Owies – polska zdrowa żywność

/ iha31

  

Owies zawiera cenne składniki pokarmowe, jest źródłem białka bogatego w aminokwasy oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ziarno owsa zawiera średnio od trzech do pięciu razy więcej tłuszczu niż zboża chlebowe.

Ponadto owies i jego produkty są zasobne są w składniki mineralne takie jak: żelazo, mangan, cynk, fosfor, miedź, wapń, magnez, a ubogie w sód (jego nadmiar jest przyczyną m.in. nadciśnienia). Zawierają witaminy z grupy B, szczególnie witaminę B1, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni i serca. O właściwościach owsa i produktów owsianych pisze dietetyk Małgorzata Różańska w książce „Super Żywność, czyli superfoods po polsku”

Owies dostarcza także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A, D, E i K. Jest ważnym źródłem błonnika pokarmowego, który pełni ważną funkcję w zachowaniu zdrowia.

Wspomaga leczenie cukrzycy 
Owies zawiera wyraźnie mniejszą od pozostałych zbóż ilość skrobi, a znacznie większą beta-glukanów. W żołądku i jelicie beta-glukany tworzą lepkie śluzy. Dzięki temu zwalniają opróżnianie żołądka, utrudniają dostęp enzymów trawiennych do skrobi. Powoduje to opóźnione trawienie cukrów i wchłanianie glukozy. Dzięki temu jest mniejszy skok cukru we krwi po posiłku zawierającym beta-glukany i tym samym mniejsze wydzielanie insuliny. Dieta bogata w otręby owsiane poprawia metabolizm.

Zapobiega chorobom układu krążenia
Przetwory owsiane zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi. Rozpuszczalny błonnik owsa wiąże tworzone z cholesterolu kwasy żółciowe i wzmaga ich wydalanie z kałem. Przetwory owsiane (np. płatki) przyczyniają się do obniżenia „złego” cholesterolu. 

Podnosi odporność organizmu
Beta-glukany obecne w przetworach owsianych aktywują komórki układu odpornościowego: makrofagi, cytokiny i inne, które odpowiedzialne są za obronę organizmu przed infekcjami. Rozpuszczalny w wodzie błonnik owsiany pomaga też w utrzymaniu prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Jej duża liczebność i różnorodność ma pozytywny wpływ na odporność. Substancje zawarte w produktach z owsa charakteryzuje się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwbólowymi i pleśniobójczymi.

Pomaga w schorzeniach układu pokarmowego
Przetwory owsiane doskonale sprawdzają się w przypadku takich schorzeń układu pokarmowego jak nieżyty śluzówki żołądka oraz choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy. Powstały śluz chroni błonę śluzową żołądka i jelit przed podrażnieniami i infekcjami bakteryjnymi.

Wzbogacona owsianka
Owsiankę można przygotowywać na wiele sposobów dodając: orzechy, ziarna, owoce (surowe, mrożone, suszone), warzywa, soki, czekoladę, miód, przyprawy itd. Można gotować ją na wodzie, mleku czy mleku roślinnym.

Przepisy:

Owsiane racuchy
Składniki: 2 szklanki płatków owsianych, 1 jajko, 1/2 szklanki ciepłego mleka lub wody, łyżeczka drożdży, szczypta soli, łyżka miodu pszczelego.

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać miód. Odstawić. Do miski wbić jajko i rozmieszać. Do jajka wsypać płatki, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać zaczyn z drożdży, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut. Po tym czasie delikatnie wymieszać i smażyć na patelni bez tłuszczu. Do masy na placuszki można  dodać: suszoną żurawinę, starte jabłko, truskawki.

Muffinki z żurawiną i orzechami
Składniki: 3 dojrzałe banany, szklanka płatków owsianych, szklanka mąki orkiszowej, 2 jajka, 3 łyżki kakao, 1/2 szklanki oleju, łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia, dowolne dodatki: żurawina, rodzynki, pokruszone orzechy, płatki migdałowe.

Banany rozdrobnić widelcem. Płatki owsiane zmielić w młynku przez około 3 sekundy (nie powinny być zmielone na mąkę). Do bananów dodać mąkę, zmielone płatki owsiane i jajka. Mieszać mikserem i po strużce wlewać olej. Gdy składniki będą połączone, cały czas mieszając, dodać kakao i sodę. Dokładnie pomieszać, łącząc wszystkie składniki. Do foremek wsypać rozgniecione orzechy i żurawinę. Ciasto rozłożyć do foremek (do 3/4 wysokości) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze do 195 stopni z termoobiegiem około 15 minut. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek o standardowej formie.

Film przedstawia zalety popularnej owsianki


 

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl

Tagi

Wczytuję komentarze...

Episkopat zabrał głos w sprawie sądu nad "Judaszem". "Kościół katolicki nie będzie tolerował objawów pogardy"

zdjęcie ilustracyjne / twitter.com/@EpiskopatNews

  

Komunikat Konferencji Episkopatu Polski odnosi się do sądu nad "Judaszem", jaki odbył się w Wielki Piątek w położonym w południowo-wschodniej Polsce miasteczku Pruchnik. "Kościół jednoznacznie wyraża dezaprobatę wobec praktyk, które godzą w godność człowieka” – czytamy w komunikacie bp. Rafała Markowskiego, przewodniczącego Rady ds. Dialogu Religijnego, oraz Komitetu ds. Dialogu z Judaizmem.

Kukła "Judasza" otrzymała 30 uderzeń kijami, co odpowiadało ilości srebrników, które Iskariota otrzymał za zdradę Jezusa Chrystusa. Następnie podobizna Judasza była wleczona ulicami miasta. "Sąd" zakończył się na moście, gdzie kukle obcięto głowę, a tułów podpalono i wrzucono do rzeczki.

Na Twitterze Konferencji Episkopatu Polski ukazał się komunikat bp. Rafała Markowskiego.

W kontekście wydarzeń, które miały miejsce w Pruchniku 19 kwietnia, Kościół jednoznacznie wyraża dezaprobatę wobec praktyk, które godzą w godność człowieka. Kościół katolicki nigdy nie będzie tolerował objawów pogardy do członków jakiegokolwiek narodu, w tym narodu żydowskiego

- czytamy w komunikacie.

W okresie wielkanocnym wspominamy prawdę wiary, że Chrystus oddał życie za zbawienie wszystkich, z czego wynika chrześcijańska postawa szacunku względem każdego człowieka

- dodał bp. Rafał Markowski.

 

Wczytuję ocenę...

Promuj niezależne media! Podaj dalej ten artykuł na Facebooku i Twitterze

Źródło: niezalezna.pl,

Tagi

Wczytuję komentarze...

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek. Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.


Strefa Wolnego Słowa: niezalezna.pl | gazetapolska.pl | panstwo.net | vod.gazetapolska.pl | naszeblogi.pl | gpcodziennie.pl