Kasza jaglana - jednym z najstarszych i najzdrowszych produktów zbożowych

/ coopmart

  

Stała obecność kaszy jaglanej w diecie wspomaga kompleksowe oczyszczenie organizmu i wyrównanie gospodarki kwasowo– zasadowej; przeciwdziała procesom zapalnym.

Kasza jaglana przyczynia się do opóźnienia procesów starzenia się organizmu; wzmacnia odporność; chroni przed niedoborem żelaza i anemią, zmniejsza zagrożenie osteoporozą, alergiami. O zdrowotnych właściwościach kaszy jaglanej i planach żywieniowych wraz z przepisami piszą Anna Kowalczyk i Tomasz Antoniszyn  w książce „Kaszoterapia”.

Wartość odżywcza jagły
Wyróżnia się spośród innych kasz swoimi właściwościami zdrowotnymi i odżywczymi. To dobre źródło witamin z grupy B, a szczególnie tiaminy (B1) i ryboflawiny (B2). Zawiera także cenne aminokwasy (głównie tryptofan, który jest substratem do syntezy serotoniny, tzw. hormonu szczęścia).

Z uwagi na tę właściwość korzystne jest łączenie w jednej potrawie nasion roślin strączkowych (ubogich w ten aminokwas) oraz prosa. Kombinacja ta utworzy w potrawie białko pełnowartościowe, nieustępujące właściwościom białku pochodzenia zwierzęcego.

Kasza jaglana to również bogate źródło lecytyny i mikroelementów (wapń, potas, fosfor, miedź, krzem, selen, cynk i żelazo). Zawartość tego ostatniego pierwiastka jest wyjątkowo duża, gdyż stanowi aż 4,8 mg/100 g suchego produktu. Gdy połączysz ją z produktami bogatymi w witaminę C – natką pietruszki, cytrusami, czerwoną papryką – znacząco zwiększysz wchłanianie żelaza zawartego w kaszy. 

Jest także bogatym źródłem krzemionki, składnika niezwykle pożądanego w dietetyce, kosmetyce i kosmetologii. Wpływa on korzystnie na stan i wygląd naszej skóry, włosów i paznokci, odgrywa znaczącą rolę w procesach mineralizacji kości poprzez blokowanie procesów ich odwapniania oraz jest dobrym źródłem antyoksydantów: głównie witaminy A, E i lecytyny, które wpływają korzystnie na kondycję mózgu, zapamiętywanie i koncentrację. Jako przeciwutleniacze skutecznie zwalczają wolne rodniki, co wiąże się ze spowolnieniem procesów starzenia.

Zalety kaszy jaglanej
- jest produktem naturalnie bezglutenowym, polecana dla osób cechujących się tendencją do chorób autoagresywnych;
- jest silnie zasadotwórcza, dzięki czemu wspomaga trawienie i wyrównuje nadmiar kwasu, co usprawnia funkcjonowanie narządów;
- jest produktem hipoalergicznym, może być więc bezpiecznie stosowana u osób z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi;
- jest dostępna, tania, stosunkowo neutralna w smaku i stanowi świetny surowiec kulinarny o wysokich wartościach odżywczych;
- jej odpowiednie przygotowanie do spożycia niweluje substancje o antyodżywczym działaniu, dzięki czemu jest bezpieczna dla osób z Hashimoto.

Jako produkt zbożowy jagła jest dość kaloryczna: 100 g kaszy zawiera 345 kcal. Nie jest to jednak pusta energia, ale kalorie bogate w witaminy i minerały oraz cenny dla powodzenia diety odchudzającej błonnik pokarmowy.

Kasza jaglana charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym (IG), który dla jej ugotowanej formy wynosi 71 (dla porównania IG kaszy gryczanej to 50). Z uwagi na to powinna być limitowana w dietach dedykowanych diabetykom i osobom chcących pozbyć się zbędnych kilogramów. Nie oznacza to jednak całkowitego wyeliminowania z jadłospisu, lecz jedynie uważne kontrolowanie jej spożycia.

Kulinarne zastosowanie kaszy jaglanej
Jagłę najlepiej przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Kasza ze względu na neutralny smak ma szerokie stosowanie w kuchni zarówno w daniach obiadowych jak i deserach.

Przepisy

Kasza jaglana z paprykowo-orzechowym pesto i cukinią
Składniki: kasza jaglana, sucha – ½ szklanki; cukinia – ½ szt.; papryka czerwona – 1,5 szt.; orzechy włoskie – 5 szt.; bazylia świeża – 2 gałązki; czosnek – 1 ząbek; sok z cytryny – 2 łyżeczki; sól himalajska, pieprz czarny – do smaku; rozmaryn suszony – 1 łyżeczka; oliwa z oliwek – 2 łyżki.

Przygotowanie
Kaszę jaglaną przepłukać na sitku, a następnie ugotować według przepisu producenta. Rozgrzać piekarnik do 180°C i upiec jedną paprykę do momentu, aż skórka lekko, ale równomiernie zabarwi się na czarny kolor. Przełożyć ją do miski, przykryć i odstawić na ok. 10 minut. Następnie obierać ją ostrożnie ze skórki. Połowę świeżej papryki pokroić w drobną kostkę. Do malaksera przełożyć obraną paprykę, orzechy włoskie, listki świeżej bazylii, czosnek, sok z cytryny oraz (opcjonalnie) świeży rozmaryn. Wszystko dokładnie zmiksować na
gładkie pesto, doprawić do smaku. Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć ją około 2-3 minuty. Następnie dołożyć kawałki czerwonej papryki. Doprawić solą, pieprzem i oregano do smaku. Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać dokładnie z pesto. Następnie dodać usmażone kawałki papryki i cukinii. Masę przełożyć na talerze, a na koniec udekorować danie posiekaną świeżą bazylią.

Papryka faszerowana pomidorową kaszą jaglaną
Składniki: papryka czerwona – 4 szt.; olej rzepakowy – 2 łyżki; cebula – 1 szt.; czosnek – 2 ząbki; pomidory w puszce – 1 puszka; pomidor suszony – 8 plastrów; kukurydza konserwowa – 4 łyżki; cukinia – ½ szt.; kasza jaglana sucha – 50 g; sól himalajska różowa – 3 szczypty; pieprz czarny – 4 szczypty; bazylia suszona – 1 łyżeczka; kurkuma – 1 szczypta; zioła prowansalskie – 1 łyżeczka; natka pietruszki siekana – 2 łyżki. 

Przygotowanie
Nagrzać piekarnik do 180°C. Paprykę dokładnie umyć, odkroić górną część (zachować ją na później) i oczyścić z pestek, a wnętrze posypać delikatnie solą i pieprzem. Ugotować uprzednio podprażoną kaszę jaglaną wg wskazówek producenta. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać. Podsmażyć je na rozgrzanym oleju do momentu, aż cebula się zeszkli. Następnie dodać krojone pomidory z puszki (lub świeże), pokrojone suszone pomidory, kukurydzę i pokrojoną cukinię. Dusić do momentu, aż cukinia zmięknie. Na samym końcu dodać ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie wymieszać z masą pomidorową. Całość doprawić solą, pieprzem, bazylią, kurkumą i ziołami prowansalskimi do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziać papryki. Całość przykryć uprzednio odciętym ogonkiem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 20-25 minut w temp. 180°C. Upieczoną paprykę według upodobania udekorować posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami i dodatkiem surówki.
 

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Dorota Kania UJAWNIA: Nowe fragmenty taśm Wałęsy! „Był na krótkiej smyczy służb”

zdjęcie ze zbioru dokumentacji fotograficznej pochodzacej z VI pakietu materialow zabezpieczonych w domu wdowy po Czeslawie Kiszczaku. / Krzysztof Sitkowski / Gazeta Polska

  

W najnowszym wydaniu programu „Koniec Systemu” Dorota Kania ujawniła nowe fragmenty sensacyjnego nagrania rozmów Lecha Wałęsy z gdańskimi milicjantami. W lutym 1990 roku Lech Wałęsa spotkał się z gdańskimi milicjantami. Żartował i pozwalał sobie na... chwilę szczerości.

Należy podkreślić, że do tej pory w mediach znane były jedynie kilkuminutowe fragmenty tego nagrania, które opublikowały portal rebelya.pl., „Gazeta Polska” i Telewizja Republika. „Gazeta Polska” poznała cały zapis rozmowy przyszłego prezydenta RP i funkcjonariuszy Milicji Obywatelskiej. Wyłania się z niego ponury obraz – Lech Wałęsa przekonany, że rozmawia z funkcjonariuszami Służby Bezpieczeństwa, zapewnia ich, że zawsze ich szanował i nie ma do nich żadnych pretensji.

[polecam:https://niezalezna.pl/263835-dorota-kania-ujawnia-sensacyjne-nagranie-rozmow-walesy-z-milicjantami]

Lech Wałęsa w latach 80’ był stale przez 24h/na dobę chroniony operacyjnie przez funkcjonariuszy SB w Gdańsku. On się z nimi skolegował do tego stopnia, że obiecywał tym funkcjonariuszom pracę w czasach, kiedy on zostanie prezydentem – i tak się właśnie stało. Dwaj najbliżsi jego funkcjonariusze, którzy świadczą do dziś o niewinności Lecha Wałęsy – major Żabicki i major Grzegorowski to są właśnie ludzie z tych czasów, którzy współpracują z Lechem Wałęsą do dnia dzisiejszego. Jedno było wtedy pewne - Wałęsa nie zadowoli się byciem tylko przewodniczącym NSZZ „Solidarność” i że prędzej czy później ten spór z obozem Tadeusza Mazowieckiego musi się pojawić. Nie ulega wątpliwości, że Wałęsa już wtedy wiedział, że o tą prezydenturę będzie walczył. Z resztą jego zaplecze polityczne z tamtych czasów to potwierdza.
- tłumaczy prof. Sławomir Cenckiewicz.
 [polecam:https://niezalezna.pl/263858-nie-wiem-czy-was-nie-wesprzec-gazeta-polska-ujawnia-nagrania-z-rozmow-walesy-z-milicjantami]

Ostrych słów pod adresem Wałęsy nie szczędzi działacz opozycji antykomunistycznej, a obecnie szef Klubu „Gazety Polskiej” w Warszawie Adam Borowski.

Te dokumenty potwierdzają tylko wiedzę, którą już posiadam. Pokazują powikłania, które miały bezpośredni wpływ na jego prezydenturę. Był na krótkiej smyczy komunistycznych służb. Dokumenty jasno pokazują, że musiał wykonywać politykę, którą pisała strona postkomunistyczna. To porażające.
- mówił w programie „Koniec systemu” Borowski.

Z kolei Roman Zwiercan z „Solidarności Walczącej” wspomina:

Lecha Wałęsę poznałem w kwietniu 1985 roku w dość nietypowych okolicznościach. Dwa miesiące wcześniej zostałem pobity przez nieznanych sprawców. Wraz z Wiesią Kwiatkowską z Gdyni udaliśmy się do domu Lecha Wałęsy. Chodziło wtedy o nagłośnienie tej sprawy. „Lechu, oni go następnym razem zabiją” - powiedziała. Pobito mnie za udział w strajku, który Wałęsa odwołał. Wbrew zarządzeniu, poprowadziliśmy strajk. Za to uznał nas za wrogów. Do tamtego momentu był osobą bardzo ważną. Był niejako autorytetem. Okazał się jednak małym człowiekiem. Poczułem się wtedy jakbym w twarz dostał. Nie wiedziałem o co chodzi, dlaczego jest tak małostkowy.
- mówił Roman Zwiercan.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl, Telewizja Republika

Tagi

Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl