Jarmuż najzdrowsza odmiana kapusty

jarmuż / WikimediaImages

  

Jarmuż jest jedną z najstarszych odmian kapusty i posiada najwyższą wartość odżywczą ze wszystkich warzyw kapustnych, ma też najwięcej składników odżywczych w stosunku do liczby kalorii. Jest warzywem dostępnym przez cały rok.

Warzywo jest źródłem witamin (A, B1, B2, B3, B9, C, E, K), s-karotenu, minerałów (wapń, potas, magnez, mangan, żelazo, miedź), sulforafanu, luteiny. O zdrowotnych właściwościach jarmużu pisze dietetyk Małgorzata Różańska w książce „Super Żywność, czyli superfoods po polsku”

Działanie przeciwnowotworowe
Jedzenie warzywa zmniejsza ryzyko wystąpienia raka przewodu pokarmowego: jamy ustnej, gardła, przełyku, żołądka, jelita grubego oraz odbytu. Obniża także prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworu piersi, prostaty i pęcherza moczowego. Zmniejsza również ryzyko zachorowania na raka płuc u byłych palaczy. Spożycie 3–5 porcji jarmużu na tydzień wystarczy, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia nowotworów aż o 30–50%!

Zmniejszenie infekcji Helicobacter pylori 
Infekcje te powiązane są  z takimi chorobami jak: zapalenie błony śluzowej żołądka, choroba wrzodowa żołądka, rak żołądka i beta-limfocytowy chłoniak żołądka. 

Profilaktyka chorób układu krążenia, chorób oczu, chorób neurodegeneracyjnych 

Przeciwwskazania 
Zażywanie leków na rozrzedzenie krwi, wymaga konsultacji lekarza w sprawie spożywania warzywa. 

Jak przygotować jarmuż?
Najlepiej jeść jarmuż na surowo i unikać długiego gotowania, można warzywo co najwyżej sparzyć wrzątkiem albo gotować na parze do 5 min. Jarmuż można przyrządzać na wiele sposobów: podawać na surowo, wyciskać z niego sok, miksować w zielonych koktajlach, krotko smażyć, przygotowywać na parze, blanszować, gotować, a nawet piec. Młode liście najlepiej nadają się do sałatek. 

Przepisy

Koktajl z jarmużu, gruszki i soku pomarańczowego
Składniki na 2 porcje: 2 garści jarmużu (60 g), 1 gruszka, 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy.

Przygotowanie 
Z gruszki usunąć gniazda nasienne. Jarmuż zmiksować z gruszką na gładką masę. Pod koniec miksowania dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy.

Sałatka z jarmużem, batatami i orzechami włoskimi
Składniki na 2-4 porcje: 200 g świeżego jarmużu, 2 bataty, 60 g orzechów włoskich, 100 g rodzynek. 
Dressing: 2 łyżki płynnego miodu pszczelego, 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego nierafinowanego, sok z ½ cytryny, sok z ½ pomarańczy, 1 łyżka musztardy.

Przygotowanie 
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Obrać i pokroić w małą kostkę bataty. Polać oliwą, wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 30 minut. Umyć jarmuż. Porwać palcami i oderwać twarde nerwy. Zamieszać w misce wszystkie składniki na dressing. Dodać jarmuż i wymieszać aż liście zmiękną. Orzechy włoskie połamać na mniejsze kawałki. Prażyć na patelni lub dodać na blaszkę z batatami na ostatnie 5 – 8 minut. Ostudzone bataty i orzechy dodać do miski z jarmużem. Wymieszać i posypać rodzynkami.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

W Bieszczadach kolejny upalny dzień

/ Rafik k [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)]

  

Kolejny upalny dzień zapowiada się w Bieszczadach i Beskidzie Niskim. "Ostrzegamy przed burzami, które są prognozowane w ciągu dnia" – powiedział w niedzielę rano ratownik dyżurny bieszczadzkiej grupy GOPR Arkadiusz Kawalec.

"Wszędzie jest słonecznie i bezwietrznie, a pogoda zachęca do wędrówek górskich. Rano w Cisnej i Ustrzykach Górnych temperatury powietrza przekraczały już 20 st. C. W ciągu mogą one znacznie wzrosnąć"

– zauważył ratownik dyżurny.

Dodał, że "w górach turyści powinni pamiętać o właściwym nakryciu głowy i odpowiedniej ilości napojów". - Nie wolno też zapomnieć o naładowanym telefonie komórkowym, który posiada aplikację "Ratunek" – mówił Kawalec.

W niedzielę w Bieszczadach mogą wystąpić burze z wyładowaniami atmosferycznymi. Ratownik GOPR przypomniał, że wędrujący po górach już "po pierwszych symptomach zapowiadających zmianę pogody powinni schodzić w bezpieczne miejsce".

"Natomiast w trakcie burz należy unikać otwartych przestrzeni. W żadnym przypadku nie chronić się pod pojedynczymi drzewami oraz nie zostawać na graniach" – wyjaśnił.

Od kilku dni na niektórych szlakach górskich można spotkać żmije. Na Podkarpaciu żyją trzy odmiany żmij zygzakowatych: brązowe, srebrzyste i czarne. Ich wspólną cechą rozpoznawczą jest zygzak na grzbiecie (tzw. wstęga kainowa) i znak "x" na głowie. Charakterystyczna u żmij jest też pionowa źrenica oka.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl, PAP


Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl