Karmienie piersią określane jest „złotym standardem żywienia niemowląt”. Potwierdzają to wyniki badań i liczne publikacje naukowe. Pokarm matki jest idealnie dopasowany do potrzeb nowonarodzonego dziecka. Mleko zawiera niemal wszystkie kluczowe składniki odżywcze.

Wśród najważniejszych składników mleka matki należy wymienić m.in.:
- unikalne składniki – w tym przeciwciała, hormony czy enzymy;
- nukleotydy – niezbędny element wielu procesów metabolicznych. Stymulują one produkcję przeciwciał i zwiększają aktywność komórek walczących z drobnoustrojami;
- składniki mineralne i witaminy – wspierające harmonijny rozwój, funkcjonowanie organów oraz budowę zębów i kości dziecka;
- oligosacharydy – w pokarmie matki występuje ponad 1000 różnych krótko- i długołańcuchowych oligosacharydów w stosunku 9:1, które tworzą aż około 200 różnych struktur;
- tłuszcze – czyli główne źródło energii. Wśród nich wyróżnia się długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, ważne dla rozwoju mózgu i wzroku;
- węglowodany – pokarm kobiety zawiera głównie laktozę, czyli cukier mleczny, główny stały składnik mleka kobiecego.

Poza dostarczaniem niezbędnych składników odżywczych mleko matki dobroczynnie wpływa na rozwój dziecka, także długoterminowo. Dzieci karmione pokarmem kobiecym w przyszłości są mniej podatne na ryzyko wystąpienia nadwagi czy otyłości, a w życiu dorosłym mogą mieć również niższy poziom cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Karmienie piersią daje również szereg zalet mamie. Przede wszystkim może wpłynąć na skrócenie połogu oraz pomaga przyspieszyć powrót do masy ciała z okresu przed ciążą. Karmienie piersią także uspokaja – w czasie bliskiego kontaktu z dzieckiem wydzielana jest oksytocyna, która ma właściwości uspokajające, łagodzące napięcie i obniżające lęk. Co więcej, ten sposób żywienia dziecka obniża u mamy ryzyko depresji poporodowej. Wymienić należy także korzyści długoterminowe, jak choćby zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka piersi, jajników czy wystąpienia osteoporozy.

Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz jest rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.