Weekendowe spotkania przy grillu w gronie znajomych od lat stały się bardzo popularne. Grillujemy z okazji imienin, urodzin, a nawet chrzcin, czy wesel. Zwykle dobrze się przy tym bawimy, a błogiej atmosferze relaksu towarzyszą rozmowy, zabawa i obcowanie z bliskimi. Ten sezon jest jednak wyjątkowy.

Zasady grillowania w czasach pandemii

Pandemia koronawirusa sprawiła, że organizując tradycyjny grill musimy pamiętać o obostrzeniach epidemicznych.

Bez żadnych ograniczeń możemy biesiadować przy grillu w gronie naszej najbliższej rodziny. Co ważne – możemy to robić jedynie na własnym terenie – w ogrodzie, na tarasie itp., ale już w budynku wielorodzinnym trzeba uważać, aby nie zakłócić spokoju i komfortu innych jego mieszkańców i stosować się do wewnętrznych regulaminów.

Mały grill turystyczny nie generuje zbyt wiele dymu, jednak nie wszyscy nasi sąsiedzi mogą być zachwyceni wdychaniem grillowych  aromatów.

Nie powinniśmy zapraszać na grilla znajomych, sąsiadów, czy dalszej rodziny, która na co dzień z nami nie mieszka.

Rzecz jasna, musimy zwracać szczególną uwagę na zachowanie bezpieczeństwa przeciwpożarowego. Dobrym rozwiązaniem są tu grille elektryczne, których można używać nawet wewnątrz mieszkania.

Jak grillować, by nie dostać mandatu?

Nie można grillować w miejscach publicznych, typu: parki skwery, czy lasy, a niektóre samorządy regulują tę kwestię osobnymi przepisami.

Zachowanie powyższych zasad pozwoli nam na miłe i bezpieczne spędzenie czasu, jednak ich złamanie może zaowocować mandatem do 500 zł. W szczególnych sytuacjach policja może skierować sprawę do miejscowego inspektora sanitarnego, co zwiększy koszty naszego grilla nawet do 30 tys. zł.

Grillowi towarzyszy często spożywanie alkoholu, to zaś jest okoliczność dosyć niebezpieczna, bo sprzyja rozluźnieniu i tym samym nieprzestrzeganiu dystansu społecznego, nie mówiąc o możliwych zakłóceniach porządku. 

Zalecenia władz odnośnie tego typu imprez możecie państwo znaleźć w naszej stałej rubryce, dotyczącej koronawirusa: https://niezalezna.pl/koronawirus/

Jak zdrowo grillować?

Mięso na grilla powinno byś świeże i odpowiednio doprawione. Z uwagi na dużą popularność tego rodzaju rozrywki, większość sklepów oferuje bogatą paletę gotowych zestawów, które wystarczy tylko wrzucić na ruszt.

Częste spożywanie grillowanego mięsa może być szkodliwe dla zdrowia, dlatego wskazany jest umiar i zwyczajne zachowanie zdrowego rozsądku. Mięso nie powinno być zbyt mocno spieczone, czy zwęglone, więc należy zadbać, by opiekać je z odpowiedniej odległości i robić to powoli.

Nie wskazane jest serwowanie grillowanych mięs dzieciom. 

Przystawki na grilla, np. szaszłyki warzywne z powodzeniem urozmaicą naszą dietę, a mnogość przeróżnych przepisów dostępnych choćby w internecie, pozwoli nam na delektowanie się ucztą i miłe spędzenie czasu w gronie najbliższych.