Program „Mój prąd”. Resort podał dane

/ pxhere.com/creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

  

- 14,3 mln zł na zaakceptowane wnioski z programu "Mój Prąd" pozwoli uzyskać całkowitą moc wspartych mikroinstalacji fotowoltaicznych na poziomie 16,35 MW - poinformowało Ministerstwo Energii. Dzięki programowi ma powstać 200 tys. domowych instalacji PV o łącznej mocy 1,2 GW.

Resort poinformował, że kwota dofinansowania zaakceptowanych wniosków w ramach programu "Mój Prąd" wynosi 14,3 mln zł, a całkowita moc zainstalowana wspartych mikroinstalacji fotowoltaicznych to 16 350,84 kW.

Po ponad miesiącu funkcjonowania programu "Mój Prąd" resort energii w jego ramach pozytywnie ocenił i zaakceptował 2912 wniosków o dofinansowanie.

"Mój prąd" to program wsparcia budowy domowych mikroinstalacji fotowoltaicznych. Skorzystać z niego mogą osoby fizyczne, po ukończeniu takiej instalacji o mocy od 2 do 10 kW. Dodatkowym warunkiem jest posiadanie umowy kompleksowej, przewidującej wprowadzenia do sieci energii elektrycznej, wytworzonej w mikroinstalacji.

Budżet programu to 1 mld zł, a dofinansowanie może sięgnąć maksymalnie 50 proc. kosztów kwalifikowanych inwestycji, lecz nie więcej niż 5 tys. zł. O przyznaniu wsparcia decyduje kolejność złożenia prawidłowego wniosku. Nabór wniosków trwa do 20 grudnia 2019 r. lub do wyczerpania puli pieniędzy.

Ministerstwo Energii przewiduje, że dzięki programowi powstanie 200 tys. domowych instalacji PV o łącznej mocy 1,2 GW.

Według NFOŚiGW kolejny nabór planowany jest od początku 2020 roku.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: PAP, niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Georgette Mosbacher o przystąpieniu Polski do programu bezwizowego: To wyjątkowy dzień

Georgette Mosbacher / twitter.com/USEmbassyWarsaw

  

Ambasador USA w Polsce Georgette Mosbacher podczas dzisiejszej konferencji prasowej ponownie wyraziła zadowolenie z przystąpienia Polski do amerykańskiego programu bezwizowego. - Świętujemy dziś przystąpienie Polski do amerykańskiego programu bezwizowego. To wyjątkowy dzień - powiedziała Mosbacher.

W symbolicznym rozpoczęciu na warszawskim Lotnisku Chopina programu ruchu bezwizowego wzięli udział m.in. ambasador USA w Polsce Georgette Mosbacher, wiceminister infrastruktury Mikołaj Wild, prezes PLL LOT Rafał Milczarski i szef Lotniska Chopina Mariusz Szpikowski.

"Świętujemy dziś przystąpienie Polski do amerykańskiego programu bezwizowego; to wyjątkowy dzień" - powiedziała ambasador USA.

Mikołaj Wild zaznaczył, że od 11 listopada można podróżować do Stanów Zjednoczonych - naszego wielkiego sojusznika - bez zbędnych formalności.

"Setki milionów złotych zostaną zaoszczędzone przez naszych turystów i biznesmenów, a podróż do USA stanie się efektywniejsza"

- dodał.

Prezes Polskich Linii Lotniczych LOT Rafał Milczarski podziękował ambasador USA, którą nazwał "aniołem stróżem" kampanii prowadzonej przez przewoźnika.

"Jestem głęboko przekonany, że bez takiego przyjaciela, jakiego mamy w Georgette, ta akcja by się nie udała i nie mielibyśmy dzisiaj tego ogromnego sukcesu"

- powiedział. 

Decyzję o przyjęciu Polski do programu VWP od 11 listopada ogłosił w środę pełniący obowiązki szefa resortu bezpieczeństwa narodowego USA Kevin K. McAleenan. Oznacza ona zakończenie w Waszyngtonie wszystkich formalności w tej sprawie.

[polecam:https://niezalezna.pl/296732-wizy-odchodza-do-lamusa-historyczny-prezent-z-okazji-swieta-niepodleglosci]

W tym celu konieczne będą jednak: rejestracja i otrzymanie zgody na podróż w elektronicznym systemie autoryzacji, biometryczny paszport ważny przynajmniej 90 dni i bilet powrotny lub bilet na dalszą podróż z datą wyjazdu z USA. Rejestracja w systemie ESTA kosztuje 14 USD i jest znacznie tańsza niż opłata wizowa (160 USD). Krótszy jest w jej przypadku również czas wypełniania elektronicznych formalności – ok. 20 minut. Rekomenduje się dokonanie tego na minimum 72 godziny przed przybyciem do USA.

Zgoda w systemie ESTA jest wydawana na dwa lata. W tym czasie można odwiedzać USA wielokrotnie, ale nie można podejmować pracy, a żaden pobyt nie może przekroczyć 90 dni. Podróżni z już otrzymaną wizą nie muszą ubiegać się o autoryzację ESTA i mogą dalej z niej korzystać.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl, pap

Tagi

Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl