Fasola to zdrowa żywność

/ jan_nijman

  

Fasola podobnie jak inne rośliny strączkowe ma wiele zalet. Substancje w niej zawarte pomagają w zdrowym funkcjonowaniu organizmu. By uniknąć wzdęć, warto dowiedzieć się jak dobrze przygotowywać tzw. suche strączkowe.

O zaletach strączkowych i sztuce ich dobrego przygotowania pisze dietetyk Małgorzata Różańska w książce „Super Żywność, czyli superfoods po polsku”

Zalety strączkowych 

Strączkowe mają działanie profilaktyczne wobec chorób układu krążenia i nadciśnienia, oraz chorób  nowotworowych. Regulują funkcjonowanie układu pokarmowego, oraz układu hormonalnego u kobiet, są pomocne w odchudzaniu.

Białko
Fasola podobnie jak inne rośliny strąkowe są doskonałym źródłem białka – najlepszym wśród żywności roślinnej.W 100 g grochu jest więcej białka niż w 100 g kurczaka! To białko ma nieco uboższy skład aminokwasów niż mięso ale wystarczy strączkowe połączyć z produktami zbożowymi i warzywami, by otrzymać danie o pełnym składzie aminokwasów.

Minerały i witaminy
Warzywa strączkowe są bogate w składniki mineralne, głownie żelazo (zależnie od rodzaju rośliny żelaza jest w nich tyle co w mięsie), wapń (podobna ilość jak w mleku), fosfor, magnez, jod i potas. Zawierają witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B1, która pozwala regulować centralny układ nerwowy i zapobiegać stanom lękowym, stresowi i depresji. Witamin z grupy B dostarczają głównie świeże strączki (fasolka szparagowa, bób), w procesie suszenia ziaren są one niestety w sporej części tracone.

Błonnik pokarmowy
Wszystkie rośliny strączkowe są bogate w błonnik pokarmowy. Wśród warzyw to właśnie strączkowe zawierają najwięcej błonnika. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) osoba dorosła powinna spożyć dziennie 20–40 g błonnika pokarmowego. W 100 g suchych strączkowych znajduje się go sporo, bo prawie 16 g. W strączkach zawarte są dwa rodzaje błonnika rozpuszczalny i nierozpuszczalny w wodzie. Dzięki temu możemy czerpać korzyści wynikające ze spożywania obu rodzajów błonnika. Dieta bogata w strączki powoduje, że szybko pojawia się uczucie sytości, które długo się utrzymuje.Dodatkowo reguluje pracę układu pokarmowego i wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelit.

Superskładniki
Suche strączkowe są bogate w wyjątkowe związki mające pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wykazują one działanie podobne do żeńskich hormonów – estrogenów. Regulują gospodarkę hormonalną oraz zmniejszają ryzyko i wzrost nowotworów (piersi, endometrium, prostaty). Ponadto strączki obniżają poziom cholesterolu, pozwalają wyregulować ciśnienie krwi oraz ułatwiają odchudzanie i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Zmniejszają dolegliwości związane z menopauzą i zapobiegają osteoporozie. 

Jak dobrze przygotować strączkowe?
Istnieją metody na to, by zminimalizować wzdymające właściwości warzyw strączkowych.
- przed przygotowaniem wypłukać pod bieżącą wodą
- zalać dużą ilością wody, najlepsza proporcja to  1:4, czyli 1 szklanka suchych nasion (np. fasoli) i 4 szklanki wody.
Lepszy efekt zmniejszający właściwości wzdymające daje ciepła lub gorąca woda
- moczyć w wodzie co najmniej kilka godzin (najlepiej 8 godzin).
- po namoczeniu wodę należy odlać i zalać świeżą wodą
Moczenia wymagają szczególnie większe suche nasiona, takie jak fasola, cieciorka czy groch. Te mniejsze jak soczewica (czerwona, czarna, żółta) wystarczy przed gotowaniem dokładnie wypłukać na sitku pod wodą. 
- gotować do miękkości (zależnie od wielkości zwykle ok. 40–45 min). 
Gotować trzeba bez przykrycia– wtedy gazotwórcze związki łatwiej się ulatniają.
- solić nasiona dopiero pod sam koniec gotowania.

Przepisy:

Cieciorka ze szpinakiem i pomidorami
Składniki: 4 garści świeżych listków szpinaku baby, 2 szklanki ugotowanej cieciorki/ciecierzycy, puszka krojonych pomidorów bez skórki lub 2 szklanki pokrojonych świeżych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka mielonego kuminu (inaczej kminu rzymskiego), sól, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego (lub oleju roślinnego)

Czosnek obierz, posiekaj w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć posiekany czosnek. Ciągle mieszając, chwilę podsmaż. Dodaj listki szpinaku i poczekaj chwilę, aż zmiękną. Mieszając, dodaj pokrojone pomidory, wymieszaj składniki i dodaj cieciorkę. Dopraw solą, pieprzem i kuminem. Wszystko podduś na wolnym ogniu około 3 minut.

Porady: 2 szklanki ugotowanej cieciorki to 1 szklanka suchej cieciorki, którą następnie trzeba namoczyć i ugotować.

Wegetariańska fasolka po bretońsku
Składniki na 6–8 porcji: 6 szklanek ugotowanej, białej fasoli lub 4 puszki, białej fasoli, 1 cebula, 5 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego,  5 ziaren pieprzu czarnego, olej roślinny do smażenia,np. ryżowy lub rzepakowy,  500 g przecieru pomidorowego, ½ szklanki wody, 1 łyżeczka mielonego kminku, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki, ½ łyżeczki lubczyku, ½ łyżeczki chili,  ¼ łyżeczki mielonej kolendry, sól i czarny pieprz.

Cebulę pokrój w grubą kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej, dodaj cebulę wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Smaż do czasu, aż cebula się zeszkli (ok. 5 minut). Do cebuli dodaj wszystkie pozostałe składniki poza fasolą. Dokładnie wymieszaj i duś kolejne 5 minut. Po tym czasie dodaj fasolę i gotuj na wolnym ogniu 15–20 minut pod przykryciem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Porady: 6 szklanek ugotowanej suchej fasoli to 3 szklanki suchej fasoli, którą następnie trzeba namoczyć i ugotować.
 

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Znikający Birgfellner. Nie ma głównego świadka, nie ma dowodów

Gerald Birgfellner / Zbyszek Kaczmarek/Gazeta Polska

Grzegorz Broński

Dziennikarz „Gazety Polskiej”, „Gazety Polskiej Codziennie” i portalu niezależna.pl.

Kontakt z autorem

  

„Czynności podejmowane przez zawiadamiającego i jego adwokatów (…) wskazują na dążenie do nieuzasadnionego wydłużenia czynności” – tak prokuratura ocenia zachowanie Geralda Birgfellnera i jego pełnomocników Romana Giertycha oraz Jacka Dubois. Austriak nie stawił się bowiem na wezwanie, nadal brakuje oryginalnych nagrań. Z kolei mecenasi winę zrzucają na prokuraturę.

W najnowszym numerze „Gazeta Polska” ujawnia zaskakujące biznesowe związki firmy Austriaka.

„Zarządcą cypryjskiej spółki Geralda Birgfellnera – austriackiego biznesmena, który nagrywał Jarosława Kaczyńskiego – jest firma powiązana z aferą Panama Papers. Obsługuje ona jednocześnie głównego udziałowca największego rosyjskiego koncernu miedziowego, kontrolowanego przez zaufanego oligarchę Władimira Putina”.
– ustalił autor publikacji Grzegorz Wierzchołowski.

Z kolei wczoraj Prokuratura Okręgowa w Warszawie wydała komunikat poświęcony zachowaniu Austriaka i jego pełnomocników w związku z prowadzonymi czynnościami sprawdzającymi. Są problemy z kontynuacją przesłuchania mężczyzny, który złożył zawiadomienie przeciwko prezesowi PiS. Na wczoraj (i dzisiaj) wyznaczono kolejny termin, ale nie stawił się na wezwanie. Przebywa poza granicami Polski.

Po raz pierwszy Birgfellner zeznawał 11 lutego.

„Pomimo gotowości prokuratora zawiadamiający i jego pełnomocnik nie wyrazili zgody na kontynuowanie czynności dnia następnego, czyli 12 lutego 2019 r. Została ona wznowiona dopiero 13 lutego 2019 r., a przerwana po dwóch godzinach, na wniosek zawiadamiającego, z przyczyn osobistych”.
- wylicza prokurator Łukasz Łapczyński i dodaje:

„Dotychczas zeznania zawiadamiającego są bardzo zdawkowe, a on sam zasłania się w wielu wypadkach niepamięcią”.

Prokurator i pełnomocnicy Austriaka umówili się, że telefonicznie ustalą nowy termin, ale próby skontaktowania z mec. Giertychem okazały się bezskuteczne. Dlatego prokurator wyznaczył termin na 21 i 22 lutego.

„20 lutego 2019 r. o godz. 14.30 pełnomocnik zawiadamiającego Geralda B. adwokat Roman Giertych przesłał do prokuratury faksem pismo, w którym poinformował, że jego klient nie stawi się na wezwanie”.
- podaje prokurator Łapczyński, który tłumaczy, że zgodnie z prawem „niezakończenie przesłuchania zawiadamiającego o przestępstwie uniemożliwia podjęcie decyzji procesowej”.

Poza tym nadal brakuje kluczowego dowodu, czyli oryginałów nagrań rozmów Birgfellnera i prezesa Jarosława Kaczyńskiego.

„Nośnik elektroniczny przedstawiony prokuraturze zawierał jakieś zapisy dwóch rozmów, co do których nie można stwierdzić z całą pewnością, czy dotyczą one spotkań wskazanych przez zawiadamiającego i opisanych w »Gazecie Wyborczej«”.
- wyjaśnia rzecznik prokuratury.

Po komunikacie głos zabrał najpierw mec. Jacek Dubois.

„Prokuratura słuchała naszego klienta przez dwa dni i dostała cały podstawowy materiał, który daje jej dane uprawdopodabniające, że do czynu zabronionego doszło. Przykro mi, że prokuratura dokonuje społecznej dezinformacji”.
- stwierdził w rozmowie z PAP.

Później na Facebooku pojawiło się oświadczenie Giertycha i Dubois, w którym zarzucono prokuraturze podawanie „szeregu nieprawd i zniekształceń odnoszących się do dotychczasowego przebiegu postępowania sprawdzającego”. W kilku punktach adwokaci przedstawili swoją wersję wydarzeń ubarwioną komentarzem. Nie zawsze zawierającym prawnicze sformułowania.

„Utyskiwania ze strony rzecznika sprowadzają się do negatywnej oceny braku decyzji o wszczęciu postępowania, którą to ocenę pełnomocnicy zawiadamiającego podzielają”.
- napisali Giertych i Dubois.

Trzy dni temu adwokaci wysłali wniosek o zmianę prokurator prowadzącej postępowanie. A jak wyjaśniają, że po jednym z przesłuchań biegła tłumaczka odjechała spod prokuratury tym samym samochodem co Birgfellner i Giertych? Twierdzą, że to był zwykły gest uprzejmości, bo podwozili ją na przystanek autobusowy.

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: Gazeta Polska Codziennie

Tagi

Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl