Produkty pełnoziarniste w diecie korzystnej dla mózgu

chleb razowy / klacomas

  

Wartościowym składnikami diety są wszelkiego rodzaju niełuskane kasze i ryże oraz pieczywo i makarony z mąki razowej. Ziarno jest pełne błonnika oraz minerałów – magnezu i potasu, fosforu, żelaza, wapnia, cynku, selenu, manganu i witamin z grupy B. Jeśli je czyścimy, pozbywamy się w większości tych wszystkich zdrowotnych dla nas składników.

Powinno się jeść dziennie przynajmniej trzy porcje produktów pełnoziarnistych, im mniej będą przetworzone, tym lepiej. Mikołaj Choroszyński w swojej książce pt. „Dieta mind. Sposób na długie życie” podkreśla zalety produktów pełnoziarnistych.

Jeżeli używamy mąkę w kuchni, to też bazę powinna stanowić mąka razowa! Ważny jest typ mąki. Mąki typu 2000, czyli razowe, są dla nas najlepsze. Nie używajmy mąk o typie mniejszym niż 600 – są dla nas w zasadzie bezwartościowe.

Przy zakupie pieczywa warto zwrócić uwagę na etykietę: z jakiej mąki został przygotowany, czy nie zawiera substancji konserwujących i tzw. polepszaczy, cukru? Jeżeli nie ma etykiety, sprzedawca w sklepie zobowiązany jest do udzielenia jasnej odpowiedzi na temat produktów, które sprzedaje.

Niestety, nazwy handlowe pieczywa (np. bułka orkiszowa, chleb żytni) wcale nie muszą oznaczać, że zostały wykonane z mąki, która jest w nazwie. Powszechną praktyką jest stosowanie mąki pszennej jako głównego składnika wypieku i tylko niewielki dodatek mąki żytniej, kukurydzianej, owsianej, orkiszowej, ziemniaczanej czy gryczanej.

Pieczywo upieczone z oczyszczonej mąki pozbawione jest charakterystycznego smaku i zapachu. Minerały wypłukiwane są niemal w całości! Stąd też białym pieczywem trudniej jest się najeść. Jemy go więcej, bo organizm oprócz energii poszukuje brakujących mikroelementów. I tak powstaje kolejny paradoks: większość osób z nadwagą i otyłością jest niedożywionych! Ich organizmy nie działają harmonijnie, bo brakuje im niezbędnych składników. Ale nawet zachowując szczupłą sylwetkę, narażamy się na wiele chorób. Nie mając wszystkich narzędzi do obrony, organizm – chociaż bardzo by chciał – nie zdoła prawidłowo się obronić. Jeżeli niedobór trwa zbyt długo, to prędzej czy później zaczną się rozwijać rożnego rodzaju schorzenia.

Warto chleb zastępować innymi produktami z pełnego ziarna, na przykład makaronem razowym. Jeszcze inną grupą wyrobów z pełnego zboża są płatki. W spożyciu płatków, podobnie jak w przypadku pieczywa, trzeba zachować umiar. Ugotowane mają wysoki indeks glikemiczny, który jest niekorzystny dla naszego zdrowia. Aby sięgnąć bliżej zdrowia i natury, zwróćmy nasze spojrzenia w kierunku kasz i ryżu. Z pełnego wachlarza najpopularniejsze to kasza gryczana, jaglana, jęczmienna, owsiana. Używajmy rożnych odmian ryżu. Stosując je zamiennie, dostarczamy wszystkiego, czego potrzebuje nasz organizm.

Przepis
Chleb gryczano-orkiszowy

Składniki: 250 g mąki orkiszowej, 500 g mąki gryczanej, 150 g aktywnego zakwasu,  4 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki oliwy z oliwek, około 3 szklanek wody, łyżeczka soli, łyżeczka suszonych drożdży.

Przygotowanie 
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i wyrabiamy przez minimum 15 min. Ciasto powinno być dosyć gęste. Jeżeli jest za twarde, dodajemy jeszcze odrobinę wody. Następnie przekładamy ciasto do formy i zostawiamy na 4 godziny do wyrośnięcia, sprawdzamy ciasto wcześniej, ponieważ czasami potrafi wyrosnąć już w 1 godzinę. Wtedy wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 260 stopni i pieczemy przez 5 min, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze przez 55 min. Na koniec smarujemy zimną wodą i pozostawiamy w otwartym piekarniku do wystygnięcia.

Uwagi:

Zakwas to przeważnie kawałek ciasta z poprzedniego pieczenia. Odrywamy garstkę po wyrobieniu i chowamy w słoiczku w lodówce. Taki zakwas może czekać do dwóch tygodni na swoją kolej.

Ciasto powinno zwiększyć dwukrotnie swoją objętość. Po przełożeniu do formy można je posypać z wierzchu ulubionymi dodatkami, np. pestkami słonecznika.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Wypadek na DK 7 w kierunku Radomia. Droga zablokowana

Zdjęcie ilustracyjne / twitter.com/screenshot/@malopolskaPolicja

  

Na drodze krajowej nr 7 w Starych Sieklukach zderzyły się cztery samochody osobowe. W wypadku nikt nie zginął. Zablokowana jest jezdnia w kierunku Radomia.

Do wypadku doszło na DK 7 na odcinku Białobrzegi – Radom, w miejscowości Stare Siekluki (woj. mazowieckie). Nikt nie zginął, jedna osoba odniosła obrażenia. Zablokowana jest jezdnia w kierunku Radomia; przewidywany czas utrudnienia - ok. 2 godziny. Na miejscu policjanci wyznaczają objazdy oraz ustalają przyczyny i przebieg wypadku.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl, pap


Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl