Wapń wchodzi w skład kości oraz niektórych rodzajów ścian komórkowych. 

Całkowita zawartość wapnia w organizmie człowieka wynosi 1,4–1,66% masy ciała, z czego 99% występuje w postaci związanej w kościach (hydroksyapatyty), natomiast pozostała część występuje w postaci zjonizowanej w płynie śródkomórkowym oraz pozakomórkowym i pełni szereg ważnych funkcji: 

  • aktywator enzymatyczny;
  • przekaźnik wtórny – kinazy białkowe;
  • przewodzenie impulsów bioelektrycznych;
  • udział w krzepnięciu krwi;
  • udział w skurczu mięśni szkieletowych, gładkich i mięśnia sercowego;
  • udział w reakcjach zapalenia, regeneracji i proliferacji;
  • udział w wydzielaniu hormonów zwierzęcych i neurotransmiterów oraz gruczołów zewnątrzwydzielniczych;
  • obniża stopień uwodnienia koloidów komórkowych. 

Zalecane dzienne spożycie wapnia wynosi:

Dzieci i młodzież

  • 1-6 miesięcy 210 mg;
  • 6 do 12 miesięcy: 270 mg;
  • od 1 do 3 lat: 500 mg;
  • od 4 do 8 lat: 800 mg;
  • od 9 do 18 lat: 1500 mg.

Dorośli

  • od 19 do 50 lat: 1200 mg;
  • od 51 lat wzwyż: 1500 mg; 

lub

  • dla dorosłych: 800 mg;
  • dla osób starszych: 600 mg;
  • dla kobiet ciężarnych: 1400 mg;
  • dla kobiet karmiących: 2000 mg. 

Objawy niedoboru wapnia (hipokalcemia)

  1. łamliwość kości;
  2. psujące się zęby;
  3. nadmierna pobudliwość mięśni do skurczu (tężyczka – jawna lub utajona);
  4. ból mięśni;
  5. mrowienie i drętwienie kończyn;
  6. zaburzenia krzepnięcia krwi;
  7. zaburzenia rytmu serca;
  8. krwotoki z nosa;
  9. niedociśnienie tętnicze;
  10. stany depresyjne i lękowe;
  11. osteoporoza. 

Objawy nadmiaru wapnia (hiperkalcemia)

  1. zaparcia;
  2. nudności;
  3. brak apetytu.

Może to prowadzić do powstawania kamieni nerkowych oraz obniżyć wchłanianie cynku i żelaza. 

Gdzie zatem szukać tak cennego wapnia? Okazuje się, że jego cennym źródłem mogą być produkty pochodzenia roślinnego.

Poniżej lista cennych źródeł wapnia, na które warto zwrócić uwagę:

  • Rzepa: szklanka zawiera 250 mg wapnia 
  • Świeży sok pomarańczowy: szklanka zawiera 300 mg wapnia 
  • Mak: 2 łyżki zawierają 287 mg wapnia 
  • Tahini (pasta z nasion sezamu): 2 łyżki zawierają 130 mg wapnia 
  • Migdały: szklanka zawiera 269 mg wapnia 
  • Suszone figi: pół filiżanki zawiera 120 mg wapnia 
  • Karczoch: 1 sztuka zawiera 55 mg wapnia 
  • Jarmuż: szklanka zawiera 180 mg wapnia 
  • Mleko roślinne: szklanka zawiera 200-300 mg wapnia 
  • Pomarańcza: 1 sztuka zawiera 50-60 mg wapnia 
  • Amarantus: szklanka zawiera 275 mg wapnia 
  • Palone ziarna sezamu: łyżeczka zawiera 35 mg wapnia