Diety wykluczające produkty pochodzenia zwierzęcego cieszą się rosnącym zainteresowaniem. Gdy przygotowując obiad dla rodziny i znajomych podejrzewamy, że przy stole mogą pojawić się osoby, które nie jedzą mięsa, warto jest zadbać o to, by goście nie wrócili do domu z pustymi brzuchami. Warzywne alternatywy popularnych dań przydadzą się również na co dzień. To znakomite rozwiązanie, dzięki któremu dużo łatwiej będzie uwzględnić w jadłospisie większą porcję wartościowych warzyw. Staną się doskonałym pretekstem do wypróbowania nowych produktów, a gotowanie zamieni się w odkrywanie niebanalnych smaków.

Tradycyjnie z nutką nowoczesności

Nie da się ukryć, że w polskich kulinariach nie brakuje mięsnych specjałów. Flaczki, bigos czy gulasz to ponadczasowe potrawy, do których wraca się z nieskrywaną przyjemnością. Wydaje się, że przerabianie tego typu dań na wersje roślinne jest skazane na niepowodzenie? Nic bardziej mylnego. Mięsny farsz uwielbianych gołąbków śmiało można zamienić na kaszę gryczaną i leśne grzyby. Bigos smakuje wyśmienicie z boczniakami. Alternatywą dla pierogów z mięsem są nie tylko ruskie czy kapuściane. Bardzo dobrze sprawdzi się, chociażby soczewica. Nie możecie doczekać się tak apetycznych eksperymentów? Wypróbujcie przepis na warzywny gulasz z ziemniakami.

PRZEPIS na warzywny gulasz z ziemniakami
Czas przygotowania: 40 minut 
Ilość osób: 4
Składniki:
• 1 opakowanie fix/przyprawy do gulaszu warzywnego
• 4 ziemniaki
• 2 czerwone cebule
• pół szklanki mrożonego groszku
• 1 marchewka
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• pół pęczka natki pietruszki
• 200 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Obierz i pokrój w dużą kostkę ziemniaki. Następnie skrop je oliwą z oliwek i piecz w piekarniku w 180 stopniach przez około 25 minut.
2. Cebulę oraz marchewkę pokrój w kostkę i podsmaż w garnku z dodatkiem oliwy z oliwek.
3. Do całości wsyp zawartość opakowania fixu/przyprawy do gulaszu oraz groszek. Wszystko wymieszaj i gotuj razem przez 5 minut na wolnym ogniu. Podawaj danie z pieczonymi ziemniakami oraz posiekaną natką natką pietruszki.

Kuchnia włoska w warzywnej odsłonie

Włoskie przysmaki bardzo przypadły do gustu polskim smakoszom. W całym kraju nie brakuje włoskich restauracji, a proste receptury sprawiają, że przysmaki rodem z Italii chętnie są odtwarzane w domowych kuchniach. Wiele najsłynniejszych dań zawiera mięsne dodatki, które również w smakowity sposób można zastąpić warzywami. Lasagne będzie wyglądać jeszcze bardziej interesująco, jeśli zostanie przyrządzona ze szpinakowym albo pieczarkowym nadzieniem. Risotto to danie, które bardzo elegancko prezentuje się ze szparagami. Mięsne kąski są zbędne. Na liście tradycyjnych dań nie może zabraknąć zapiekanki, w której nie znajdziecie dodatku mięsa

PRZEPIS na zapiekankę z bakłażana w stylu włoskim
Czas przygotowania: 45 minut 
Ilość osób: 4
Składniki:
• 1 opakowanie fix/przyprawy do spaghetti warzywnego
• 4 bakłażany
• 40 g bułki tartej
• 100 g startego parmezanu
• 2 puszki pomidorów pelati
• 1 czerwona cebula
• 2 ząbki czosnku
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 50 ml wody
Sposób przygotowania:
1. Umyj bakłażana i pokrój go w plastry o grubości około 1 cm. Kawałki warzywa rozłóż na blaszce do pieczenia, skrop oliwą z oliwek. Zapiekaj przez 5 minut w 180 stopniach.
2. Obierz i posiekaj czosnek oraz cebulę. Składniki podsmaż z dodatkiem oliwy z oliwek.
3. Do zeszklonej cebuli dodaj pomidory pelati, wodę oraz przyprawę do spaghetti. Wszystko połącz, wymieszaj i gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu.
4. Przygotuj naczynie żaroodporne. Na spód połóż kawałki bakłażana i posyp je lekko bułką tartą oraz parmezanem. Całość zalej 1/3 sosu pomidorowego. Nakładaj poszczególne warstwy jeszcze dwa razy.
5. Zapiekankę piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Warzywna podróż dookoła świata

Czas na klasyczne przysmaki z różnych stron świata, w których mięso wcale nie musi decydować o wyśmienitym smaku. Przykładem może być francuska potrawka ratatouille, bazująca wyłącznie na warzywach. Propozycja dla wszystkich, którzy do tej pory nie wyobrażali sobie leczo bez kawałków kiełbasy. W meksykańskich potrawach bardzo często pojawia się mięso mielone. Nie będzie potrzebne do szczęścia, jeśli w daniach typu burrito zastąpicie je czerwoną albo czarną fasolą, kukurydzą, papryką w dowolnym kolorze i serem. Mimo że burgery kojarzą się z typowo mięsną ucztą, wyborne kotlety przygotujecie przy użyciu marchwi, buraków lub ciecierzycy. Na trasie naszej wyprawy nie mogło zabraknąć Azji. Na tym kontynencie przenikają się najróżniejsze wpływ kulinarne, ale jedno jest pewne – warzywne kompozycje królują. Do tej pory do curry zawsze dodawaliście drób? Tym danie orientalne, dzięki któremu nikt nie zatęskni za mięsem.

PRZEPIS na warzywne curry z ananasem
Czas przygotowania: 20 minut 
Ilość osób: 4
Składniki:
• 1 opakowaniefix/przyprawy do Curry
• 250 ml napoju kokosowego
• 1 ananas
• 1 cukinia
• pół bakłażana
• 1 czerwona cebula
• 1 papryka
• 2 łyżki oleju
• 1 limonka
Sposób przygotowania:
1. Cebulę, bakłażana, paprykę, cukinię i ananasa pokrój w kostkę o wielkości 2x2 cm.
2. Przygotuj głęboką patelnię. Rozgrzej w niej olej i podsmaż do miękkości kawałki warzyw. 
3. Do całości wlej napój kokosowy i wsyp opakowanie przyprawy do Curry warzywnego. Wszystko wymieszaj i gotuj przez 15 minut na wolnym ogniu.
4. Na końcu dodaj pokrojonego ananasa i dopraw sokiem z limonki.

Smacznego!