Jarmuż najzdrowsza odmiana kapusty

jarmuż / WikimediaImages

  

Jarmuż jest jedną z najstarszych odmian kapusty i posiada najwyższą wartość odżywczą ze wszystkich warzyw kapustnych, ma też najwięcej składników odżywczych w stosunku do liczby kalorii. Jest warzywem dostępnym przez cały rok.

Warzywo jest źródłem witamin (A, B1, B2, B3, B9, C, E, K), s-karotenu, minerałów (wapń, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź), sulforafanu, luteiny. O zdrowotnych właściwościach jarmużu pisze dietetyk Małgorzata Różańska w książce „Super Żywność, czyli superfoods po polsku”

Działanie przeciwnowotworowe
Jedzenie warzywa zmniejsza ryzyko wystąpienia raka przewodu pokarmowego: jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, jelita grubego oraz odbytu. Obniża także prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu piersi, prostaty i pęcherza moczowego. Zmniejsza również ryzyko zachorowania na raka płuc u byłych palaczy. Spożycie 3–5 porcji jarmużu na tydzień wystarczy, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów aż o 30–50%!

Zmniejszenie infekcji Helicobacter pylori 
Infekcje te powiązane są  z takimi chorobami jak: zapalenie błony śluzowej żołądka, choroba wrzodowa żołądka, rak żołądka i beta-limfocytowy chłoniak żołądka. 

Profilaktyka chorób układu krążenia, chorób oczu, chorób neurodegeneracyjnych 

Przeciwwskazania 
Zażywanie leków na rozrzedzenie krwi, wymaga konsultacji lekarza w sprawie spożywania warzywa. 

Jak przygotować jarmuż?
Najlepiej jeść jarmuż na surowo i unikać długiego gotowania, można warzywo co najwyżej sparzyć wrzątkiem albo gotować na parze do 5 min. Jarmuż można przyrządzać na wiele sposobów: podawać na surowo, wyciskać z niego sok, miksować w zielonych koktajlach, krotko smażyć, przygotowywać na parze, blanszować, gotować, a nawet piec. Młode liście najlepiej nadają się do sałatek. 

Przepisy

Koktajl z jarmużu, gruszki i soku pomarańczowego
Składniki na 2 porcje: 2 garści jarmużu (60 g), 1 gruszka, 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

Przygotowanie 
Z gruszki usunąć gniazda nasienne. Jarmuż zmiksować z gruszką na gładką masę. Pod koniec miksowania dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.

Sałatka z jarmużem, batatami i orzechami włoskimi
Składniki na 2-4 porcje: 200 g świeżego jarmużu, 2 bataty, 60 g orzechów włoskich, 100 g rodzynek. 
Dressing: 2 łyżki płynnego miodu pszczelego, 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego nierafinowanego, sok z ½ cytryny, sok z ½ pomarańczy, 1 łyżka musztardy.

Przygotowanie 
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Obrać i pokroić w małą kostkę bataty. Polać oliwą, wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 30 minut. Umyć jarmuż. Porwać palcami i oderwać twarde nerwy. Zamieszać w misce wszystkie składniki na dressing. Dodać jarmuż i wymieszać aż liście zmiękną. Orzechy włoskie połamać na mniejsze kawałki. Prażyć na patelni lub dodać na blaszkę z batatami na ostatnie 5 – 8 minut. Ostudzone bataty i orzechy dodać do miski z jarmużem. Wymieszać i posypać rodzynkami.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Zmarł Andrzej Liss, były poseł Prawa i Sprawiedliwości

Zdjęcie ilustracyjne / fot. pixabay.com

  

Zmarł Andrzej Liss, nauczyciel, samorządowiec, poseł na Sejm IV i V kadencji. Poseł Prawa i Sprawiedliwości zasiadał w sejmowych ławach w latach 2002-2007.

Liss urodził się 9 czerwca 1950 r. w Pelplinie. Ukończył historię na Uniwersytecie Gdańskim. W 1980 r. wstąpił do Solidarności. W latach 1990-1998 należał do Porozumienia Centrum.

W 2001 r. Liss przystąpił do Prawa i Sprawiedliwości. Posłem po raz pierwszy został w listopadzie 2002, zastępując na tym miejscu Lecha Kaczyńskiego, który został wybrany na prezydenta Warszawy.

W 2005 r. z listy PiS po raz drugi został wybrany do Sejmu z okręgu gdańskiego. Startował również w wyborach parlamentarnych w 2007 i 2011, ale nie uzyskał wówczas mandatu.

O jego śmierci poinformował marszałek Sejmu Marek Kuchciński:

 

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: PAP, niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl