Imprezy rodzinne stały się jednym z głównych ognisk epidemii. Dlatego organizatorzy takich wydarzeń muszą szczególnie skrupulatnie przestrzegać zaleceń Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS). Wszelkie niedociągnięcia czy łamanie przepisu może kosztować nawet 40 tys. zł kary.

Jeśli organizujesz wesele lub przyjęcie okolicznościowe albo wynajmujesz salę weselną, sprawdź, jak zapewnić bezpieczeństwo pracownikom i gościom. Zgodnie z wytycznymi, które opracował resort rozwoju wraz z Głównym Inspektorem Sanitarnym, pamiętać trzeba o kilku zasadach.

Po pierwsze, ogranicz liczbę gości zgodnie z aktualnymi przepisami, maksymalna liczba uczestników imprezy wynosi. 150 osób.

Po drugie, poinformuj gości i obsługę, że w imprezie nie mogą brać udziału osoby chore na COVID-19, zakażone SARS-CoV-2, przebywające w kwarantannie czy izolacji..

Po trzecie, ogranicz spotkania i narady wewnętrzne związane z organizacją imprezy (wesele, spotkanie itp..)

Kolejne zalecenia GIS dotyczą szczegółów obsługi gości w reżimie sanitarnym. I tak, postaraj się, aby przy stoliku siedziały razem osoby z tej samej rodziny lub z jednego gospodarstwa domowego. Tak jak w każdym pomieszczeniu zamkniętym dostępnym na zasadach komercyjnych organizator jest zobowiązany do: zapewnienia płynu dezynfekcyjnego w sali jadalnianej i przy toaletach i  dostosowania liczby kelnerów do liczby gości; (zasada: 1 kelner na nie więcej niż 15 osób). Poza tym dany stół powinien być obsługiwany przez tego samego kelnera lub przez ten sam zespół kelnerski.
Więcej informacji na stronach Ministerstwa Rozwoju



Artykuł pochodzi ze strony filarybiznesu.pl