteoporozie.

Niedobór witaminy D - skąd się bierze?

Niedobór witaminy D jest bardzo popularny; to jeden z najczęściej występujących niedoborów w populacji. Szacuje się, że ponad 90 proc. polskiego społeczeństwa ma niedobór witaminy D, który wynika z niedostatecznej ekspozycji skóry na słońce w okresach od września do marca, co związane jest w Polsce z szerokością geograficzną. Niedoborom winna jest także zbyt niska podaż witaminy D z żywnością — bardzo trudno zaspokoić codzienne zapotrzebowanie organizmu wyłącznie poprzez dietę.

Skutki niedoboru witaminy D u dzieci to głównie dysfunkcje kostne, takie jak krzywica czy problemy mięśniowe. U osób dorosłych jej niedobór będzie objawiać się chronicznym zmęczeniem, bezsennością, bólami układu kostnego i mięśniowego, obniżoną odpornością, spadkami nastroju, kłopotami z przyzębiem, a w wieku późniejszym osteoporozą. 

Jak uzupełniać niedobór witaminy D w naszym organizmie?

Witamina D ma ogromny wpływ na organizm człowieka, niezależnie od wieku. Aby dostarczyć odpowiednią ilość witaminy D, powinniśmy od maja do kwietnia w słoneczne dni przebywać na zewnątrz między godziną 10 a 15 przez co najmniej 15 minut dziennie, odsłaniając na działanie promieni słonecznych minimum 20 proc. powierzchni ciała (odkryte przedramiona, podudzia), nie używając przy tym kremów z filtrem - te ograniczają syntezę witaminy D.

Istnieje wiele pozycji naukowych, które wskazują, że niedobory słonecznej witaminy ma wpływ na wiele problemów zdrowotnych. Z tego też powodu rekomendowane jest suplementacja witaminy D. Jednak przed jej zastosowaniem warto skonsultować się z lekarzem oraz wykonać badania określające poziom witaminy D w naszym organizmie.

Noworodki i wcześniaki

0-6 miesięcy

400 IU

 

6-12 miesięcy

400-600 IU

Dzieci (1-10 lat)

Przebywające na słońcu dłużej niż 15 minut*

Suplementacja nie jest konieczna, jednak nie zaszkodzi

Nie przebywające na słońcu dłużej niż 15 minut*

600-1000 IU w przeliczeniu na masę ciała

Młodzież (11-18 lat) 

Dorośli (19-65 lat)

Przebywający na słońcu dłużej niż 15 minut*

Suplementacja nie jest konieczna, jednak nie zaszkodzi

Nie przebywający na słońcu dłużej niż 15 minut*

800-2000 IU w przeliczeniu na masę ciała

Seniorzy (65-75 lat)

Ze względu na zmniejszoną syntezę w skórze – zalecana suplementacja

800-2000 IU w przeliczeniu na masę ciała

Starsi seniorzy (>75 lat)

Ze względu na zmniejszoną syntezę w skórze i zmniejszone wchłanianie witaminy D– zalecana suplementacja

2000-4000 IU w przeliczeniu na masę ciała

Kobiety w ciąży i w czasie laktacji

Zaleca się suplementację, kontrolując 25(OH)D w surowicy, w celu utrzymania prawidłowego stężenia w granicach 

>30-50 ng/ml. Jeśli nie ma możliwości oznaczenia witaminy D, zaleca się suplementację w dawce 2000 IU/dobę.

Źródła witaminy D to także dieta, która dostarcza około 10 proc. zapotrzebowania organizmu na tę witaminę. Witamina D3 znajduje się przede wszystkim w żywności pochodzenia zwierzęcego. Głównymi źródłami są ryby morskie (dorsz, śledź, węgorz, makrela) oraz w niewielkich ilościach mleko, jaja, wątroba i oleje roślinne. Jest ona dużo skuteczniejsza oraz mniej podatna na różnice temperatur i wilgoć niż witamina D2, pochodzenia roślinnego. Do jej źródeł należą głównie grzyby oraz żywność fortyfikowana, czyli wzbogacana. 

Nadmiar witaminy D

Nie ma ryzyka przedawkowania witaminy D czerpanej z pożywienia bądź po ekspozycji na słońce. Problem pojawia się gdy przyjmowane są zbyt duże dawki witaminy D wraz suplementami przez dłuższy okres. Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego organizm nie może wydalić jej z moczem. Objawy nadmiaru witaminy D to m.in. utrata łaknienia, bóle głowy, zaburzenia rytmu serca, kamica nerkowa i kamica pęcherzyka żółciowego.

 



Źródło: doz.pl niezalezna.pl

 

#Osteoporoza #niedobór witaminy D #Witamina D

prenumerata.swsmedia.pl

Telewizja Republika

sklep.gazetapolska.pl

Wspieraj Fundację Niezależne Media

Chcesz skomentować tekst? Udostępnij treść i skomentuj w mediach społecznościowych.
Albicla.com/@NataliaWasilewska
Wczytuję ocenę...
Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo