Pizza jadana jest na całym świecie w najróżniejszych wariantach. Fenomen potrawy tkwi w jej prostocie – wystarczy właściwie wyrobione ciasto, aromatyczny sos i przyprawy oraz kilka dodatków, by uzyskać niepowtarzalny posiłek.

Codziennie na całym świecie sprzedawanych jest ok. 13 milionów pudełek pizzy. Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest niezmiennie margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej).

Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza.

Dziś neapolitana chroniona jest certyfikatem TSG (ang. „świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury.

Wśród smakoszy tej potrawy panuje przekonanie, że z pizzą jest jak z zespołem rockowym: liczy się doskonały skład i wyśmienite kawałki.