Cykoria - warzywna królowa jesieni i zimy

zdjęcie ilustracyjne / Griet Kurtz, pixabay

  

Cykoria zyskuje popularności w polskiej kuchni i w pełni zasługuje na miano warzywnej królowej jesieni oraz zimy. Możemy być jej tylko wdzięczni, że podczas miesięcy największego deficytu witamin i minerałów, tj. od października do kwietnia, obdarza nas swoimi najcenniejszymi wartościami odżywczymi.

Podczas gdy wszystkie rośliny potrzebują światła do życia, ona pod jego wpływem zielenieje i robi się bardziej gorzka. Ma delikatne i kruche łodygi, długie liście, układające się wzdłuż główki warzywa, podobnie jak w przypadku kapusty pekińskiej, oraz jasnoniebieskie kwiaty. Uprawiana charakteryzuje się białym kolorem, dziko rosnąca jest zielona i z wyglądu przypomina sałatę.

Zdrowotne właściwości warzywa wychwala w swojej książce „Jedz zielone” dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz. Cykoria znana jest ze swego pozytywnego wpływu na organizm ludzki, co głównie zawdzięcza zawartości inuliny, tj. naturalnego prebiotyku. Związek ten nie tylko reguluje pracę jelit, ale również przyczynia się do wzmocnienia odporności organizmu, przy okazji usuwając z niego toksyny.

Cykoria pomaga ponadto obniżyć poziom cholesterolu oraz ustabilizować ilość glukozy we krwi, a nawet zwalczać wolne rodniki, które wpływają również na rozwój nowotworów. Jej dobroczynne działanie można dostrzec także w stanie naszej urody, bowiem cykoria przyczynia się do wzmocnienia paznokci oraz włosów i utrzymuje cerę w dobrej kondycji, pozostawiając ją jędrną i lecząc m.in. objawy trądziku.

Obok cykorii nie można przejść obojętnie. To warzywo obfituje w różnorodne witaminy oraz minerały. Znajdziemy w niej witaminy A, B, B1, B2, C, E, K, a także wiele składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, selen, potas, wapń, żelazo, cynk czy mangan. Oprócz nich cykoria to dobre źródło beta-karotenu, kwasu foliowego oraz błonnika.

Cykoria to idealny element diety odchudzającej. Nie dość że zawiera jedynie 15 kcal w 100 g, to na dodatek laktucyna i laktukopikryna, występujące w jej składzie i odpowiadające za specyficzną gorycz jej smaku, przyspieszają trawienie, a tym samym spalanie tłuszczu. Dodatkowo jeśli cykorię popijemy dużą ilością wody, to uda nam się zachować uczucie sytości na dłużej.

Charakterystycznej goryczki cykorii można się pozbyć w prosty i szybki sposób. Wystarczy przed podaniem wymoczyć ją w wodzie, najlepiej z dodatkiem soli lub soku z cytryny. Po około godzinnej kąpieli w tak przygotowanej mieszance z cykorii powinny dosłownie wypłynąć ostatnie połacie goryczy. A jeśli nadal poczujemy niechcianą nutę w jej smaku, to warto dodatkowo usunąć jej głąb, podobnie jak w przypadku obierania kapusty.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Muzeum Tatrzańskie zamknięte na dwa lata

/ muzeumtatrzanskie.pl

  

Gmach główny Muzeum Tatrzańskiego przy zakopiańskich Krupówkach został w styczniu zamknięty z uwagi na generalny remont. Słynne zakopiańskie muzeum będzie ponownie otwarte najpóźniej w połowie 2022 roku – zapowiada dyrektorka placówki Anna Wende–Surmiak.

„Remont gmachu głównego naszego muzeum zaplanowany jest na półtora, do dwóch lat. Jest to pierwszy od powstania tego zabytkowego budynku całkowity, kompleksowy remont konserwatorski, a także zmiana wystaw”

– powiedziała dyrektorka.

Zarówno sam budynek jak i wystawy będą całkowicie dostosowane do potrzeb osób z niepełnosprawnościami; zostanie zainstalowana winda i podjazdy. Na drugim piętrze znajdzie się kawiarnia z widokiem na Giewont, Gubałówkę oraz ulicę Krupówki. W przyziemiu, gdzie dotychczas znajdowały się magazyny muzealne, powstaną sale edukacyjne. Muzealne przestrzenie zostaną na nowo zaaranżowane, a na ekspozycjach pojawią się również nowe artefakty. Diametralnie zmieni się wystawa na parterze budynku, czyli ekspozycja etnograficzna i historyczna, a wystawa przyrodnicza na piętrze zostanie zmodernizowana. Budynek muzeum, zaprojektowany przez Stanisława Witkiewicza i Franciszka Mączyńskiego w stylu zakopiańskim i wniesiony w latach 1913-1922, zostanie wyremontowany i oświetlony z zewnątrz, a otoczenie zostanie zrewitalizowane.

Dyrekcja Muzeum Tatrzańskiego, która dotychczas miała swoja siedzibę w gmachu głównym, przeniesie się docelowo do filii muzealnej - Galerii Sztuki im. Włodzimierza i Jerzego Kulczyckich na zakopiańskim Kozińcu. Tam też swoje miejsce znajdzie muzealna biblioteka, czytelnia, mediateka i archiwa. Przez najbliższy rok pracownicy muzeum będą działali w biurach tymczasowych.

Muzeum Tatrzańskie realizuje projekt remontów dziewięciu swoich zabytkowych filii w dwóch programach finansowanych przez Unię Europejską: w Regionalnym Programie Operacyjnym finansowane są remonty trzech murowanych budynków, zaś w Programie Operacyjnym Infrastruktura i Środowisko sześciu drewnianych. Ogólny koszt remontów to ok. 33 mln złotych brutto, w tym koszt remontu gmachu głównego przy Krupówkach to ok. 8 mln zł brutto. Środki na wkład własny instytucji w wysokości ponad 13 mln zł zapewnił Marszałek Województwa Małopolskiego.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl, PAP


Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl | Gazeta Polska Podcasts