Lista składników:

  • 1 szklanka ciecierzycy (może być gotowa ze słoika)
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 4 łyżki miodu (może być również syrop daktylowy lub klonowy, z agawy) 
  • 5 łyżek kakao naturalnego
  • kilka łyżek wody lub mleka roślinnego do uzyskania kremowej konsystencji

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera lub innym urządzeniu i miksujemy całość na gładką masę. Jeśli chcemy, aby krem był bardziej czekoladowy dodaj więcej kakao. Bardziej słodki dodaj słodziwa.

Pamiętaj, że podczas miksowania dolewam po jednej łyżce wody/mleka, aby uzyskać preferowaną konsystencję.

Gotowy. Krem przełóż do słoika i trzymaj w lodówce do 5 dni. Jeśli po schłodzeniu okaże się że jest zbyt twardy i konsystencja Tobie nie odpowiada dodaj wody/mleka i ponownie zmiksuj.

Idealnie nadaje się do naleśników i gofrów. Najlepiej jednak smakuje wyjadany łyżeczką.

Smacznego :)