Żywieniowa harmonia na talerzu w 3 krokach

/ wingsofquality.eu, knowledgehub.pl

  

Zastosowanie odpowiednich proporcji i harmonii to uniwersalna zasada, także w kontekście codziennej diety – dzieci, osób dorosłych i seniorów. Tę równowagę powinien odzwierciedlać jadłospis, zawierający odpowiednie grupy produktów. Dlaczego harmonia w codziennej diecie ma aż takie znaczenie?

Zbilansowaną czy też zrównoważoną dietę najprościej zdefiniować jako dostarczenie organizmowi wszystkich potrzebnych do zachowania dobrego samopoczucia – a w przypadku dzieci wzrostu i rozwoju – składników pokarmowych, przy jednoczesnym unikaniu czynników, które mu szkodzą. W praktyce ułożenie zbilansowanego menu stanowi duże wyzwanie.

Sposobem na dostarczenie organizmowi z dietą tego, czego potrzebuje jest dobranie właściwych wielkości porcji produktów pochodzących z różnych grup. W praktyce oznacza to np. że przy planowaniu lunchu istotna będzie wielkość porcji mięsa, ryżu i warzyw, jaką położymy na obiadowym talerzu. Będzie ona różna dla przedszkolaka, jego rodziców czy dziadków, gdyż zalecane przez ekspertów porcje tych produktów są różne w zależności od wieku, płci i stanu fizjologicznego człowieka.

Istotą harmonii na talerzu jest to, że nie rezygnujemy w niej z żadnej grupy produktów, a jedynie dokładamy starań, aby utrzymać podczas posiłków odpowiednie proporcje w ich spożyciu . Najprościej zobrazować to biorąc za przykład kompozycję lunchu. Warto zapamiętać trzy proste zasady, aby posiłek obiadowy był skomponowany adekwatnie do potrzeb naszego organizmu i jego ułożenie nie przerastało umiejętności większości z nas.
- tłumaczy dr inż.  Joanna Neuhoff-Murawska, dietetyk, ekspert projektu „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości”.


I krok: Rozłóż składniki obiadu na trzech polach

Propozycje zdrowych dań lunchowych opracowane przez ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia w połowie składają się z warzyw. Pozostałą część talerza zajmują po równo produkty bogate w białko (mięso, ryby, nabiał, jaja, suche nasiona roślin strączkowych) oraz źródła węglowodanów (kasze, ryż, ziemniaki, makaron). 

II krok: Dobierz wielkość porcji do potrzeb każdego członka rodziny

Wielkość porcji mięsa, z której przygotujemy pieczone, duszone lub gotowane na parze danie, jest różna w zależności od wieku i stanu fizjologicznego. Najmniejszą porcję mięsa podczas rodzinnego obiadu przeznaczymy dla niemowlęcia, bowiem dziecku, któremu rozszerzamy dietę wystarczy jedynie 10 g mięsa dziennie, a pod koniec pierwszego roku życia zaledwie 20 g. Największy kotlet przypadnie mamie, tacie i dziadkowi (80-90 g), nieco mniejszy babci (75 g).
Podobnie jak w przypadku mięsa, obiadowe porcje warzyw, ziemniaków, ryżu, czy kaszy będą różne 
na talerzu każdego członka rodziny.

III krok: Ustal tygodniowy harmonogram lunchów 

Dbając o urozmaicenie diety, warto zaplanować każdy obiad w tygodniu trochę inaczej. Jako inspirację można potraktować uznane przez ekspertów modele żywienia za jakie uchodzą dieta śródziemnomorska oraz dieta DASH. 

Trzy dni w tygodniu niech na naszym stole zagości mięso białe np. indyk czy kurczak, dwa dni – ryby np. łosoś lub pstrąg. Jednego dnia wybierzmy danie przygotowane z mięsa czerwonego np. wołowiny lub wieprzowiny. Nie zapomnijmy, że zamiennikiem mięsa mogą być suche nasiona roślin strączkowych. Podajmy je raz w tygodniu.
- komentuje dr inż. Joanna Neuhoff-Murawska.

Trzy omówione zasady pozwolą na wprowadzenie harmonii na obiadowym talerzu oraz zwiększą szansę na uniknięcie rozwoju chorób dietozależnych.

Projekt „Indyk z Europy – pod skrzydłami jakości” jest programem informacyjno-promocyjnym, którego celem jest podkreślenie szczególnych cech metod unijnej produkcji rolnej oraz charakterystyki unijnych produktów rolno-spożywczych na rynku wewnętrznym UE. Kampania edukuje na temat wartości odżywczych mięsa indyczego, produkowanego w Europie oraz jego jakości, które wynikają z rygorystycznych zasad i procedur UE oraz przepisów wewnętrznych państw członkowskich.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl, wingsofquality.eu, knowledgehub.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...


Personel szpitala w Siedlcach na kwarantannie

Szpital w Siedlcach / By Konradsiedlce - Praca własna, Domena publiczna, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6731281

  

Potwierdzono COVID-19 u jednej z pielęgniarek szpitala wojewódzkiego w Siedlcach – poinformował w czwartek PAP siedlecki Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny. Kwarantanną objęto sześć osób z personelu medycznego oraz dwóch pacjentów, jeden przebywa w izolacji na oddziale.

Mazowiecki Szpital Wojewódzki im. Św. Jana Pawła II w Siedlcach wstrzymał przyjęcia pacjentów na Oddział Ortopedyczno-Urazowy od 31 marca do 15 kwietnia. Decyzja o zamknięciu oddziału i przeprowadzeniu 14-dniowej kwarantanny została podjęta po tym, jak u jednaj z pielęgniarek Oddziału Ortopedyczno-Urazowego potwierdzono zakażenie koronawirusem.

W czwartek wieczorem WSSE poinformowała PAP, że według danych przekazanych jej przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Siedlcach, pracownica szpitala, u której potwierdzono zachorowanie, jest w stanie dobrym i pozostaje w izolacji domowej.

- Na chwilę obecną nie ma innych osób zakażonych wśród personelu medycznego i pacjentów tego oddziału

 – poinformował siedlecki powiatowy inspektor sanitarny.

Jak dodał, kwarantanną zostało objętych łącznie sześć osób z personelu medycznego oraz dwóch pacjentów. Ponadto jeden pacjent przebywa w izolacji na oddziale.

- Pobrane zostaną próbki do badań w celu wykluczenia zachorowania na COVID-19

 – wyjaśnił.

Podkreślił także, że w szpitalu zostały zastosowane wszystkie procedury epidemiologiczne. Przeprowadzono dekontaminację pomieszczeń z wykorzystaniem metody VHP (gazowa forma nadtlenku wodoru - PAP).

Decyzja o dalszych działaniach szpitala i wznowieniu przyjęć zostanie podjęta przez kierownictwo placówki w porozumieniu z organem założycielskim i powiatowym inspektorem sanitarnym.

- Pracownicy powiatowej inspekcji sanitarnej prowadzą obecnie dochodzenie epidemiologiczne - identyfikują wszystkie osoby, które miały kontakty z zarażoną osobą

– zaznaczył Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Siedlcach.

Jak dodał, pacjenci, którzy mieli kontakt z zarażonym pracownikiem, zostaną pod obserwacją w szpitalu lub będą poddani kwarantannie w domu.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: PAP, niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl | Gazeta Polska Podcasts