Przyrządzanie jedzenia z dziećmi to połączenie przyjemnego z pożytecznym. Nie tylko będziecie bawić się świetnie, ale stanie się to znakomitym sposobem na naukę dla milusińskich. Poczują się ważnymi członkami rodziny, a przy okazji zdobędą umiejętności, które przydadzą się w dorosłym życiu.

Prosto, ale z fantazją
Przygotowywanie posiłków dla dzieci i z dziećmi najlepiej zaczynać od nieskomplikowanych receptur i produktów. Zapytajcie pociechy na, co mają największą ochotę – w końcu Dzień Dziecka należy do nich! W kuchennych zapasach nie powinno zabraknąć kolorowych składników. To one przyciągają największą uwagę i pozwalają tworzyć barwne, atrakcyjne kombinacje na talerzach. Nawet zwykłą kanapkę można zamienić w obrazek, który rozbudzi wyobraźnię najmłodszych. Z okrągłych plasterków szynki ułożycie podstawę sympatycznego niedźwiadka, małpki albo bardziej zadziornego pirata. Plasterki pomidorów, ogórków i papryki pomogą uzupełnić kompozycję o potrzebne detale.

Szpinakowe roladki

Składniki:

  • 150 g mrożonego szpinaku
  • 500 ml mleka
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 plastrów szynki
  • 200 g naturalnego twarożku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 szczypta cukru
  • 1 szczypta soli
  • 0,5 pęczka natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Na początek przygotuj ciasto na naleśniki. Połącz w misce mleko, jajka, olej, cukier, szczyptę soli, pieprzu oraz oregano. Do wszystkiego dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Do masy stopniowo, cały czas mieszając, wsypuj mąkę. Ciasto pokoloruj na zielono dzięki dodatkowi szpinaku. Wszystko zmiksuj w blenderze.

Usmaż placki. Zachęć dzieci, by gotowe naleśniki posmarowały naturalnym twarożkiem oraz położyły na nie plastry szynki.

Naleśniki zawiń przy pomocy folii spożywczej. Gotowe ruloniki pozostaw w lodówce na godzinę.

Po tym czasie pokrój naleśniki w plastry. Każdy ponakłuwaj przez środek wykałaczką. Powstaną kolorowe roladki z serka oraz szynki.

Obiad – nie tylko na Dzień Dziecka
Do tej pory wspólne doświadczenia w kuchni ograniczały się wyłącznie do okazjonalnego wypiekania bożonarodzeniowych pierników i kruchych ciasteczek? Dzień Dziecka to idealna sposobność, by z rodzinnego gotowania zrobić zwyczaj, który praktykowany będzie w domach na co dzień. Stawiajcie na proste receptury, dzięki czemu nie będziecie musieli martwić się brakiem czasu. Po pewnym czasie dzieci staną się Waszymi pomocnikami, za sprawą których radzenie sobie z codziennymi obowiązkami będzie naprawdę sprawne.

Kotleciki ziemniaczane z mięsem 

Składniki:

1 kg ziemniaków

4 jajka

1 szklanka mąki ziemniaczanej

1 pęczek natki pietruszki

400 g mięsa ugotowanego z rosołu wieprzowego lub drobiowego

1 cebula

2 ząbki czosnku

5 łyżek oleju roślinnego

1 łyżka jogurtu greckiego

50 g bułki tartej

Sposób przygotowania:

Posiekaj pęczek natki pietruszki. Pokrój w małą kosteczkę ząbki czosnku oraz cebulę. Ugotuj na twardo dwa jajka, po czym je posiekaj.

Włóż nieobrane ziemniaki do zimnej wody i gotuj je, aż będą miękkie. Potem obierz ziemniaki i jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Odstaw ziemniaki na chwilę do wystudzenia. Następnie dodaj mąkę, dwa surowe jajka, natkę pietruszki oraz połowę opakowania. Zagniataj ziemniaki, tak aby powstało z nich ciasto.

Zeszklij cebulę na patelni z odrobiną tłuszczu. Obierz i podziel na drobne kawałki mięso z rosołu. Wymieszaj je z posiekanymi wcześniej jajkami, czosnkiem, cebulą oraz drugą połową Przyprawy do mięsa mielonego bez dodatku soli Knorr. Powstały farsz starannie wymieszaj i ulep z niego cztery mięsne kulki.

Następnie spłaszcz w dłoni porcję ciasta ziemniaczanego. Na środek połóż delikatnie przyklepaną mięsną kulkę i zawiń ją ciastem. Na koniec uformuj kotleta. Panieruj go w bułce tartej i usmaż z obu stron na złoto na rozgrzanym tłuszczu. Odsącz z kotletów jego nadmiar ręcznikiem papierowym. Danie podawaj z odrobiną greckiego jogurtu.