Owoce w diecie wspierającej mózg

/ Couleur

  

Ważnym składnikiem zbilansowanej diety są owoce, dostarczają bowiem wielu cennych składników mineralnych, witamin, związków polifenolowych oraz błonnika.

Owoce jagodowe
Szczególną uwagą w diecie korzystnej dla mózgu należy poświęcić owocom jagodowym. Od początku istnienia ludzkości ludy zbieracko-łowieckie, żyjące na obszarach porośniętych lasem, żywiły się owocami jagodowymi. Biorąc pod uwagę liczne badania, można stwierdzić że owoce jagodowe pomagają w przeciwdziałaniu starzenia się komórek mózgowych. Mikołaj Choroszyński w swojej książce pt. „Dieta mind. Sposób na długie życie” opisuje zdrowotne właściwości owoców.

Owoce jagodowe dzielą się na dwie grupy: rosnące dziko oraz sadownicze. Wyróżnić możemy między innymi agrest, aronię, borówkę czernicę, zwaną również czarną jagodą, borówkę brusznicę, jeżynę, malinę, porzeczkę białą, porzeczkę czerwoną, porzeczkę czarną, poziomkę, truskawkę oraz winogrono i żurawinę. Według przeprowadzonych badań dotyczących prewencji chorób neurodegeneracyjnych - spożywanie dwóch porcji owoców jagodowych w tygodniu daje zaskakujące efekty. Warunkiem jest spożywanie owoców jagodowych przez cały rok.
Latem i jesienią nie ma problemu ze świeżymi truskawkami, malinami, poziomkami i jeżynami. Natomiast zimą i wczesną wiosną powinniśmy ratować się owocami mrożonymi. Proces mrożenia nie wpływa negatywnie na związki polifenolowe. Warto więc zawczasu zaopatrzyć się w odpowiednie przetwory. 

Truskawki mają sporo witamin ( zwłaszcza witaminy C) i minerałów, a do tego są niskokaloryczne. Truskawki jednak są całkiem nowym tworem, owoc ten powstał około 200 lat temu jako jedna z pierwszych roślin GMO, z krzyżówek poziomek rosnących naturalnie w lasach. Może właśnie dlatego nasze organizmy nie do końca nauczyły się je tolerować i truskawki są jednymi z najbardziej alergizujących owoców. Dobrze zwrócić uwagę, czy nas nie uczulają!
Nie należy dać się zwieść urokowi opakowań produktów zawierających owoce. To nie to samo co naturalne owoce. Jeżeli nawet oprócz barwników i aromatów zawierają truskawki lub jagody, to na pewno nie mają właściwości prozdrowotnych. Nie należy spożywać produktów wysoko przetworzonych, szczególnie serków i jogurtów z dodatkiem cukrów.

Pozostałe owoce
Kuchnia śródziemnomorska bogata jest w owoce przez cały rok. Nic nie stoi na przeszkodzie, abyśmy włączyli do naszej codziennej diety owoce.
Nasze polskie przysłowie mówi: Jedz jedno jabłko dziennie, a unikniesz lekarza! Nie sposób się z tym nie zgodzić.

Cukier w owocach
Większość owoców, może poza awokado, jest źródłem cukrów prostych. Jednak cukier w owocach oddziałuje zgoła odmiennie na organizm ludzki niż wyizolowane jego formy, w związku z tym zupełnie nie powinniśmy się tym przejmować. Zawartość witamin, przeciwutleniaczy, enzymów i błonnika zdecydowanie przemawia za włączeniem owoców do naszej diety!

Jak jeść owoce?
Po prostu surowe! Świeże i umyte owoce nie potrzebują naprawdę nic więcej. Tylko wtedy wszystkie skarby w nich zawarte będą w pełni wykorzystane. Oczywiście, w postaci sałatek lub jako dodatek do surówek też są zdrowe. Pieczenie i prażenie owoców, szczególnie zimą, lub wykorzystanie domowych przetworów pozwala na pyszne kulinarne eksperymenty.
Owoce zawierają mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy, są też niskokaloryczne. Mają naturalny błonnik, wspierający pracę przewodu pokarmowego. Jednak na dostępne w handlu soki owocowe należy uważać. Nie ma w nich błonnika, za to jest duża ilość cukru. To, co wartościowe, w dużej mierze pozostaje w miąższu. Świeżo wyciskane soki, można mieszać z wodą mineralną lub z sokami warzywnymi. Idealnym rozwiązaniem na lato jest woda z sokiem z cytryny i listkiem mięty lub niesłodzony kompot. 

Owoce świetnie nawadniają i sprawdzą się szczególnie w upalne dni, kiedy nie mamy apetytu. Bogate w potas, usprawniają pracę układu krwionośnego, ograniczając ryzyko rozwoju chorób serca i cukrzycy typu 2. Zmniejszają też ryzyko rozwoju kamieni nerkowych.
Na szczególną uwagę zasługują grejpfruty. Są bardzo zdrowe ze względu na wyjątkowe właściwości. To źródło witaminy C i kwasu foliowego, a także błonnika, a przy tym mają bardzo mało cukru. 

Grejpfruty zawierają jednak substancje czynne zwane furanokumarynami, które wchodzą w interakcje z niektórymi lekami. Z badań wynika, że reagują z blisko 85 lekarstwami przepisywanymi na receptę. Trzeba więc zachować umiar w ich spożywaniu gdy zażywa się dużo lekarstw.
Jedzenie owoców niesie ze sobą wiele prozdrowotnych korzyści. Jedzone z umiarem i sezonowo powinny być włączone do codziennej diety.

Przepis

Tarta z kaszy kukurydzianej z owocami
Składniki: kasza kukurydziana, woda, banan, gruszka, śliwki, szczypta soli.

Przygotowanie
Kaszę zalać szklanką zimnej wody i gotować na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Dodać szczyptę soli. Jak kasza wypije całą wodę, wyłączyć ogień i zostawić pod przykryciem jeszcze na 10 min. Następnie masę przełożyć do sylikonowej foremki. Najpierw ułożyć grubą warstwę z bananów, ponieważ to one dają ciastu słodycz. Na banany ułożyć plasterki gruszki i połówki śliwek. Całość zapiec 20 min. w mocno nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika zostawić do ostygnięcia. 
 

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Coraz więcej jachtów „made in Poland”

Zdjęcie ilustracyjne / pxhere.com/creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/

  

Coraz więcej jachtów „made in Poland” to jednostki ze stoczni z polskim kapitałem, a nie jedynie u nas produkowane - mówi Wojciech Nowicki z Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu. W Polsce co roku wytwarzanych jest ok. 22 tys. jednostek pływających, co daje nam pozycję europejskiego lidera.

"Jachty i łodzie to sektor polskiej rodzimej gospodarki, który na arenie międzynarodowej uznawany jest za wzór jakości i innowacyjności. Jachty z naszych stoczni są regularnie doceniane w prestiżowych branżowych konkursach, zdobywają nominacje i nagrody" - podkreśla Wojciech Nowicki, ekspert ds. branży jachtowej w PAIH. Jak wskazuje, coraz więcej jachtów „made in Poland” to jachty ze stoczni z polskim kapitałem, a nie jedynie w Polsce produkowane.

Polska Agencja Inwestycji i Handlu organizuje podczas tegorocznych targów Wiatr i Woda w Gdyni w dniach 18-20 lipca 2019 r. misję przyjazdową (tzw. study tour) dla inwestorów z branży jachtów i łodzi ze Stanów Zjednoczonych oraz Chin.

"USA są ważnym rynkiem eksportowym, warto więc utrwalać pozytywny wizerunek jachtów i łodzi z Polski. Natomiast Chiny to przestrzeń dla sektora jachtowego wciąż mało odkryta – kto pierwszy zakorzeni się w tamtejszej świadomości jako producent wysokojakościowych jednostek, ten zyska bardzo wiele" - mówi Nowicki.

Według szacunków PAIH w Polsce każdego roku produkowanych jest ok. 22 tys. jednostek pływających, co daje nam pozycję europejskiego lidera produkcji. "Zostawiamy w tyle kraje mocno kojarzone z branżą, takie jak Norwegia, Holandia czy Francja" - wskazuje Nowicki.

Dodaje, że około 95 proc. produkcji jest eksportowana co oznacza, że jachty produkowane w Polsce "cieszą się niezmiennym – rosnącym od 2009 roku – wysokim międzynarodowym uznaniem". Powstaje również coraz więcej stoczni z polskim kapitałem, które bez kompleksów walczą na najważniejszych światowych targach o zagranicznych klientów – i robią to z powodzeniem - dodał ekspert.

Jak wskazuje PAIH, zagraniczni inwestorzy podczas targów w Gdyni wezmą udział w wydarzeniach, w ramach których poznają potencjał polskiego przemysłu jachtowego. "W programie znalazły się m.in. odwiedziny wybranych stoczni, spotkania biznesowe z polskimi przedsiębiorcami, a także testy jednostek żaglowych oraz motorowych" - wyjaśnia Agencja. Jednostki udostępnione do testów to: N’Fun 30, Maxus evo 24, Caravela 950 (jacht, na którym kapitan Rafał Moszczyński wyruszy w samotny rejs dookoła świata), Balt Tytan 918, Parker 110 Monaco (zdobywca nagród: Best of Boats na Targach w Berlinie w 2018 r. i Jacht Roku w Polsce 2019), Parker 850 Voyager, Futura 36, Northman 1200, Emzi 767 Classic oraz Diamond 550.

PAIH przypomina, że w ubiegłorocznej misji uczestniczyli przedsiębiorcy ze Zjednoczonych Emiratów Arabskich i Rosji. "ZEA - organizator Światowej Wystawy Expo 2020 – to kraj, w którym docenia się możliwości bardzo dużej personalizacji luksusowych łodzi polskich producentów. Natomiast Rosja to wielki, sąsiadujący z Polską rynek, o który warto walczyć w każdej branży" - zaznacza Nowicki.

Dodano, że ubiegłoroczna misja była okazją dla polskich przedsiębiorców do nawiązania relacji biznesowych, szczególnie z przedstawicielami ZEA. Nowicki liczy, że tegoroczne spotkania w ramach targów Wiatr i Woda przyczynią się do utrwalenia marki polskich łodzi na kolejnych rynkach. "Ale pozwoli także budować wizerunek kraju silnego gospodarczo, dostarczającego najwyższą światową jakość produkcji. W omawianym sektorze jak w żadnym innym, działa zasada sprzężenia zwrotnego: Polska promuje jachty, a jachty budują wizerunek silnej polskiej gospodarki" - podsumowuje ekspert.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl, PAP


Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl