Dieta zwiększa udział takich składników jak: potas, magnez, wapń, selen - potas reguluje czynność serca, magnez jest jednym z czynników niezbędnych do przyswajania potasu oraz bierze udział w procesach regulujących wytwarzanie cholesterolu w organizmie i zapobiega powstawianie skrzepów, chroni przed arytmią, wapń jest koniczny do prawidłowej pracy serca i mięśni, bierze udział w mechanizmie krzepnięcia krwi, selen wraz z witaminą E ochrania błony komórkowe przed toksycznymi nadtlenkami.

Zalecane jest zwiększenie spożycia produktów bogatych w błonnik pokarmowy, który ma korzystne działanie na obniżenie poziomu cholesterolu. 

Zachęca się do częstego jedzenia o ryb, które są bogatym źródłem Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych z rodziny omega – 3. Kwasy tłuszczowe omega -3 działają przeciwnowotworowo, obniżają poziom złego cholesterolu, wspierają prawidłowy rytm serca, działają przeciwko starzeniu się komórek, obniżają ryzyko zawału serca, obniżają ciśnienie.

Ważnym źródłem tych kwasów są również olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, orzechy włoskie, migdały, nasiona słonecznika, lnu, pestki dyni, sezam, awokado.

Jajka powinny stanowić składnik codziennej urozmaiconej diety, najwyższe wartości żywieniowe zachowuje jajko gotowane na miękko. Nie zaleca się jajecznicy z dodatkiem tłustych wędlin. 

Warzywa i owoce należy spożywać w proporcjach 3/4 warzywa i 1/4 owoce (źródło prowitaminy A, witamin C, E oraz składników mineralnych). Zaleca się warzywa i owoce w postaci surówek i soków. Ważna jest odpowiednia podaż witamin z gr. B: B6, B12, kwasu foliowego- ich niedobór przyspiesza procesy miażdżycowe w organizmie, prowadzi do choroby niedokrwiennej serca. 

Inne zalecane produkty: 
- warzywa: świeże i mrożone, zwłaszcza suche nasiona roślin strączkowych: fasola, groch, soczewica, oraz pomidory, brokuły, brukselka, kalafior, marchew, dynia, cukinia, melon, kawon, sałata, szpinak, jarmuż, cebula, czosnek, buraki, selery, ziemniaki (gotowane, pieczone). 
- owoce: świeże, suszone, nisko słodzone, wszystkie koloru żółtopomarańczowego i zielonego, owoce jagodowe, cytrusowe, szczególnie borówki (czarne jagody), czarne porzeczki, jabłka, morele, pigwy, winogrona czerwone.
- pieczywo i produkty zbożowe: z pełnego przemiału, bułki grahamki, pieczywo z dodatkiem soi, słonecznika, płatki naturalne bez cukru np. owsiane, jaglane, gryczane, jęczmienne, makarony razowe, kasze (gryczana, jaglana, jęczmienna, komosa ryżowa, amarantus, ryż brązowy).
- dodatki do pieczywa: chudy twaróg, serek homogenizowany, chude wędliny drobiowe, chuda szynka, dżemy niskosłodzone, jajka, serek sojowy. 
- zupy i dodatki do zup: warzywne, owocowe, krupniki podprawiane zawiesiną z mleka i mąki, mleczne na mleku odtłuszczonym, bułki z pełnego przemiału, kasze, ryż, grzanki, ziemniaki, lane ciasto , makaron, 
- mięso, drób, ryby: chude gatunki mięs: cielęcina, indyk, kurczaki, królik, potrawy gotowane, duszone bez tłuszczu, ryby morskie (makrela, śledź, łosoś atlantycki, tuńczyk, halibut), 
- potrawy półmięsne i bezmięsne: budynie z kasz, warzyw, makaron z mięsem, leniwe pierogi, kluski ziemniaczane, risotto. 
- tłuszcze: olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, lniany. 
- orzechy i nasiona pestkowe: orzechy włoskie, migdały, nasiona słonecznika, lnu, pestki dyni, sezam; jako dodatek do potraw lub przekąska ( ok. 3 łyżki stołowe dziennie).
- napoje: słaba herbata: zielona, czerwona, chude mleko, kawa zbożowa z mlekiem, soki z owoców i warzyw, jogurty niskotłuszczowe, kefir, maślanka. 
- przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, majeranek, lubczyk i inne.
- desery: kompoty, galaretki owocowe, kisiele, sałatki owocowe, musy owocowe.

Z diety należy wyeliminować: tłuszcze zwierzęce takie jak smalec, słoninę, boczek, tłuste mięsa, tłuste wędliny, sery żółte, pleśniowe i topione, zawierają bowiem Nasycone Kwasy Tłuszczowe(NKT), które wykazują negatywne działanie na organizm. Podwyższają stężenie cholesterolu we krwi, mają działanie prozapalne, a także zwiększają krzepliwość krwi, przyczyniając się tym samym do rozwoju miażdżycy oraz wzrostu ciśnienia krwi. 
Należy ograniczyć spożycie cukrów prostych. Cukier oraz cukry proste (fruktoza i glukoza) podnoszą poziom cholesterolu.
Zaleca się ograniczyć należy podaż soli kuchennej do 5g/dobę oraz przyprawy i sosy z dodatkiem glutaminianu sodu; nadmiar tego składnika w tkankach zatrzymuje wodę i zwiększa ciśnienie krwi. Preferowane są : sól nisko sodowa jodowana i zioła. 

Inne produkty przeciwwskazane: mocna herbata, pełne mleko, jogurt pełnotłusty, alkohol, świeże pieczywo z mąki wysoko oczyszczonej i z dużą ilością tłuszczu, biały ryż, kasza manna, kasza kuskus, masło w dużych ilościach, sery pełnotłuste, konserwy, tłuste wędliny, pasztety, zupy na wywarach mięsnych, kostnych, tłuste, zawiesiste, zasmażane, zaprawiane śmietaną, kluski i ciasta francuskie, mięsa tłuste (wieprzowina, baranina, podroby, gęsi, kaczki), potrawy smażone, racuchy, bliny owocowe smażone w cieście, placki ziemniaczane, tłuszcze zwierzęce (łój, margaryny twarde), olej palmowy i kokosowy, warzywa i owoce (solone, konserwowane), orzechy solone, ziemniaki (smażone na tłuszczu, frytki, krążki, placki), torty, tłuste kremy, tłuste ciasta, sosy i kremy ze śmietaną i dużą ilością tłuszczu, żywność typu fast food.

W jaki sposób przygotowywać potrawy? Podstawową i zalecaną techniką przygotowywania potraw jest gotowanie w niewielkiej ilości wody i na parze, poza tym pieczenie w folii lub pergaminie, duszenie, smażenie beztłuszczowe na odpowiednich patelniach, blanszowanie, przeciwwskazane jest smażenie w głębokim tłuszczu. Można też wiele warzyw i owoców spożywać na surowo. 

Odpowiednia, umiarkowana aktywność fizyczna , dostosowana do indywidualnych możliwości organizmu jest ważnym elementem leczenia niefarmakologicznego. Wykazano , że tą drogą można uzyskać obniżenie ciśnienia tętniczego o 4–9 mm Hg. Wzrost aktywności fizycznej pomaga również zredukować nadwagę, poprawić ogólną wydolność ustroju i zmniejszyć umieralność.