Dlaczego dla spóźnialskich? Bo tradycyjny piernik powinien leżakować 3-4 tygodnie w ciemnym i chłodnym miejscu. Jenak tydzień przed świętami nam to się nie uda.

Składniki:

- 0,5 g miodu

- 1 szklanka cukru

- 250 g masła

- 3 jajka

- 1kg mąki

- 3 łyżeczki sody oczyszczonej

- 0,5 szklanki mleka

W garnku rozpuszczam miód, cukier i masło. Wszystko musi się dobrze połączyć i rozpuścić. Mąkę mieszam z przyprawą do piernika. W zimnym mleku rozpuszczamy sodę. Do masy z miodem dodać powoli mąkę i wbijać stopniowo jajka; następnie dodać mleko z sodą. Ciasto wyrabiamy; można ręką lub mikserem. Pieczemy placki. 

Ciasto dzielimy na 3 części. Następnie rozwałkujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 minut.