Dzwoniec jest gatunkiem małego ptaka z rodziny łuszczakowatych z reguły osiadłego. Jest wielkości wróbla. Ma krępą budowę ciała, dość dużą głowę, gruby i silny dziób. Samiec ma upierzenie zielonkawe, żółtawe na piersi. Wierzch głowy i skrzydeł jest szary. Samica jest szara, a grzbiet ma brązowawy. Młode mają bardziej stonowane ubarwienie. 

W Polsce jest średnio licznym lub licznym ptakiem lęgowym, rozpowszechnionym w całym kraju.
Dzwońce poza okresem lęgowym żyją w stadach liczących do kilkudziesięciu i więcej ptaków. W stadach prowadzą koczowniczy tryb życia, podejmując to dalsze, to bliższe wędrówki. Ptak ten często opisywany jest jako ptak osiadły, ale zdarzają się wiadomości o ptakach obrączkowanych w Polsce, powtórnie stwierdzanych we Włoszech. 

Poza okresem lęgowym ptaki te preferują otwarte tereny krajobrazu rolniczego. Dzwoniec zamieszkuje tereny parkowe, od nizin po górną granicę lasu. Często bytuje też w parkach miejskich.

Gniazda zakłada w gęstych krzewach, często w jałowcach, świerkach i żywotnikach. Warstwę zewnętrzną jego gniazda stanowią korzonki i kłącza traw, warstwa środkowa to mech, gniazdo wyścielone jest drobnymi korzonkami, włosiem i piórkami. Samica składa 3 - 6 jaj w okresie od kwietnia do września; są one niebieskawe i brązowo plamkowane. Pisklęta wylęgają się po upływie dwóch tygodni; przez kolejne 14 dni młodymi opiekują się oboje rodzice.

Na pożywienie ptaka składają się przeważnie nasiona chwastów i świeże pędy roślin, głównie oleistych, a także części owoców, w okresie lęgowym także owady. Młode z pierwszego lęgu zjadają nasiona gwiazdnicy i mniszka oraz mszyce i małe larwy motyli. Zimą dzwońce zjadają owoce dzikiej róży, śnieguliczki, irgi, jarzębiny oraz zasuszone owoce jeżyn.

Dzwońce chętnie zaglądają do karmników, nawet w dużych miastach. Nie tolerują w swoim sąsiedztwie innych ptaków. Gdy odwiedzają karmnik, przepędzają ptaki innych gatunków. Ich ulubionym pokarmem są nasiona słonecznika. Zimą dokarmiamy dzwońce nasionami oleistymi – najlepszy jest słonecznik pastewny. Latem zapewniamy im dostęp do wodopoju. Z myślą o dzwońcach warto w swoim ogrodzie zasadzić tuje, (zwarte i wysokie odmiany), jałowiec pospolity, cis oraz inne gęste krzewy.

Na terenie Polski dzwońce są objęte ścisłą ochroną gatunkową.