Jak co roku, zbiory rozpoczął obrzęd obcięcia pierwszej kiści winogron, z których powstanie wino nawiązujące do antycznej tradycji jego produkcji.

Jedną z największych atrakcji dla koneserów wina na terenie pozostałości miasta jest piwnica winna, a także zrekonstruowane drewniane narzędzia - wśród nich starożytna prasa do winogron.

We współpracy z archeologami prowadzone są też badania botaniczne mające poszerzyć wiedzę na temat odmian winorośli, z których produkowano tam trunek i je odtworzyć.

W tym roku rozpoczęciu winobrania w tym niezwykłym miejscu towarzyszyła degustacja pochodzącego stamtąd wina z rocznika 2012, będącego połączeniem trzech starych odmian winorośli, w tym antycznego szczepu Aglianico, uważanego za jeden z najszlachetniejszych.

Idea upraw winorośli na obszarze ruin antycznego miasta zniszczonego w wyniku wybuchu Wezuwiusza narodziła się w 1994 roku. Początkowo niewielki teren przeznaczony na uprawy stopniowo był powiększany. Obecnie winorośl rośnie w 15 miejscach w Pompejach na obszarze 1,5 hektara, między innymi w pobliżu ruin karczmy gladiatorów.

Butelki wina z Pompejów osiągają ceny od 100 do ponad 200 euro.