Organizatorzy gali argumentują swoją decyzję o wegańskim menu troską o środowisko.

Czego zatem mogą się spodziewać goście tej prestiżowej gali? W menu znajdzie się: chłodnik ze złotych buraków, "przegrzebki" z boczniaków, risotto z dzikich grzybów, grillowana fioletowa i zielona brukselka oraz marchewka z kiełkami grochu, oraz tajemniczy deser o nazwie "wegańska opera".

Nie udajemy, że dzięki temu uratujemy planetę, ale roślinny posiłek to jest nasz sygnał, że jedzenie które zjadamy, sposób w jaki je produkujemy, jak się go pozbywamy również przyczynia się do kryzysu ekologicznego. Dlatego warto chociaż zwrócić na to uwagę

- mówi Lorenzo Soria z Hollywoodzkiego Stowarzyszenia Prasy Zagranicznej, organizatora Złotych Globów.

W Polsce laureatów 77 gali Złotych Globów poznamy w nocy z niedzieli na poniedziałek.