Miłośnik nazistów na listach Tuska » czytaj więcej w Gazecie Polskiej! Więcej »

Legalizują żywność z dodatkiem konopi

We Włoszech można będzie legalnie produkować żywność z ograniczoną ilości konopi - od oliwy po ser, herbatniki i piwo. W Dzienniku Ustaw opublikowano dekret w tej sprawie. Dopuszczalna zawartość konopi to 2-5 miligramów na kilogram produktu.

pixabay.com

Rozporządzenie wyznacza limit tetrahydrokannabinolu (THC), czyli organicznego związku chemicznego i głównej substancji psychoaktywnej zawartej w konopiach. Dekret włoskiego ministerstwa zdrowia stanowi, że limit THC w mące i produktach mącznych nie może przekraczać 2 miligramów na kilogram, a w oliwie - 5 miligramów.

Rolniczy związek Coldiretti w komentarzu do tej decyzji podkreślił, że dekret jest odpowiedzią na wnioski setek firm rolno-spożywczych, które zainwestowały w uprawę konopi.

Jak zaznaczono, w ciągu pięciu lat teren takich upraw zwiększył się 10 razy - z 400 do 4000 ha.

Konopie będą dodawane do włoskich obwarzanków, czyli taralli, herbatników, chleba, a także białego sera ricotta, tofu, napojów wegańskich i piwa. 

 



Źródło: niezalezna.pl, PAP

 

prenumerata.swsmedia.pl

Telewizja Republika

sklep.gazetapolska.pl

Wspieraj Fundację Niezależne Media

Chcesz skomentować tekst? Udostępnij treść i skomentuj w mediach społecznościowych.
redakcja
Wczytuję ocenę...
Zobacz więcej
Niezależna TOP 10
Wideo