Pieczywo z różnych stron świata

zdjęcie ilustracyjne / congerdesign , pixabay

  

Mówi się „Co kraj to obyczaj” i wiele w tym prawdy, bowiem każde państwo na tle innych wyróżnia niepowtarzalna kultura, tradycje czy obyczaje. Doskonale odzwierciedla się to również w kuchni – w danym zakątku świata smakuje ona zupełnie inaczej. Niepowtarzalne aromaty i smaki to bogactwo, z którego można czerpać inspiracje do tworzenia własnych wariacji smakowych. Poza wyszukanymi daniami głównymi, równie ciekawe okazują się wypieki – i to te wytrawne. Podbijają kubki smakowe wszystkich miłośników nieoczywistych przekąsek. Większość z nich można samodzielnie przygotować w domu. 

Wytrawne wypieki cieszą się równie wielką popularnością co te słodkie. Doskonale smakują na zimno, jak i na gorąco. Z powodzeniem mogą zastąpić danie obiadowe, najczęściej jednak stanowią świetną propozycję na przekąskę czy lunch. Są również nieodłączną częścią niejednej domówki. Kultowe, regionalne pieczywa tj. pita, piada czy puri podawane są w różnych wariantach smakowych, dzięki czemu stały się popularne i lubiane na całym świecie. W czym tkwi ich fenomen? Jak warto je przyrządzić?

Gruziński chleb puri – świetny dodatek do gulaszy czy hummusu

Gruzja to jeden z niewielu krajów na świecie, gdzie wypieka się pieczywo w tradycyjny sposób, w glinianych piecach tone. W celu uzyskania wyjątkowego smaku, pieczywo wyrabia się ręcznie, bez polepszaczy, zgodnie z gruzińską tradycją.

Chlebek puri ma owalny kształt, jest chrupiący, miękki w środku i łatwy do rwania palcami. Świetnie smakuje samodzielnie z masłem czy serem, sprawdzi się również idealnie jako dodatek do gulaszy czy hummusu. Moda na gruzińskie pieczywo podbiła różne zakątki świata, w tym Polskę – do gruzińskich piekarni ustawiają się tłumy klientów, chcących skosztować naturalnych wypieków bez konserwantów.

Grecka pita – nie tylko do gyrosa

Chlebek pita to charakterystyczne puchate placki z dużą kieszonką do napełniania, ale i miękkie płaskie chlebki. Bez wątpienia jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek w Grecji. Podawane są tam w tradycyjnej formie z kawałkami opieczonego, wcześniej zamarynowanego mięsa wraz z licznymi dodatkami i sosem tzatziki. Nierzadko serwuje się je również z frytkami. Pierwsze tego typu przysmaki zaczęły pojawiać się w Grecji w latach 20. XIX w. Podawali je wówczas imigranci z Konstantynopola i Smyrny. Ich smak okazał się tak wyjątkowy, że szybko zyskał na popularności w innych częściach kraju, a później i na całym świecie. Nic w tym dziwnego, to danie nie tylko smaczne, ale i niezwykle sycące. Obecnie, wykorzystywane jest także do wyszukanych kanapek z warzywami i serami. Grecką pitę z powodzeniem można przygotować w domowym zaciszu. Wystarczy ciepłe mleko i woda oraz cukier, sól, drożdże, oliwa i mąka. Składniki należy połączyć ze sobą i wyrobić tak, aby ciasto było miękkie i sprężyste. Następnie uformować z niego kulę, włożyć do posmarowanej oliwą miski i czekać do wyrośnięcia. Na koniec formować niewielkie spłaszczone placki i piec je 10-15 minut w piekarniku o temp. 200 stopni. Jeśli brak nam czasu na samodzielne przygotowanie chlebków, są one dostępne obecnie w niemal każdym sklepie. Pozostaje tylko dobranie ulubionych dodatków – i gotowe!

Włoska piada – nowa propozycja na kanapkę

Chyba trudno znaleźć osobę, która nie jest zwolennikiem włoskiej kuchni. Jest nie tylko smaczna, ale i lekkostrawna. We Włoszech bardzo popularne są piadinerie, czyli miejsca serwujące piady na milion sposobów. Piada czy tez piadina to włoski, kruchy, cienki placek na bazie mąki pszennej. Podawany jest najczęściej w formie kanapki z różnymi dodatkami. Świetnie smakuje z kurczakiem albo z mozzarellą, szynką, szpinakiem i rucolą. Ze względu na prostotę tego pieczywa, można je również samodzielnie przygotować. Jak do większości chlebów, w przypadku piady potrzebna będzie woda, mąka, oliwa z oliwek, sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki należy połączyć i wyrobić ręcznie. Podzielić na części i rozwałkować na cienkie placki. Następnie kłaść na suchą patelnie i podpiekać z dwóch stron.

Obecnie, ze względu na ogólnodostępność różnorodnych składników i przypraw każdy ma możliwość skosztować przysmaków niemal z całego świata, a nawet przygotować je według własnego pomysłu. Są one nie tylko dobrą propozycją na przekąskę czy lunch, ale także świetnie sprawdzą się przy okazji spotkania z przyjaciółmi.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: lifestyle.newseria.pl, niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Ile wydamy na zakupy świąteczne?

Zdjęcie ilustracyjne / pixabay.com/geralt/creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/deed.pl

  

W tym roku na Boże Narodzenie polska rodzina wyda średnio ponad 1,5 tys. zł - wynika z badania firmy doradczej Deloitte „Zakupy świąteczne 2019”. Blisko 70 proc. świątecznego budżetu zostawimy w sklepach stacjonarnych - dodano.

Jak wskazali autorzy opublikowanego dziś badania, połowa polskich respondentów deklaruje, że po prezenty uda się do sklepów stacjonarnych. Wydatki w sklepach stacjonarnych stanowią wciąż większość świątecznego budżetu Polaków (68 proc.), przy czym wzrosły one o 6,1 proc. w porównaniu do zeszłego roku.

"E-commerce rośnie w Polsce wolniej niż w pozostałych badanych krajach. W Polsce jest to 2,7 proc. w porównaniu do 4,8 proc. w Europie. Kanał online, który stanowi 32 proc. wszystkich świątecznych wydatków w ośmiu badanych krajach urósł o 5 pp. w porównaniu do ubiegłego roku"

– wyliczyła cytowana w komunikacie Patrycja Venulet z Deloitte.

Polska rodzina na tegoroczne Boże Narodzenie, jak wyliczono, wyda średnio 1521 zł, z czego 32 proc., czyli 489 zł trafi do sprzedawców online.

Według badania Polacy chętnie szukają inspiracji prezentowych w internecie (49 proc.). Jedna trzecia klientów obdaruje bliskich upominkami kupionymi w sklepach internetowych, które mają przynajmniej jeden oddział stacjonarny, a 28 proc. skorzysta z platform e-commerce. Szczególnie dotyczy to elektroniki.

W pozostałych badanych krajach odsetek ten wynosi odpowiednio 40 i 51 proc. W przypadku polskich konsumentów, jak zaznaczono, wskaźniki te wyraźnie rosną w przypadku elektroniki, szczególnie tzw. inteligentnej odzieży. W sklepach internetowych zamierza ją kupić 45 proc. respondentów, a na platformach e-commerce - 37 proc. Podobnie sytuacja wygląda z grami komputerowymi.

Do zakupów online najbardziej przekonuje nas dostawa do domu (62 proc.), szeroki asortyment (58 proc.) oraz to, że nie mamy poczucia straty czasu (58 proc.). Ważna jest także możliwość łatwego porównania ceny (57 proc.). Z kolei za największą zaletę zakupów tradycyjnych uważamy możliwość natychmiastowego odebrania kupionego produktu (77 proc.), politykę wymiany i zwrotów (76 proc.), ochronę danych osobowych (75 proc.) oraz możliwość uzyskania fachowej porady od sprzedawcy (74 proc.).

Zdaniem ekspertów Deloitte wyniki tegorocznego badania pokazują, że na internetowym rynku wciąż dużo do zrobienia mają sprzedawcy żywności.

"Tylko 15 proc. ankietowanych deklaruje, że kupi żywność za pośrednictwem internetu, a 72 proc. preferuje sklepy stacjonarne"

- czytamy. W tradycyjny sposób wolimy też kupować kosmetyki i perfumy oraz produkty zdrowotne. Aby nabyć produkty z tej kategorii, 62 proc. Polaków uda się do sklepów stacjonarnych. Z kolei kupowanych na prezenty książek będziemy szukać głównie w tradycyjnych punktach sprzedaży (45 proc.) oraz online, ale w sklepach, które mają oddziały stacjonarne (38 proc.).

W sklepach stacjonarnych za zakupy bożonarodzeniowe zamierzamy płacić kartą płatniczą (66 proc.) oraz gotówką (53 proc.). "Karty użyje 70 proc. osób powyżej 55. roku życia. Z kolei w sklepach internetowych najczęściej również wybierzemy kartę oraz cyfrowe portfele (po 40 proc.). Te ostatnie są szczególnie popularne wśród osób w wieku 35-54 lat" - napisano.

W międzynarodowym badaniu „Zakupy świąteczne 2019” wzięli udział respondenci z ośmiu europejskich krajów, w tym także z Polski.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl, PAP

Tagi

Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl