Ruszyła kampania "Marka Polskie Mięso"

/ OpenClipart-Vectors

  

Ruszyła ogólnopolska kampania informacyjna "Marka Polskie Mięso" dotycząca drobiu i wieprzowiny. Jej celem jest zwiększenie świadomości i wiedzy wśród konsumentów na temat walorów tych mięs - poinformował prezes Związku "Polskie Mięso" Witold Choiński.

W kampanii chodzi także o "walkę" ze stereotypami żywieniowymi dotyczącymi spożywania mięsa, a więc mówienie o tym, dlaczego trzeba je jeść. Hasłem kampanii jest "białe czy czerwone" (drób czy wieprzowina), bo jedno i drugie mięso można zrobić na różne sposoby i zaspokoi najbardziej wyrafinowane gusta kulinarne - przekonywali ambasadorzy kampanii: szefowa kuchni i zwyciężczyni II edycji MasterChefa Beata Śniechowska i bloger kulinarny Tomasz Czajkowski.

"Jak powinien odżywiać się człowiek - zgodnie z zaleceniami zawartymi w tzw. piramidzie żywieniowej? W niej jest uwzględnione mięso jako element zrównoważonej diety"

- mówił prof. Dariusz Włodarek, dietetyk i żywieniowiec ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

"Za spożywaniem mięsa przemawia duża zawartość białka, mięso jest też podstawowym źródłem witaminy B12, witaminy niezbędnej dla przebiegu różnych procesów neurologicznych, pracy układu krążenia. Witaminy tej nie da się pozyskać z produktów roślinnych, a wiec jeżeli wyklucza się mięso z diety trzeba ją suplementować"

- tłumaczył ekspert.

Ponadto - jak mówił Włodarek - mięso jest znakomitym dostarczycielem żelaza tzw. hemowego, a więc łatwo przyswajalnego przez organizm. Dodał, że z produktów roślinnych przyswajanie tego pierwiastka jest bardzo niewielkie. Np. dla zaspokojenie zapotrzebowania na żelazo wystarczy zjeść jeden kotlet schabowy (ok. 300g) lub w zamian 30 kg szpinaku.

Według profesora, nieprawdą jest że wieprzowina zawiera duże ilości cholesterolu i jest kaloryczna. Świnie zostały tak "odchudzone", że obecnie 100 g schabu - to tylko 152 kalorie, a dla porównania 100 g pasztetu z fasoli - to aż 260 kalorii.

Mimo silnego trendu vege (diety wegetariańskiej) spożycie wieprzowiny od kilku lat utrzymuje się na zbliżonym poziomie - ok. 40 kg na osobę, natomiast silnie rośnie spożycie kurczaków. W 2000 r. statystyczny Polska zjadał 14,7 kg drobiu, w 2018 r - 28 kg. Całkowite spożycie mięsa w 2019 r. szacuje się na 76 kg na osobę.

Cała akcja informacyjna potrwa do końca kwietnia, realizuje ją Związek "Polskie Mięso". Koszt kampanii - to 1,8 mln zł, została ona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. 

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl, PAP


Wczytuję komentarze...

Wyjątkowy koncert pieśni patriotycznych. Uczestnicy Zjazdu Ślaskich Klubów "GP" uczcili pamięć Powstańców

  

Podczas dzisiejszego Zjazdu Ślaskich Klubów "Gazety Polskiej" z okazji 100. rocznicy wybuchu I Powstania Śląskiego odbył się wyjątkowy koncert pieśni patriotycznych. Tak uczestnicy Zjazdu uczcili pamięć walczących o polskość Śląska. Nie zabrakło też szczególnych podziękowań.

Wczoraj w Tarnowskich Górach rozpoczął się trzydniowy Zjazd Ślaskich Klubów "Gazety Polskiej", którego organizatorką jest przewodnicząca gliwickiego Klubu "GP", Marta Święcicka. W piątek na inaugurację wydarzenia przybył do Tarnowskich Gór premier Mateusz Morawiecki.

Spotykamy się w pięknym miejscu, na śląskim Wawelu [zamku w Tarnowicach Starych], w sali rycerskiej, bo mam zaszczyt spotykać się z współczesnym rycerstwem Rzeczypospolitej Polskiej. Jestem bardzo szczęśliwy, że są ludzie, którzy tak Polskę pielęgnują w sercu

- powiedział wczoraj szef polskiego rządu.

Dzisiaj uczestnicy Zjazdu uczcili pamięć walczących o polskość Śląska.

To właśnie podczas dzisiejszego Zjazdu Ślaskich Klubów "Gazety Polskiej" z okazji 100. rocznicy wybuchu I Powstania Śląskiego odbył się wyjątkowy koncert pieśni patriotycznych.

Członkowie Śląskich Klubów "Gazety Polskiej" szczególne podziękowania skierowali zaś do poseł PiS Barbary Dziuk za "dbałość o prawdę historyczną oraz służbę na rzecz Ojczyzny".

Taki napis widniał na specjalnie przygotowanym torcie:

Wcześniej, w sobotę, kwiaty pod pomnikiem Powstańców Śląskich w Tarnowskich Górach złożyli m.in. własnie poseł na Sejm RP, Barbara Dziuk, rodowita tarnogórzanka, znana z lokalnej aktywności, Marta Święcicka, szefowa klubu "GP" w Gliwicach oraz Tomasz Sakiewicz, redaktor naczelny "Gazety Polskiej" i "Gazety Polskiej Codziennie". 

[polecam:https://niezalezna.pl/284994-pamiec-o-powstancach-wciaz-zywa-uczestnicy-zjazdu-klubow-gp-upamietnili-walczacych-o-polskosc-slaska]

 

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl