Masa solna wersja I 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka soli
  • około ½  szklanki wody 

Wszystkie składniki wymieszać. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody. Masa po wyrobienia nie klei się do rąk. Figurki z ciasta można upiec lub pozostawić do wyschnięcia.

Masa solna wersja II

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka soli
  • około ½  szklanki wody 

Masa z mąki ziemniaczanej jest bardziej kleista. Łatwo się ją modeluje, a łączenia elementów są bardzo trwałe. Jeśli masa będzie zbyt miękka wystarczy dodać więcej mąki ziemniaczanej. Figurki należy upiec, zostawiona do wyschnięcia może zmienić swój kształt.

Masa solna wersja III

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka soli
  • 1 płaska łyżka kleju Wikol
  • 1 łyżka oleju
  • około ½  szklanki wody 

Masa nie klei się do rąk, łączone elementy mocno trzymają się ze sobą. Nie wymaga pieczenia i dość szybko wysycha. Nadaje się zarówno do malowania, jak i do naklejania na nią różnych elementów, np. decoupage.