Każdy, kto na myśl o grillu pomyślał o klasycznej kiełbasce, może czuć się nieco rozczarowany. Temu specjałowi nie poświęcimy tu zbyt wiele miejsca, jednak niebanalnych grillowych przepisów jest na tyle dużo, że inspiracji nie zabraknie aż do jesieni.

Tradycyjnie z nutą nowoczesności

Do grillowania wbrew pozorom nie potrzeba zbyt wiele. Wystarczy kawałek ogródka, taras albo grill elektryczny i balkon. Zrobienie zakupów, zamarynowanie produktów i rozpalenie ognia zajmuje tylko kilka chwil. Tym bardziej można trochę zaszaleć z grillowym menu, zamiast iść na łatwiznę i po raz kolejny podawać kiełbaski w towarzystwie kajzerki. Ten znany na wylot specjał warto odświeżyć, faszerując mięsne kawałki cebulą. Może skusicie się na currywurst z aromatycznym sosem? Proste dodatki są w stanie diametralnie zmienić oblicze grillowanego smakołyku. Podobnie rzecz wygląda z ziemniakami. Choć wiele osób przepada za ich tradycyjnym wydaniem, nawet najlepsza receptura może spowszednieć. Tym razem podajcie je jako apetyczne łódeczki z wybornym nadzieniem, w którego składzie znajdzie się wędzony łosoś. Ze szpinakiem również prezentują się fenomenalnie.

Na ruszcie nie może zabraknąć mięsnych kąsków. Pamiętajcie o ich wcześniejszym marynowaniu w ziołach. Nie tylko nadadzą gotowej potrawie wspaniałego aromatu i smaku, ale wpłyną także na jej soczystość i skrócą czas pieczenia. Dla wielu fanów grillowania zaskoczeniem mogą być krewetki lub kalmary z rusztu. Ich przyrządzenie wcale nie wymaga wieloletniej praktyki kucharskiej. Wołowe steki to prawdopodobnie klasyka gatunku. Z kolei żeberka lub pikantne skrzydełka można połączyć z nieco bardziej zaskakującymi dodatkami niż tylko keczup.

Szukacie oryginalnego sposobu na powszechnie uwielbianą karkówkę? 

Karkówka w miodowej glazurze
Czas przygotowania: 50 minut 
Ilość osób: 6
Składniki:
• 1 kg karkówki wieprzowej
• 1 opakowanie przyprawy do grilla
• 100 ml ketchupu pikantnego
•  3 łyżki miodu
• 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
• 10 g startego imbiru
• 1 łyżka mielonej wędzonej papryki
Sposób przygotowania:
1. Pokrój mięso na steki o grubości około 1 cm. Zbyt duże kawałki możesz podzielić na dwie części.
2. Połącz w naczyniu wędzoną paprykę, musztardę, miód, imbir, ketchup oraz Przyprawę do grilla. Steki obtocz w marynacie i odstaw na przynajmniej 12 godzin do lodówki.
3. Grilluj karkówkę pod przykryciem na aluminiowych tackach, na średnio rozgrzanym ruszcie, przez około 20 minut. Co kilka chwil obracaj mięso na drugą stronę i posmaruj resztą przygotowanej marynaty. Poczekaj, aż mięso zmięknie, a glazura skarmelizuje się na jego powierzchni. 
Jakie warzywa grillować na ruszcie?

Skoro wiosna w pełni, wykorzystajcie wszystkie jej atuty – w tym świeże warzywa, których jest coraz więcej. O ziemniakach zostało już sporo powiedziane. Na grillu nigdy nie zawodzą! Zadbajcie jednak o różnorodność na talerzach. Grillowane szparagi świetnie pasują do sałatek, które są nieodzownym dodatkiem do potraw z grilla. Coraz częściej na ruszcie lądują cebule, cukinie, pomidory, papryki i bakłażany.

Mniej oczywistym, ale równie smacznym pomysłem jest przygotowanie grillowanych kabaczków, karczochów, kwiatów cukinii oraz cykorii. Wyśmienicie smakuje grillowana kukurydza oraz seler – czas zerwać z opinią, że sprawdza się tylko jako element włoszczyzny, niezbędnej do ugotowania niedzielnego rosołu. Zupełnie nowego smaku nabiorą też grillowane brokuły oraz marchew. Dobrze jest najpierw krótko je podgotować i dopiero po tym zabiegu ułożyć na grillu.

Podając warzywa, trzeba zadbać o odpowiednie dla nich towarzystwo. Bez sosów i dipów ani rusz! W najprostszych wariantach wystarczą jogurt naturalny i czosnek albo mięta. Oliwkowy dip okaże się bardziej wyrazisty. Pietruszkowe pesto idealnie podkreśli smak warzyw na gorąco. Salsa pomidorowa lub owocowa (np. z mango i brzoskwini) to propozycje uniwersalne, które będziecie stosować nawet podczas zimowych imprez w domowym zaciszu. Jeśli szukacie atrakcyjnego sposobu na podanie grillowanych jarzyn, szaszłyki z warzyw to nasz sprawdzony patent.

Szaszłyki z warzyw
Czas przygotowania: 40 minut 
Ilość osób: 6
Składniki:
• 1 bakłażan
• 1 cukinia
• 1 czerwona papryka
• 1 żółta papryka
• 10 cebulek szalotek
• 1 batat
• 1 papryczka habanero z puszki
Marynata:    
• 1 opakowanie pikantnej przyprawy do grilla
• 1 opakowanie jogurtu naturalnego
•  3 cm świeżego imbiru
• 1 limonka
• kawałek ostrej papryczki chili
• 2 gałązki listków mięty
• 2 gałązka bazylii
Dip:
• 1 papryczka habanero z puszki
• 100 ml jogurtu naturalnego
• 60 g majonezu
Sposób przygotowania:
1. Bakłażana, cukinię, batata i papryki pokrój w kostkę wielkości 2 cm. Obierz szalotki i poprzekrawaj je na pół. Posiekaj miętę oraz bazylię.
2. Do kielicha miksera wlej jogurt, a następnie dodaj czosnek, imbir, chili i pikantną przyprawę do grilla pikantną. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
3. Do przygotowanej marynaty wrzuć warzywa i ponadziewaj je na patyki do szaszłyków.
4. Grilluj warzywa na aluminiowych tackach pod przykryciem, na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 20 minut. Przewróć szaszłyki co jakiś czas. Gotowe podawaj z dipem z papryczki habanero.
5. Przygotuj dip. W tym celu wymieszaj w mikserze majonez, papryczkę habanero, jogurt oraz sok z limonki. Całość starannie zmiksuj. 

Owoce na gorąco

Z takiej uczty z rusztu żaden domownik nie wyjdzie głodny. Całkowicie usatysfakcjonowani będą zarówno mięsożercy, wegetarianie, jak i fani słodkości. Deser z grilla wydaje się dość abstrakcyjnym pomysłem? Wcale nie! Wystarczy skosztować pieczonych bananów z czekoladą i wiórkami kokosowymi – żaden łasuch nie odmówi sobie dokładki. Skorzystajcie z dobrej, grillowej passy, kładąc na ruszcie jabłka posypane cynamonem, gruszki, ananasy oraz brzoskwinie. Idealnym dodatkiem do takiej przekąski są drobno pokruszone orzechy – włoskie, laskowe, piniowe. Cytrusy z grilla? Bardzo chętnie! W przypadku pomarańczy, grejpfrutów i limonki trzeba szczególnie uważać na czas pieczenia. Bądźcie czujni, ponieważ łatwo je przypalić. Wykorzystajcie tackę do grillowania, by ułożyć na niej owoce leśne. Na ciepło okażą się idealnym zwieńczeniem kremowych i lodowych deserów.

Owoce z rusztu świetnie smakują solo, stając się interesującym urozmaiceniem menu, w którym zwykle dominują wytrawne smaki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by umieścić je w sałatkach lub na talerzu obok mięsnych frykasów. Sprawdzą się jako jeden ze składników kuszących szaszłyków. 

Brzoskwinie curry z grilla
Czas przygotowania: 15 minut 
Ilość osób: 4
Składniki:
• 4 brzoskwinie
• 3 łyżki oleju
• 1 łyżeczka przyprawy czerwone curry
• 1 cytryna
• 0,5 opakowania sera feta
• 2 łyżki orzechów laskowych
• 5 listków świeżej mięty
• 2 łyżki syropu z owoców granatu lub daktyli (melasa)
Sposób przygotowania:
1. Rozdziel brzoskwinie na pół, wyjmij ze środka pestki oraz skrop owoce olejem i posyp przyprawą czerwone curry.
2. Brzoskwinie grilluj z dwóch stron po około 2 minuty.
3. Gotowe owoce połóż na talerzu. Posyp brzoskwinie rozdrobnionym serem feta, pokruszonymi orzechami, a następnie skrop sokiem z cytryny oraz syropem z owoców granatu lub daktyli. Danie podawaj z listkami mięty.