Tłusty czwartek i rekordowa sprzedaż drożdży!

W tygodniu, w którym przypada tłusty czwartek, sprzedaż drożdży wzrosła o 60 proc. w porównaniu do średniej z pozostałych tygodni roku. Rośnie też popyt na dżemy i marmolady wykorzystywane jako nadzienie do pączków.

zdjęcie ilustracyjne
Pexels, pixabay

Według Centrum Monitorowania Rynku (CMR) szczyt sprzedaży produktów używanych do pieczenia ciast przypada na okres poprzedzający święta Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy, ale dla wielu klientów taką okazją jest również tłusty czwartek. Nieco lepiej niż zazwyczaj sprzedają się w tym czasie również dżemy, konfitury i marmolady wykorzystywane jako nadzienie do pączków.

Drożdże można kupić średnio w około 75 proc. wszystkich sklepów małoformatowych, o powierzchni do 300 m kw., ale klienci nie mają zbyt dużego wyboru, bo oferta ogranicza się zwykle do 1-2 produktów. Jak wskazała, dwie firmy zdominowały sprzedaż drożdży w takich sklepach. 

Dżemy, konfitury i powidła można kupić średnio w 8 na 10 sklepach małoformatowych. Mąkę można kupić w prawie 90 proc. sklepów małoformatowych, a klienci mogą wybierać średnio spośród 4-5 wariantów. Klienci takich sklepów chętnie sięgają również po mąki oferowane pod markami własnymi.

 

 



Źródło: pap, niezalezna.pl

 

#dżemy #słodkości #pączki #Tłusty Czwartek #drożdże

redakcja
Wczytuję ocenę...
Wczytuję komentarze...
Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo